»» ««

2015 áprilisi eredményhirdetés

Fotózás
2/2. oldal

Greg - Ünneplőben
Nagyon szép rákot talált a fotós, sokszor lát az ember olyan felvételt, ami szépen megszerkesztett korrekt kép, de épp a főtéma nem túl érdekes, látványos. Nos itt a lényeg gyönyörű, sajnos a környezet viszont tönkreteszi a kompozíciót. Zavaros és még túlégett részek is vannak benne. Ilyenkor jöhet jól a DSLR technika a kisebb mélységélességével, kompakttal nehezebb varázsolni, eltüntetni a környezetet. Érdemes ilyenkor, vékony pálcát használva óvatosan arrébb terelgetni a rákot egy szép homogén háttérre. Elég közelíteni csak lassan felé, arrébb fog menni.

Btomi33 - Bújócska
Amikor elkezd fotózni az ember, szinte biztos, hogy belefut ebbe a témába. Általában éjszakai merülésen ha nincs téma, bevilágítva a korallok közé biztos, hogy rögtön találunk néhány rákot. A nehézséget az okozza a jó kép készítéséhez róluk, hogy fényre gyorsan távoznak illetve a korallok nagy és életlen pacaként fognak megjelenni, rosszabb esetben még túl is lesznek világítva. Ezen a felvételen még az életlen 3 korall valamennyire keretbe foglalja a témát, de a túllőtt részek sajnos itt is zavaróan megjelennek. A középre komponálás szerintem itt adott, de sok természetfotós ennek ellenére nem szeretné.
Bunny - Minirák
Korallpolipok között egy rák mindig bomba téma, látványos, színes a zsűri és a közönség is kajálja. Persze csak akkor ha tökéletes, hiszen az ilyen populáris témák egy része ma már elcsépelt, és ezért nehéz újat vagy legalábbis tökéleset mutatni belőlük. A háttér legyen tökéletesen homogén egy ilyen képnél, a kis kék foltot is szedd ki, egy DC versenyen ez megengedett. Most még kiszeded képszerkesztővel, következőre már úgy fotózod le! Nem tetszik a vakuzása a képnek, gondolom a többi a képen nem látható korallágak takartak be a fény útját. Sajnos a rák is lecsúszott, és nehezen kivehető, hogy melyik része merre is van. Nem biztos, hogy volt olyan a körülmény, hogy ebből lehetett volna jobbat alkotni, néha el kell engedni a jónak tűnő témát is.
GRobi - Cím nélkül
Sokat látott kompozíció, ez a típusú garnéla anemónában. Izgalmasabb és jobb talán a csalánozó a felvételen, mint maga a téma. Nem is tudom hirtelen, mit szeretett volna megmutatni a szerző. Ha a tengeri rózsát akkor kicsit zavaró rajta a rák, ha pedig a rákot akkor az meg elsikkad a környezetében. Általános szabály, hogy ezeknél a témáknál szemből jobb fotózni mindent, ha szép a háttér és érdekes környezetet ad, akkor lehet oldalról, felülről stb. próbálkozni. Itt ez a nézőpont nem ad katartikus látványt, egy nem rossz, de ilyet már sokat láttunk érzés keríti hatalmába a kicsit a témában jártas nézőt.
horvathv - Cím nélkül
Na erről írtam az előbb, szemtől-szembe mennyivel izgalmasabb egy ilyen felvétel, mintha a szerzővel összebeszéltem volna, hogy küldjön már egy példa felvételt illusztrálásnak számomra a 19971-es képhez. A képnek azért persze van hibája is, nagyon középre került ez a rák, a négyzetes képkivágás még tovább erősíti ezt az érzést, és nekem nagyon túl élesített a felvétel. Mintha utána még a szerző az élesítés által keletkezett zajt pedig elkenéssel/életlenítéssel próbálta volna eltünteni.
Fefe - Twins - Ikrek
De kár a a bal felső sarokért! Persze kicsit a jobb oldali zöld rész is zavaró, de mint egy szakadt foltozott farmer tűnik fel a háttér, vagy egy színes világtérkép is adhatná a környezetet korallköntösben. Persze a két rák beleolvad a környezetbe, ezért akkor sem lenne tökéletes, de azért meglátva a képet, elindította a fantáziámat és az jót jelent egy képnél!
Garfield33 - Herendi
Mint a cím: Herendi. A minőség is! Biztos vannak nagyobb világmárkák, de ez itt és most a mi kis Divecenterünkön látható! Nagyon szépen fotózott, jó fényekkel finoman világítva. Szép a környezet szép a rák, gratulálok!
Korallzabáló - Púposhátú
Nem rosszak a fények, még elől kellett volna vigyázni arra, hogy ne maradjon ilyen világosan bal oldalt a csalánozó néhány karja. A rák egyik szeme is takarásban van, erre fontos figyelni fotózásnál, még ha nem is könnyű. Sajnos átlátunk a viaszrózsán és látszódik a kevésbé látványos sziklás háttér is. A háttér ugyanolyan fontos mint a főtéma, és ez mindig így van! Ha nem tudunk szép, homogén hátteret varázsolni akármilyen szögből is próbálkozunk hagyjuk ott a témát. De ha van lehetőség a jó háttérre, minden időnket szánjuk rá a témára. Nem rákot hanem rákot jó környezetben nehéz találni!
atko - A népes család
Míg az OB-n nem lehet vignettálni a képeket addig itt a DC-n ez megtehető. Nagyon helyes, ezzel is javul a látásmódunk, a szépérzékünk. Óvatosan bánjunk viszont a csúszkákkal, mert ha nagyon erősen toljuk meg a színeket, a kontrasztot akkor rögtön látszik a képen, hogy ez utómunka. Ráadásul nem is szép. Nagyon jó a téma, bár már láttunk ilyet, de például nekem sincs még s gondolom sokan vagyunk még ezzel. Tehát ez a kép túl kontrasztos lett, nagyon erős feketékkel, szerintem nem csak az én monitoromon. A képalkotásban pedig figyeljünk az előtte több legyen mint mögötte ökölszabályra, azaz ne komponáljuk meg úgy soha a témát, hogy inkább kifelé megy már ki a képből, min befelé. Szerintem újra feldolgozva ezt a képet azért jó kis dolog jöhet ki belőle!
csergezerge - mantis
Kellett volna még bőven vágni ebből a képből, a főtéma így nagyon kicsire sikeredett. Nem szerencsés általában amikor a főtéma sötétebb mint a környezet, ugyanis a tekintet a világosabb részeket keresi először tudat alatt, és utána kutatja csak a sötétebb részeket. Egy fotónál pedig ez fontos, hogy a néző figyelmét a témára tereljük. A középre komponálás szabálya, miszerint általában tilos, mert statikus hangulatot áraszt a túlzott egyensúly, soha el nem felejthető szabály, ugyanúgy mint az aranymetszés fontos szabálya.
Thomasbuvar - Szemek között
Szép átlósan behelyezett muréna, dinamikus komponálás, nekem zavaróan szűk képkivágásban. Gondolom a környezetet akarta a szerző így megszűrni vagy nagyon szerette volna kiemelni a rákot. De a kis tisztogató állatka viszont már nincs ilyen jó irányban és helyen és ez a másik gyengéje a képnek, hogy pont a főtéma pozíciója nem túl szerencsés. Jobb lenne pont a szemek között és kicsit meredekebben, ha csak kisebb szöget zárna be a muréna vonalával. Persze érdekes kép, nem könnyű ilyet lőni, nem is minden merüléses téma, ezért méltán van helye a DC megmérettetésen.
macok - Cím nélkül
Néztem egy ideig a képet, mire kivettem mi is van rajta. Egész festményszerű volt nekem elsőre, tetszett a lángoló jobb oldali részlet, középen a tüzet eloldó kékes árnyalat és az egyensúlyba került szürkés, bézses megnyugvás. Mint kompozíció sok alap törvénynek mond ellent, mégsem mondom hogy rossz kép, pont a fent említett színek, árnyalatok miatt. Sajnálom, hogy nem voltam ott és nem tudom ki lehetett volna többet hozni a témából, de az is lehet, hogy észre sem vettem volna ezt a témában rejlő lehetőséget, amit a jó szemű szerző legalább észrevett!
longimamus - Cím nélkül
A rákokkal az a baj, hogy sokszor üregekbe bújva félve tekintenek ránk és ráadásul még hosszú világos csápjaik is vannak. Ha ilyet látunk, ilyen pozícióban, akkor nézzük meg, együk meg, mindegy csak ne fotózzuk. Nem lehet jól meglőni ezt a témát. A csápjai szétégnek a vakunktól, az állat meg bénán lesz megvilágítva.
nme - Szivárvány
Nagyon szép ez a rák, mindenki kedvence. Arra nagyon figyeljünk, hogy élőlényt így nem vághatunk meg, hogy picit belevágunk a lábaiba! Picit hátrébb kellett volna húzni a kamerát vagy lejjebb dönteni. Persze akkor még mindig lett volna vágva a farka. Alapszabály: vagy nagyon vágunk egy halat, rákot, bármely élőlényt vagy egyáltalán nem. Szerintem ebben a kivétel is nagyon ritka.
Zook - White party
Imádom az ilyen világos tónusú high key-es felvételeket! Nagyon tetszik az árnyala, szép felvétel, egy modern lakás falán is ütős lehet. Egy picit a komponálás nem tetszik benne, eléggé középre becsúszott a garnéla, a felső hosszú rákollóját is rosszul tartja, túlságon kinyújtja, így kilóg a képből. Kellett volna egy csomó ideig egy csomó hasonló képet készíteni róla, kicsit bővebb kivágásban is, majd utána otthon vágni és akkor kis szerencsével összejött volna egy jobb kép is. Az a baj ezt sokan ha nem is ilyen szép színnel, de jobban komponálva már elkészítették. Akkor ütős egy már sokszor fotózott téma újrája, ha minden szempontból jobb mint a régiek, de legalábbis semmiben nem rosszabb.
divefoto - Cím nélkül
Nagyon szépen feldolgozott felvétel, szemtől szembe egy izgalmas kompozíció! Szép életlen a háttér, eléggé homogén nem zavaróak túlságosan a foltok. Kicsit döntve a kamerát lehet picit dinamikusabb lenne, de az is lehet hogy erőltetett lenne és így a jobb. Ez a téma ennyit tud, egy szép csendélet felvétel, a kép legnagyobb hibája, hogy ma már akciót várunk, épp küzdhetne valami élőlénnyel, ehetne valamit stb. Én megpróbáltam volna a vakukat előre nyomva visszafelé fotózni, érdekesebb fény lenne és teljesen fekete háttér, az megnövelné a hiányolt feszültséget.

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 37. Darth-Digilog 2015 máj 08. 22:18  
Szia!
Ugye létezik az aranymetszés szabálya, ami nagyjából azt jelenti, hogy harmadoljuk a képkockát vízszintesen és függőlegesen is. Ez 4 pontot fog adni. Ha ide helyezzük a fő témát akkor az természetes egyensúlyt fog teremteni szimmetria és asszimetria között, hogy szépen fejezzem ki magam, magyarul jobb lesz a kép. A középre komponált kép statikus. Ezért általában a fotós szemét zavarja a középre komponálás ha annak nem volt valami oka. Ritka amikor mégis a középre komponálás a jó, de természetesen van olyan. A te garnélád szépen átlósan helyezkedik el, ami kis dinamikát visz a képbe, nincs semmi ok amiért viszont egy statikus középre helyezés indokolt lenne. Egyáltalán nem szemtől szembe van fotózva a rákod, hanem kicsit felülről és picit oldalról. De ha pont szemből fotóztad volna még a környezet szimmetriája is kellett volna a középre komponáláshoz, és még akkor sem biztos, hogy jobb lenne, mint aranymetszésben. A másik amit írtam már, hogy van az előtte/utána szabály azaz a téma előtt több hely legyen sem működik itt mivel irányban van a rák és nem szemben .
 36. horvathv 2015 máj 07. 09:39  
Szia DD!
Saját képemmel kapcsolatban, a kicsit túlzótt utómunkával egyetértek. Bár volt már ez a fotó itt másik fordulóban, akkor 22-dik lett, most az első 5 után lévő középmezőnybe került pontszámban szorosan 3-4 másik fotóval.  De a kérdésem nem is erre vonatkozik, hanem a középre szerkesztésre. Ez minden esetben hibás, így kerülendő út, vagy vannak olyan esetek ,amikor nem hibája ez egy adott képnek? A vágással is ezt szerettem volna erősíteni, hiszen teljesen szembe nézett, és majnem szimmetrikus volt az alany.
 35. Bunny 2015 máj 06. 09:27  
Szép volt, köszi a tippeket!
 34. Darth-Digilog 2015 máj 05. 23:58  
A képekről amit szerintem érdemes megjegyezni ha ilyen vagy hasonló téma kerül elénk:
1.- Kicsit alulról fotózva, a rák ollók félelmetesek/dinamikusak tudnak lenni és a részletek, ha fekete a háttér szépen kijönnek. A kép talán legnagyobb értéke a szörők gyönyörű megjelenítése.
2.- Piros háttér mindig jól mutat, főleg kék élőlénnyel. Ha látok piros szivacsot vagy bármit ami piros, mindig megvizslatom közelről, tudok-e valamit rajta fotózni!
3.- Ha nem homogén a háttér, hanem 2 részből áll, attól még lehet jó a kép, sőt fel is dobhatja a képet, ha a főtéma jó helyen van. Érdemes nagyjából átlóba elhelyezni a dinamika miatt a két réteg találkozását.
4.- Egy élőlénynél mindig jobb a kettő. Ha van erre lehetőség csapjunk le rá!
5.-6.- Szép tökéletes homogén háttér nem csak a kék víz vagy a fekete sötétség lehet, nagyon szép ha egy másik élőlény vagy szivacs stb. adja a környezetet. De az legyen szép és hibátlan, ne lógjon bele semmi!
7.- Szintén szépen jönnek a részletek, de már kevésbé látványos a zavarosabb háttér miatt.
8.- A háttér ugyanolyan fontos mint a főtéma! Amit a keresőben látsz, az rajta lesz a képeden! Szép háttérrel szép képet lehet csinálni.
9.- A különleges ritkán látott háttér sokkal jobb mint a szokványos! Ez a lila háttér nagyon dögös.

Ezek a képek mind jó körülmények között készültek, általában sajnos több-kevesebb hibával. De ha ilyen helyzetet látunk (bármelyiket a 9 közül) akkor az megéri a teljes merülést, sőt ha avn rá lehetőség a következőt is!  
 33. Garfield33 2015 máj 05. 16:07  
A téma adott ugyan, de kb valami ilyen szögből és pozícióban kellett volna megfotózni

A további 32 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Gubal Island - Wreck

Egypt, Red Sea

10/14 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 15m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítésroncs merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés