»» ««

Trendforduló

Felszerelések

Úgy fest, másfél évtizedes tündöklés után véget ér a hasított uszonyok diadalmenete.

Természetesen nincs szó arról, hogy a piacról kiszorult volna a hasított uszony (split fin), és az ilyen uszonyt használók sem tértek mind vissza a hagyományos uszonyokhoz, egyszerűen csak az a trend figyelhető meg, hogy a gyártók új modelljei közt alig van hasított. Pár évvel ezelőtt boldog-boldogtalan efféle uszonyok piacra dobásával akarta felvenni a versenyt a többi gyártóval, aztán az évek alatt kiderült, némelyik modell kifejezetten jó, mások teljesítménye inkább csak átlagos, de az ára szinte mindnek magasabb volt a régi, klasszikus típusokéhoz képest.

Valljuk be, néhány márka árképzését látva a mostani válságos időkben szívéhez kap az egyszeri vásárló. Évi pár merülés kedvéért nem szívesen ad ki az átlagbúvár annyi pénzt egy pár divatos uszonyért, mint amennyibe egy olcsóbb reduktor kerül. Bizonyos körökben a hasított uszony nem is vált népszerűvé soha, a technikai búvárok ma is a fél évszázados Jetfineket és utódaikat használják például. A gumiból készült, így jóval nehezebb hasított uszonyok pedig a repülős súlylimitek miatt keseríthetik meg a tulajdonosok életét.

A Rodale's beszámolója szerint mindez azt eredményezte, hogy 2013-ban a DEMA kiállításon egyetlen új vagy továbbfejlesztett hasított uszony modell sem volt. A régebbi, kedvelt modellek nyilván továbbra is megvásárolhatók, de a fejlesztés iránya egyértelműen a hagyományos uszonyok irányába tolódott. Az új uszonyok könnyebbek és kisebbek, tehát a fősodorhoz illeszkedve sokkal inkább számítanak jó útitársnak.

Ha részleteiben nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy az utóbbi években különféle anyagok rafinált kombinációját emlegetik a gyártók (ami szép dolog, de ilyen már több évtizede is volt, például a klasszikus Mares Avanti uszonynál), illetve különböző réseléseket vezettek be (ez pedig a Jetfinekről köszön vissza). Legyen könnyű is, hatékony is- és ne túl drága! A Cressi Frog Plus például megfizethetőnek számít, mint ahogy az új, nem hasított generáció tagjai közül a Mares Wave vagy a Scubapro Jet Sport is inkább olcsó modell, de a tesztek szerint a teljesítményük nem marad el a drágább uszonyokétól. Megjelentek a rövidebb uszonyok a kínálatokban mindenkinél, mint például az Aqualung Hotshot illetve az elsősorban hölgyeknek szánt Aqualung Shot Fx.

Az új korszak jellemző képviselője lesz az Aeris Accel, ami rövidebb is, könnyebb is a vetélytársainál, az ára sem elrugaszkodott, ráadásul a színes pántok miatt némileg még személyre is szabható a kinézete. Ha valamiféle trendet kéne felvázolni, akkor a tulajdonságai alapján ez könnyen megtehető: a búvár poggyászában ne foglaljon sok helyet, de azért legyen hatékony és olcsó. Ez már-már úgy hangzik, mint ha eljött volna a "szép új világ".

Persze szomorúan jegyezhetjük meg, ez az új irány inkább annak köszönhető, hogy sokkal többet számolgatjuk a kilókat illetve a pénzünket is. Az új modelleket nem a magyar vásárlóknak tervezték, nem a mi anyagi lehetőségeinkre voltak tekintettel: úgy fest, az egész világon számít, mi mennyibe kerül. Az önmagában persze nem baj, ha ésszerűbbé válik néhány fejlesztés, ha az is vásárolhat magának minőségi felszerelést, aki spórolni szeretne. Ám sajnos ez csak egy felszerelési tárgy, ami a töredéke a búvárkodásra fordított összkiadásainknak. Hiába válik egy tétel olcsóbbá, ha közben sok más dolog ára emelkedik...

Mindenesetre érezhető, egyre többen merülnek, mindenféle anyagi háttérrel, ám aki csak tud, próbál egy-egy egzotikus útra spórolni és nem a közeli helyekre jár él hétvégenként. Noha megjelentek a könnyített mellények és reduktorok is, de azért ezeknél valamivel kisebb a mozgástér, és ha esetleg a pehelysúlyú cuccról kiderül, valamiért nem praktikus, a beruházás igencsak értelmét veszti. Tehát a józan ész is azt diktálja, a táska mellett az uszonyok adnak mozgásteret a súlycsökkentésre. Hogy ez a tendencia a hagyományos uszonyok reneszánszával jár együtt, azt talán kevesebben várták, de a vásárló legnagyobb haszonélvezője ennek: a boltokban ott vannak a évtizedek óta használt és bevált klasszikus modellek, a legjobb hasított uszonyok, és a jó kompromisszumot jelentő olcsóbb "újhullámos" hagyományos uszonyok is. Azt pedig majd az idő eldönti, az újdonságok valamelyike hosszú távon is igazán beválik-e, vagy még mindig akkor járunk a legjobban, ha a régi jó cuccok közül választunk.

GR
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 23. Luciferin 2013 máj 12. 20:14  
Most miért?
Tőlem telhetően még a helesírásra is ügyeltem...
:-)
 22. elche 2013 máj 12. 17:54  
Szerintem a démonhoz hasonló sportos búvárnak éppenséggel akármilyen uszony megfelel, rossz tesztalany. Tőle fából is lehetett volna...:)
 21. Bunny 2013 máj 12. 17:45  
Ne feledd, az evezőlapáttal teljesen másirányú vízmozgatást végzel.
 20. azarabdémon 2013 máj 12. 16:45  
1., nem az evezőlapát nyelét hanem a tollát értettem.
2., nem az uszony lábrészét, nem is a pántját hanem a tollát értettem.

Toll a füledbe.
 19. Luciferin 2013 máj 12. 11:28  
"Evezőlapátban sem láttam még egyébként hasítottat..  "
Valamint uszonyt sem fából...
Másképpen megfogalmazva: evezőlapátot sem gumiból...
:-)
A további 18 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Dolphin Reef

Israel, Eilat

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 13m, látótáv: 10-25m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelydelfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés