»» ««

DC-RSBH 2012 elemzések

Fotózás
2/4. oldal

Maráczi László:

Előd László, Gulyás Zsolt zsűritagok
Albumhoz klikk a képre.

NB: A DSLR géptől jobb minőségű - élességű, felbontású, brillanciájú - makró képeket várna az ember, talán túl messziről készülnek a képek, vagy erősen kinagyítottak? A murénánál is ezt érzem. A nagy látószögű objektívvel nem ment elég közel a barlangi jelenethez, pedig közelebbről, szűkebb kivágással, jobb kép lett volna, hiszen a világítás érdekes, a melléklyukak képbe kerülése felesleges. A halfelhőnél ilyen közelről már nem jó a két vaku nagy látószögnél szokásos elhelyezése.
EL: Ha egy részletet fotózunk, akkor legyen valami forma, ami megjelenik benne vagy bármi különleges dolog. Ez a tengeri sün részlet ilyet nem tartalmaz, kár volt pazarolni rá az időt. A halrészlet már legalább próbál mintát rajzolni, de szerintem nem éles az alsó része. A közeli muréna PS színezése nekem teljesen felesleges tűnik, eredeti színekkel, sokkal jobb lenne, az üveghalak rosszul vannak fotózva, nekem nem lett művészi ettől a világítástól, az éjszakai felvételnek érdekesek a színei, kár hogy jobb oldalt folytatódik a történet ami a sötétéség homályába veszik (magyarul: teljesen felesleges volt azt a részt meghagyni), ezen az úton lehet, még lehetne keresni valamit.

Gergely Klára:
NB: Az első három kép alapján dicséretesnek tartom, hogy törekszik a nem szokványos beállításokra. A képek azonban bágyadtak, színtelenek, kékesek. A természetes fény kékes beszűrődésének ellensúlyozására emelni kellene a színhőmérsékletet, állíthatóság, vagy víz alatti módus híján "felhős ég" beállítással. De lehet, hogy a képfeldolgozás is hibás, pedig azzal sokat lehet segíteni.
EL: Egy versenyen víz alatti kategóriában jó ha színek is megjelennek a felvételeken és nem kék minden (kivétel a murénás kép). Vagy vakut vagy legalább magic filtert használni illene. Amennyiben vaku volt használva, akkor vagy rosszul volt beállítva, vagy nagyon messziről lettek készítve a felvételek. Próbálj minél közelebb menni a témához!

Bollog Hajnalka:
NB: Nagy látószögre bizonyára nemigen alkalmas a gépe, de közel és makro fotókra igen, ráadásul egy külső vakuja is van. Rá kell jobban menni a témára - de általában nem felülről - és a kép tárgyára világítani. Ezt kell elsősorban gyakorolnia, a többi majd azután jön.
EL: Nálam ez a portfolió végzett az utolsó helyen. A denevérhalas felvételért fáj a szívem, mert hatalmas lehetőség volt benne, a csigás felvételeknél pedig tessék több időt szánni a fotózásra, nem rohannak el, nyugodtan lehet komponálni. Attól az még nem "KÉP", hogy van valami a felvételen. Egy portfóliós versenyre amúgy sem jó 5 képből 3 hasonló témát beküldeni.

Hegedűs Ilona:

Zsűri
Albumhoz klikk a képre.

NB: Jó példákat követni igyekvő kompakt fotós, ami a krokodilhalas képeknél sikerült is. A murénáknál már kompozíciós hiányosságok vannak, különösen az ötödik képnél, amit állóba kellett volna fotózni. A gép nagy látószögű hiányosságait - tudatosan vagy sem - CFWA technikával próbálta ellensúlyozni, ami igen dicséretes dolog, csak valamivel több természetes fényt kellett volna engedni a roncs háttér bemutatásához.
EL: Ez sem változatos tematikájú sorozat: 2 muréna, 2 krokodilhal, nem hiszem, hogy több mint 20 merülésből csak ennyit lehetett kihozni. A felvételeken látszik, hogy szerzője, ha mást nem is de a Divecenter hasábjait néha-néha olvasgatja, mert próbált komponálgatni, átlós elrendezésre, szintből való fotózásra és a harmadolási szabályra is figyelt. Nagyon fontos a fő téma környezete is, ha az nem elég szép, nem elég homogén akkor hagyjuk ott a témát és keressünk egy másikat!

Dudás Andrea:
NB: A csigás kép lett volna még viszonylag a legjobb ha nem a hátsója, hanem az eleje éles. Persze vágni is kellett volna alaposan, főleg a bal oldalon. A muréna feje, szeme éles, ott ugyancsak kompozíciós hibák vannak, amit persze lehet erős vágással a bal oldalon és fent javítani, de meg kell tanulni felvételkor a keresőben úgy komponálni, hogy ne, vagy alig kelljen vágni. Ilyen statikus témáknál ez nem lehet gond. A felülről fotózott halak - ritka kivételtől eltekintve - érdektelenek. Van még mit tanulnod, de ne csüggedj, más is így, vagy még rosszabbul kezdte.
EL: Utolsó előtti lett számomra ez a sorozat, már csak az alapvető szabály be nem tartása miatt is: soha ne fotózz felülről! Hidd el a legritkább esetben fog jó eredményt hozni! Nagyon a fotózás elején állsz, tessék sokat olvasni, képet nézegetni!

Tökölyi Csaba:
NB: Szép anyag, nálam csak hajszállal szorult a második helyre . A teknős a legizgalmasabb -csak picit sok az állaton a fény, korrigálható - az üveghal hátterű tűzhal a legszebb. Csak így tovább.
EL: Ez egy kellemes portfolió, nálam a második helyen végzett. A legjobban a murénás felvételt sajnálom, hogy kicsit elcsúszik jobbra, mert nagyon szép példányról van szó és majdnem briliáns felvétel lehetne. Az őrmester halas felvétel jó példa arra, hogy ha látunk egy szép helyszínt érdemes kicsit a géppel beállva várni, hátha beúszik valami a képbe. (Nem tudom így készült-e a kép vagy csak szimpla kapáslövés). A tűzhalas képet is szerettem kár, hogy sötét háttérben készült, kék háttérrel sokkal dögösebb lenne. A felvételeken azért természetesen látszik, hogy szakértő kezek nyomkodták a gombot.


Az írás a következő oldalon folytatódik!



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 6. dandika 2012 sze 17. 13:15  
Köszönöm a zsűri értékelését. Első fotózásom volt, amit nagyon élveztem. Minden tanácsot örömmel fogadok és igyekszem hasznosítani. Jövőre újra ugyanitt. Remélem.  :)
Dudás Andrea
 5. istvanv 2012 sze 15. 12:59  
Zakkant is voltam, még szerencse, hogy ott a nitrox....
 4. Darth-Digilog 2012 sze 15. 12:38  
Ebben a fotózásban az a szép, hogy az ember eltervez valamit, de nem biztos hogy sikerül. Ha viszont igen nagy lehet az öröm. Ha mindig minden rögtön sikerülne a sikerélmény is kisebb lenne. Szóval ezzel a témával még nyugodtan foglalkozhatsz. :-)
/Azt el sem tudom képzelni, hogy 3:30-kor hogy lehet felkelni! Lefeküdni azt már inkább! :-)
Gratulálok még1szer az első helyezésedhez!
 3. istvanv 2012 sze 15. 11:22  
Lacinak:A hangulatos napkeltét Béla bácsi biztos jobban megcsinálta, láthatjuk itt is a 2007-es bajnokság anyagában.
(Sajnos a 2011-es még nincs itt)
Én négyszer keltem fel 3.30- kor, hogy hajós hátteres feles képet mekkeljek a 10-es minidómmal, de mindig túl erős volt a szél.... Így kínomban utolsó este / sznorival/ meglőttem naplementével, mert (szigorú) mentorom előírta feles képnek pedig lennie kell a portfolióban...:))  Aztán mentem negyediket merülni...
 2. istvanv 2012 sze 15. 10:36  
Köszönöm az értékelést, a táblázat azt mutatja a "közepes" képeknél igen nagy a szórás a zsűrinél...
Jövőre megnehezíthetnénk a dolgukat ha kapnának 5-6 portfoliót 5-5 "erős" képpel :))
A további 1 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Tobia Island (Sandy Island)

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilág tengeri füves élőhelynagy rája teknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés