»» ««

Suunto D6 tesztelés

(Hirdetés)

A 2006-os év egyik búvárkomputer újdonságát, a SUUNTO D6-ost teszteltük éles körülmények között.

Másfél éve írtunk egy ismertetőt az akkor vadonatúj D9-ről, alapvetően jó véleménnyel voltunk a készülékről, bár úgy éreztük, a mi igényeinkhez képest kicsit túl sokat tud, emiatt az árával sem a hobbibúvárok többsége számára volt pozicionálva.

Idén a finn cég a karóra méretű búvárkomputer kategóriában bejelentett egy újabb terméket, a D6-ost. Amikor a SUUNTO egyik hivatalos magyarországi márkakereskedésében, az Aquanauta Búvár Centrumban először megláttam, hirtelen nem tudtam hová tenni. Ez biztos D6, nem D9? A hasonlóság kísérteties, igazából ha nem egymás mellett van a két készülék, csak értő szem állapítja meg a különbséget. Ezt persze jó dolog, bárkit el lehet kábítani, hogy a csúcskategóriás D9 van a kezünkön, de ilyen trükkökkel természetesen tisztességes búvár nem él. Külsejében tehát hasonló a nagy testvérhez, egy kicsit kisebb és vékonyabb, de éppen csak annyira, hogy a kecsesebb csuklóval megáldott hölgy búvárok is kényelmesen viselhessék.

Technikai adataira rátérve, azok javarészt megegyeznek a D9-esével. A kijelzője tehát grafikus, mátrix alapú, aminek köszönhetően szépen rajzolt karakterek, ábrák jelennek meg rajta. A kijelző méretétől a szárazföldön tartottam, de víz alatt minden kétségem elmúlt, az égvilágon semmi gond nincs az adatok leolvashatóságával.

A készülék a hagyományos óráktól elvárt képességeken túl teljes értékű búvár- és szabadtüdős komputerként is képes üzemelni. A D6 az új igényeknek megfelelően nem csak egyszerűen nitroxos merüléseket támogat, de két gázkeveréket is képes kezelni 99% oxigén tartalomig, amivel a mélymerülés felé kacsintgató búvároknak kedvez. Ez egyébként az egyik különbség a D6 és D9 között, az utóbbi három gáz kezelésére képes. A megfelelő dekompressziós merülésre jogosító végzettséggel rendelkező, de még sűrített levegővel merülő búvár például megmerülhet egy mélyebben lévő roncsot, majd a dekompressziós idejét jóval lecsökkentheti egy nitrox dekógáz használatával, a D6 pedig ezt gyönyörűen levezényli. A magyar forgalmazó leírása szerint - én személyesen ezt nem próbáltam - a D6 képes a gázváltás szükségességére is figyelmeztetni.

Beállítható, hogy a komputer az RGBM modell "deep stop"-os változatát használja-e a merülésünk értékelésére, a deep stop (DS) ideje egyébként személyre szabható. Ez nagyjából úgy működik, hogy a maximális mélység felénél, majd annak a felénél és így tovább berak egy-egy általunk beállított hosszúságú megállót, s mire felérünk az 5-6 méteres mélységre, ha nem merültünk dekósat, a hagyományos biztonsági megálló megtartása sem szükséges.
A dekompressziós modellről egyébként a forgalmazó azt mondja, hogy az eddig megszokott algoritmusokhoz képest kedvezőbben ítéli meg a sekély és szigorúbban az ismétlődő és mélyebb merüléseket. Én személy szerint azt tapasztaltam a saját, szintén Suunto RGBM alapon dolgozó Vyper-em és a D6 közös használata során (D6-on a DS ki volt kapcsolva), hogy ez utóbbi a mélyebb merülések során minimális mértékben hosszabb nodekó időt adott (mondjuk 33 helyett 35 percet), ami a sekélyebb vízbe emelkedés során beállt a Vyper által is megadottra. Ettől eltekintve nem tapasztaltam nagy eltéréseket, de mint jeleztem, a D6 nem deep stop módban dolgozott. A komputer egyébként 4 fokozatban engedi állítani a személyes érzékenységet, az eddig megszokott 3-hoz képest.

Tovább böngészve a D6 technikai tudását, fontos megemlíteni, hogy ez a komputer is megkapta a D9-es digitális tájolóját, ami víz alatt kipróbálva kellemesen használható, és mivel be van építve a komputerbe, biztosan nem hagyjuk a parton. Betűkkel (angolul persze) és számmal is jelzi az irányt, a tájolást megkönnyítendő rögzíthető egy irány, amitől az elfordulásunkat változó hosszúságú (ne feledjük, grafikus kijelzője van!) nyilakkal jelzi. A 180 fokos, tehát a hátrafordulást is érzékeli, és onnantól kezdve a hazafelé vezető irányhoz viszonyít, aranyos tulajdonság.

A készülék kezelése kicsit szokatlan, nem árt, ha előtte kikérdezzük az eladót, vagy még inkább ha áttanulmányozzuk a magyar nyelvű leírást. Nem bonyolult, sőt logikus - miután az ember megértette a logikáját. Merülés során a kijelző tartalma változtatható, így elég sok információhoz juthatunk hozzá az állandóan látható merülési idő, aktuális mélység és dekó adatok mellett. Max mélység, hőmérséklet, aktuális idő, nitrox keverék adatai - csak néhány kiragadott példa, és persze a tájoló, ami egy perc után automatikusan eltűnik a kijelzőről, energiatakarékossági okokból.

A merülés után a készülékből kinyerhetők a kívánságra akár 1 másodperces mintavételezési rátával tárolt merülési adatok. A grafikus kijelzőn mindez nem csak számokkal, de grafikonon is megtekinthető, de természetesen a D9-nél megismert új típusú letöltési pontokon keresztül számítógépre is letölthetők ezek az adatok. Ha már számítógépes kapcsolat, a gyártónak a D9 és D6 az első olyan szériája, amelyen lehetséges a software frissítés, így ha azzal bármi gond van, nem kell a komplett komputert eldobni.

Összefoglalva a készülék nagyon eltalált kis darab, úgy tűnik, sikerült a finneknek megtalálni egy piaci rést, a forgalmazó adatai szerint a D6 jelenleg az egyik legkeresettebb Suunto búvárkomputer a piacon. Végül is mi a D6 és a D9 között a különbség? A D9 három, a D6 kettő féle gázkeveréket kezel, a D9 emellett képes a rádiófrekvenciás nyomásmérő adatainak fogadására, a D6-ból ezt a funkciót teljesen kihagyták. A gyártó weblapja szerint a D9 100%, a D6 "csak" 99%-os oxigén tartalomig kezeli a keveréket, igazából több különbséget nem sikerült felfedeznem. Ennek tükrében ki-ki eldöntheti, mennyire szükségesek számára az említett többletszolgáltatások.

- Sz. K. -

A SUUNTO D6 búvárkomputer az Aquanauta Búvárcentrum bocsátotta rendelkezésünkre, ahol a SUUNTO teljes termékskálája megvásárolható.

Ha tesztünk segített a termék kiválasztásában, kérjük említsd ezt meg az üzletekben!
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Merülőhelyek

Canico de Baixo aréna

Portugal

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 23m, látótáv: 4-10m

parti merülésfal merülés üreg vagy barlangsziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés