»» ««

Végzetes baleset a Zenobián

Külföld

Megtalálták annak a férfi búvárnak a holttestét, aki október végén tűnt el a ciprusi Zenobia roncsán.

A Zenobia egy 172 méter hosszú, svéd gyártmányú ro-ro komphajó volt, amely 1980-ban, első útja során süllyedt el Lárnaka közelében. A 19 és 42 méter között az oldalán fekvő roncs a ciprusi búvárkodás sztárja lett, és a Földközi-tenger egyik legismertebb és leggyakrabban merült roncsa.

A búvár és egy társa a jelentések szerint délelőtt 10 óra körül merült a tengerbe, és a társa később visszatért, hogy riadót fújjon. A Cyprus Mail új jelentése szerint azonban a férfi egy párt kísérhetett a merülésen, és őket küldte fel először.

Bárki is jött fel először a felszínre, először nem törődött vele, és a riasztás csak később történt, amikor az oktató nem a tervezett időpontban bukkant fel. A merülésről készült videofelvételeken látszott, hogy a roncson tartózkodva emelkedési jeleket adott.

A JRCC arról számolt be, hogy "azonnal aktiválták a nemzeti keresési és mentési tervet", és a műveletet szürkületkor felfüggesztették, majd hajnalban folytatták. A művelet befejezéséig a Zenobián nem lehetett további szabadidős búvárkodást folytatni.

A kikötői és tengeri rendőrség (parti őrség), a rendőrség légi műveleti egysége és a Nemzeti Gárda víz alatti egysége tapasztalt búvárcsapatai vettek részt a JRCC által hosszú víz alatti kutatásban, amelyet a sziget számos búvárközpontjából érkező önkéntes búvárok segítettek.

A Zenobia roncsánál eltűnt búvár a 66 éves Dennis Reid, egy tapasztalt búvároktató, aki az Egyesült Királyságban élt. A belfasti volt rendőrfelügyelő Reid és felesége, Olecea 2008-ban költözött a Földközi-tenger keleti részén fekvő szigetre. Paraliminiben éltek, és Protaras közelében Scuba Den (korábban DGR Diving) néven búváriskolát üzemeltettek.

A lap szerint a Zenobia azon részét, ahol a holttestet megtalálták (egyes hírek szerint a gépházban) ritkán látogatott. Andreas Charalambides, a JRCC parancsnoka, akit a Sigma TV interjújában idéztek, kijelentette, hogy a búvár valószínűleg megzavarodott, és "véletlenül került oda".

"Úgy tűnik, hogy az idő szorításában és pánikban volt" - mondta Charalambides. "A roncs feltételei nem könnyűek, a látási viszonyok rosszak, és nehéz lehet megtalálni a kijáratot". Azt is felvetette, hogy a roncs bizonyos területeit a jövőben esetleg be kellene tiltani.

A Zenobia 1980-as elsüllyedése óta a búvárok haláleseteinek száma a helyszínen hat és nyolc közé tehető.

[ divernet.com ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Shark Point

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa csikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés