»» ««

DC-RSBH 2012 elemzések

Fotózás
3/4. oldal

Szabó Tamás:

Albumhoz klikk a képre.

NB: Nálam a harmadik legjobb kollekció, csak egy hajszállal szorult az első kettő mögé, de messze a legjobb kompaktos. Még a nagylátós kép is vetekszik a DSLR-esekkel, legalábbis ilyen méretben. Kiválóan bánik a technikával, a fényekkel, jól komponál. Nagy ötlet a korallsügérkét az ikráival egy képbe összehozni, nehéz dolog, technikailag-kompozíciósan nem is sikerült tökéletesen, de ezzel együtt gratulálok.
EL: A legjobb kompaktos volt nálam, sőt összetettben is a 4. helyen végzett véleményem szerint. A kis szürke murénás felvétel, bár egyértelműen Zook lopás, de szépen kivitelezett felvétel, mindenképpen dicséretre méltó. A többi kép is mind korrekt, sőt a kísérletező hajlam is dicséretes,még ha nem is mindig telitalálat (ld. halszem és ff roncs színes búvárral).

Bálint Attila:
NB: Nekem a fekete-fehér akciókép tetszik legjobban a kollekcióból. A bohóchalas persze dekoratívabb, de ez a hatalmas bíborszínű korong mellbevágó, valahogy túl sok. A hosszú fókusszal készült makróknál meg a viszonylag éles részeken is kevéssé részlet gazdag, szétesik a kép. Túl messziről készülnek a képek, vagy erősen kinagyítottak?
EL: Dobogós lett nálam még éppen ez a sorozat, pedig végezhetett volna előrébb is ha a szép makró felvételeken nem lóg már ki szinte a képből mindkét halacska (kompozíciós hibák), és a muréna nem fekete-fehérben jelenik meg. Én lepontoztam ezért a felháborító felesleges művészieskedésért, amit a szerző ezzel az egyébként talán legütősebb felvétellel tett (talán tanul belőle). A bohóchalas kép így középre szerkesztve a nappal, nagyon elhibázott lépés, sokkal több lehetőség volt benne, az őrmester halas kép viszont érdekes vakuzással (PS-sel?) van megoldva, talán kicsit sok a feketeség jobb lent. Szóval 5 jó téma, ötször kicsit elrontva. Nem kell sok már a jó eredményhez!

Zank Zoltán:

Albumhoz klikk a képre.

NB: A középmezőnybe tartozó kép kollekció, kisebb nagyobb hiányossága mindegyik képnek van. A csiga hatásosabb álló 4:3-os kivágásban, kicsit több teret adva jobb oldalon, mint a balon. A roncsnál az alkalmi modell helye és mozdulata lehetne jobb. A roncsablak hatásosabb lenne kicsit jobbra igazítva eredetileg, vagy utólag, ha vágott kép. A gorgófő szürkés-foltos háttere jobb lenne feketében, javítható. A krokodilhal kép is ugrásszerűen javul, ha csökken a világosság, a szem részletei előjönnek és a háttér kevésbé zavaró.
EL: Ez volt az első portfolió, ami már nem tetszett nekem és így a hatodik volt az én véleményem szerint. Bár ebben a sorozatban is található érdekes kompozíció, mint a spanyol táncos, a hajóroncs is majdnem jó kép -kár,hogy a modell rossz helyen van, belelóg feleslegesen a roncs sziluettjébe-, sőt még az ablakos felvételt is hangulatosnak tartom, de szerintem ez már nem üti meg egy egyhetes vörös-tengeri szafari versenyfotós színvonalát.

Szabó Károly:
NB: Ez a második legjobb kompaktos kollekció, leggyengébb láncszeme a roncsbelső kép - tudom, aligha lehet ilyenkor jobban komponálni -, a legjobb viszont a bohóchalas. Csak így tovább.
EL: A 2. legszebb kompakt sorozat és egyben az utolsó számomra elfogadható verseny portfolió. A 1502 lehetne sokkal jobb felvétel, ha kicsit jobban feldolgozta volna a szerzője, hisz a szabályok (sajnos) elég rugalmasak a DC versenyen. Nálam ezért pontozódott például le ez a kép. A tűzhalas és bohóchalas képek sem rosszak, a murénást lejjebbről és közelebbről kellett volna megcsinálni, az üveghalasból sajnos hiányzik egy szép ékszersügér, így nagyon semmit mondó a kép.

Demján Ferenc:
NB: A középmezőnybe tartozó kép kollekció, kisebb nagyobb hiányossága mindegyik képnek van. A roncshoz közelebb kellett volna menni és jobbra igazítani, akkor kontrasztosabb lenne, jobban élne a kép. A gorgófő zavaros és nem elég éles. A denevérhalak rajánál a gyakori, bosszantó dolog jön elő: sehogy sem lehet jól megvágni a képet, pedig technikailag jó felvétel. A kalászhalak és a géb viszonylag jól megoldott felvétel.
EL: Dani kollegával egyedül ezen a portfolión vitatkoztunk, míg ő elfogadható képeknek tartotta, addig nekem nem tetszenek a képei. A roncs a legjobb, sajnos piszkos volt a víz és még egy kicsit közelebb kellett volna menni. Sajnos ebből a szögből már agyon van fotózva és néha kristálytiszta vízben. Ez sokat levon az értékéből. A liliom akkor szép összezáródva, ha szép formációt alkot, ez a fajta nyílva szép egyébként is,mivel nem túl színes. A denevérhalakhoz sikerült jól közel menni, de nekem nagyon fura lett ez a perspektíva, arról nem is beszélve, hogy nem elég plakatív a kép, valahogy egybeolvad az egész egy masszává. Az üveghalas rosszul vakuzott, a géb meg ronda helyen trónol.

Előd László összegzése: A tavalyi verseny emlékeim szerint erősebbre sikeredett. Lassanként új ötleteket is be kellene vetni a versenyzőknek, kicsit úgy érzem,mintha a felső színvonal megrekedt volna, és csak a kezdők kezdenének ha lassanként is, de jobban odafigyelve fotózni. Az első helyezett se helyezkedjen el kényelmesen a foteljében, mert van még bőven tanulni való, még akkor is ha néha csak nüanszok választják el egy-egy fotót a nagy durranástól! Meg kell tudni tanulni meglépni azt a kis pluszt.

A folytatásban: a zsűri által kiosztott helyezések táblázata.


Az írás a következő oldalon folytatódik!



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 6. dandika 2012 sze 17. 13:15  
Köszönöm a zsűri értékelését. Első fotózásom volt, amit nagyon élveztem. Minden tanácsot örömmel fogadok és igyekszem hasznosítani. Jövőre újra ugyanitt. Remélem.  :)
Dudás Andrea
 5. istvanv 2012 sze 15. 12:59  
Zakkant is voltam, még szerencse, hogy ott a nitrox....
 4. Darth-Digilog 2012 sze 15. 12:38  
Ebben a fotózásban az a szép, hogy az ember eltervez valamit, de nem biztos hogy sikerül. Ha viszont igen nagy lehet az öröm. Ha mindig minden rögtön sikerülne a sikerélmény is kisebb lenne. Szóval ezzel a témával még nyugodtan foglalkozhatsz. :-)
/Azt el sem tudom képzelni, hogy 3:30-kor hogy lehet felkelni! Lefeküdni azt már inkább! :-)
Gratulálok még1szer az első helyezésedhez!
 3. istvanv 2012 sze 15. 11:22  
Lacinak:A hangulatos napkeltét Béla bácsi biztos jobban megcsinálta, láthatjuk itt is a 2007-es bajnokság anyagában.
(Sajnos a 2011-es még nincs itt)
Én négyszer keltem fel 3.30- kor, hogy hajós hátteres feles képet mekkeljek a 10-es minidómmal, de mindig túl erős volt a szél.... Így kínomban utolsó este / sznorival/ meglőttem naplementével, mert (szigorú) mentorom előírta feles képnek pedig lennie kell a portfolióban...:))  Aztán mentem negyediket merülni...
 2. istvanv 2012 sze 15. 10:36  
Köszönöm az értékelést, a táblázat azt mutatja a "közepes" képeknél igen nagy a szórás a zsűrinél...
Jövőre megnehezíthetnénk a dolgukat ha kapnának 5-6 portfoliót 5-5 "erős" képpel :))
A további 1 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Sha´ab Claudia

Egypt, Red Sea

4/7 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés