»» ««

Márvány szoborfej rejtélye

Tudomány

Caligula 2000 éves luxushajóiról származhatott a Nemi-tó fenekén talált márvány szoborfej.

A Rómától délre fekvő, vulkanikus eredetű tó, a Nemi-tó medrének tisztítására irányuló rutinmunkálatok során fedezték fel azt a márvány szoborfejet, amely a feltételezések szerint az első században élt római császár, Caligula egyik úszó palotáját díszíthette fénykorában. Caligula úszó palotái alatt azt a két luxushajót értjük, amik a Nemi-tó partján horgonyoztak, és a korabeli műszaki tudományok minden vívmányát felvonultatták.

Forrás: Wikimedia Commons

A 70 x 20 méteresnél is nagyobb hajókat néhány évtizeddel később, Néró bukásakor elsüllyesztették, és csak a 20. század elején, Benito Mussolini regnálásának idején emelték ki őket, de a második világháború végén felgyújtották a múzeumban elhelyezett leleteket. A nagyobbik hajót a korabeli római történetíró, Suetonius beszámolója szerint gazdagon díszítették márványpadlóval, szökőkutakkal, vízvezetékekkel, fűtéssel és fürdőkkel.

Mivel a Nemi-tót szent víznek tartották, egyes szakértők feltételezése szerint az egyik hajónak vallási vagy szertartási funkciója is lehetett. A márvány szoborfejet átadták a szakértőknek, akik hamarosan elkezdik feltárni a lelet és a Caligula-féle hajók közti lehetséges összefüggést.

[ Qubit ]Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Shelly Beach

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 12m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycápa csikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2023 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés