»» ««

Néhány szó a búvárfelszerelésekről

Felszerelések
1/3. oldal

Ha valaki belevág egy búvártanfolyamba, még nem sok ismerettel rendelkezik a búvárfelszerelésekről - talán csak abban lehet biztos, hogy drágák. Ez a rövid írás néhány alapvető ismeretet foglal össze.

Természetesen mindent nem lehet egyetlen cikkben elmagyarázni, de igyekeztünk kitérni a felsorolás mellett az alapvető tulajdonságokra és az árakra is. A víz alatt lélegezni - nos, ez a lehetőség mindenki fantáziáját megmozgatja. Ezért aztán, ha szóba kerül a búvárkodás, és azon belül is a felszerelések jelentik a témát, a palack az egyik első, amiről szó esik. Kétségtelen, a 10-15 literes "tartályokkal" felszerelkezett búvárokról nehéz elhinni a laikusoknak, milyen könnyedén tudnak mozogni a víz alatt, ezért kelt hát mindenkiben különös érdeklődést a palack. De haladjunk inkább sorjában! Akik meg akarják hódítani a mélységet, először az úgynevezett ABC-felszerelést szerzik be. Mi is az az ABC? A maszk, a légzőcső vagy sznorkel és az uszony, ezek a legalapvetőbb felszerelések, amivel minden búvár rendelkezni szokott. Mindháromnak van egy másik, talán ismertebb elnevezése is, a búvárszemüveg, a légzőpipa és a békatalp, de búvárkörökben megmosolyogják azt, aki így nevezi őket. Végülis csak megszokás kérdése. (A magyar Merülési szabályzat az alapfelszerelések közé sorolja a búvárkést is, de a kezdő sznorkelezők többsége aligha szerez be ilyesmit.)

A maszk legfontosabb tulajdonsága -és ezért nem szemüveg!- az, hogy az orrot is magában foglalja, és ez nagyon fontos, hiszen így lehet kiegyenlíteni a nyomáskülönbséget. A nyomás változásáról a tanfolyamon lehet bőven hallani, amit viszont a szabadtüdővel merülő búvárnak is tudnia kell, az az, hogy úszószemüvegben nem szabad merülni, még kis mélységre sem! Búvárkodni pedig csak jó minőségű maszkban tanácsos, hiszen a tájékozódás a víz alatt alapvetően a szem segítségével történik, ha ezt az érzékszervünket nem tudjuk használni, bajba kerülhetünk. Ennek oka az, hogy a víz törésmutatója más, mint a levegőé, ezért maszk nélkül csak homályosan látszik minden. Ilyen formában nem lenne túl élvezetes a merülés, de a maszkban lévő levegő elég ahhoz, hogy mindent élesen láthassunk a víz alatt. Többféle maszktípus van, egy illetve több ablakkal, de az igazán fontos az, hogy a maszk tökéletesen illeszkedjen az arcra, a vásárlásnál gyakorlatilag csak erre kell figyelni. Egy jól kiválasztott maszk hosszú távon szolgálhatja gazdáját, érdemes végigjárni a búvárszakboltokat. Semmibe sem kerül felpróbálni egy maszkot, és a rosszul sikerült választás kellemetlenségei éppen a legrosszabb helyen, a víz alatt fognak kiderülni, tehát érdemes rászánni az időt a válogatásra.

A légzőcső vagy sznorkel arra szolgál, hogy a felszínen úszve könnyebben vehessen levegőt a búvár, anélkül, hogy kiemelné az arcát a vízből. Ennek megvan a megfelelő technikája, amit nem nehéz kitapasztalni. Itt is több lehetőség közül választhatunk, van szelepes illetve szelep nélküli típus például. Az uszony a búvárfelszerelés meghatározó darabja, kiválasztására sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni. A víz alatti komfortérzetet nagyban meghatározza, hogy tudunk mozogni, ezért csak jó minőségű, hatékony uszonyt érdemes választani. Ne az ár legyen a döntő szempont! Az uszonyok közül minden gyártó a sajátját hirdeti a legjobbként, de ebben a kérdésben nem könnyű dönteni, hiszen mindenkinek más a megfelelő. Ezt befolyásolják a fizikai képességek, a magasság, és így tovább. Ráadásul két típust különböztethetünk meg itt is, a zárt, illetve nyitott uszonyt. Az első változat, amit papucsos uszonyként emlegetnek, olcsóbb, de inkább csak melegebb vizekben érdemes használni. A másik fajtához búvárcsizmát is be kell szerezni, ami nem csak a merülések során, hanem a kavicsos sziklaparton gyalogláskor is jó szolgálatot tehet, tehát praktikusabb. De ebben a kérdésben is elsősorban az egyén szubjektív választása dönthet, sajnos azonban igazán csak akkor lehet jól választani, ha az ember ki is próbálhatja az uszonyt a vízben. Erre pedig elég ritkán van alkalom. Mindenesetre gyakorlómerüléseknél kölcsön lehet kérni egy-egy merülés erejéig valaki uszonyát. Ez a legjobb módja az összevetésnek.

Az írás a következő lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Coriolanus wreck

Croatia (Hrvatska)

1/2 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 0-4m , áramlás

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés