»» ««

Teszteltük: Cressi Safety 111

(Hirdetés)

A Cressi S111 sokak - főleg a márka elkötelezettjei- szerint a világ legjobb mellénye, ezért aztán meglehetősen nagy elvárásokkal tekintettem a tesztelésre.

Az S111 ránézésre semmi különöset nem mutat, hagyományos kialakítás és inflátoros megoldás, vállszelep, fenékszelep a helyén, ahogy az elvárható. A fenékszelep nincs előre vezetve, ahogy az manapság egyre sűrűbben előfordul, pedig én azt egy hasznos, bár nem nélkülözhetetlen ötletnek tartom. Ahogy az megszokott a jobb minőségű mellényeknél, anyaga Cordura és 420 denier nylon, szabása kényelmes, belül a kritikus helyeken puhán párnázott, a támla felöli oldalon egy hosszan lenyúló plusz rész védi az ember derekát a palacktól.
A légtérfogata és az emelő képessége elég nagy, az L-es 20 kilót emel. D gyűrűből akad rajta jópár darab, fémből, ami garantálja a tartósságát és a terhelhetőséget.

Természetesen a mellény integrált súlyokkal is terhelhető, erről viszont kicsit részletesen emlékeznék meg, mert érdekes megoldásokat fedeztem fel.
Az S111 hátán a palack körül, egy hatalmas trim súlynak való zseb helyezkedik el. Ide a méret alapján akár 2-3 kilós ólomkocka is elhelyezhető, ami a többi mellényre nem igazán jellemző - általában egy kis, 1 kilós kockának való helyet szoktak hagyni.
A fő súlyzseb is különleges, mind az elhelyezését, mind a megoldását tekintve. A hagyományos oldalsó rész elején elhelyezett, fekvő helyzetű, általában előre ki és behelyezhető súlyzseb helyett az olasz cég egy új és nagyon ötletes helyet talált a súlynak.

A 4 kilóval terhelhető integrált súlyzsebet szintén a mellény két oldalán helyezte el, viszont egészen hátul a gerint vonalához közel. Emellett a súlyokat álló helyzetben, felülről kell behelyezni, a zseb rögzítéséről tépőzár és egy erős YKK patent gondoskodik. A megoldás elsőre fura, viszont nagyon jól működik. A súlyok ki és behelyezése is kényelmes, nem kell akkor sem küzdeni a tépőzár, vezetősín és egyéb megoldásokkal, ha a súlyokat úgy akarjuk behelyezni, hogy a mellény már rajtunk van. Merülés közben a hagyományos súlyokkal ellentétben - amelyek olyankor lefelé terhelnek így kifelé húzzák a rögzítést - vízszintesen vagy egy kicsit felfelé áll, így önmagát tartja meg. A hátratolt elhelyezés előnye, hogy a búvár tömegközéppontjában helyezkedik el mind a fő, mind a trim súly, így nem forgatja el az embert merülés közben, emellett a mellényt és a gerincünket is kedvezőbb módon terheli.
Az oldalsó súlyzsebek előtt egy-egy YKK zippzáras zseb található mindkét oldalon, ahová elfér a dekóbója, tartalék lámpa, maszk, írótábla vagy egyéb apró de hasznos felszerelési tárgy. Jó tulajdonsága, hogy akár bent van akár nincs az integrált súly, nem változik a mérete mint az átlagos mellényeknél, mivel a súlyok nem foglalnak el helyet a zsebtől.

A mellény merülés közben, ha az ember a súlyokat okosan megosztja a fő és trim zsebek között teljesen semlegesen viselkedik, pontosan szabályozható, jól kezelhetőek a szelepek és az inflátorfejjel sem volt különösebb gondom. A viselete kényelmes, nem szorít össze felfújt állapotban sem, összességében nagyon pozitív benyomást szereztem a Cressi üdvöskéjéről. Nem merném azt állítani, hogy ez a világ legjobb mellénye, de hogy a legjobbak egyike amit valaha próbáltam, az biztos.

Egyébként 2006-tól az S111R jelzésű, némileg módosított mellény kapható. Az R szériának kettő - kettő trimzsebe van, a fő súlyzsebek már 5 kilóig terhelhetőek, picit más a díszítés és oldalt található egy-egy két lyukkal ellátott nyúlvány, állítólag kés rögzítésére van kitalálva.

- Sz. K. -

A CRESSI S111 búvármellényt az Aquanauta Búvárcentrum bocsátotta rendelkezésünkre, ahol az meg is vásárolható.

Ha tesztünk segített a termék kiválasztásában, kérjük említsd ezt meg az üzletekben!
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Merülőhelyek

Eel Garden

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) könnyű körülmények
max: 23m, látótáv: 25m felett

parti merülészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés