»» ««

A nagy PDA teszt

Felszerelések
2/3. oldal


Yakumo Delta X 5 BT

Tesztünk következő darabja egy kevésbé neves gyártó terméke. A készülék egy sirfIII tehát a legújabb GPS chip-es navigációval ellátott PDA. Nincs benne sem telefon, sem fényképezőgép, és még billentyűzetféleséget sem próbáltak rápatkolni, én ezt pozitívumként éltem meg. A kijelzője így a normál 1/4 VGA felbontásű (un. QVGA) 320x240 pixeles, tartalmaz viszont bluetooth kapcsolati lehetőséget, és helyből 512MB belső memóriát - általában ez 64MB szokott lenni. 300 MHz-es Samsung processzora ma már lassúnak tekinthető, de azért elfogadható sebességgel mozgatja a programokat a Mobile Windows 5 operációs rendszer alatt.
A sirfIII GPS alapján sokkal gyorsabbnak, pontosabbnak kéne lennie, mint a HP előző generációs GPS modulja, de én nem igazán tapasztaltam ezt. Nem volt különösebb gondom vele, de az indulás továbbra is néhány percig eltart, és pontosságban sem éreztem nagy különbséget. Hogy ez a HP dícsérete vagy a Yakumo szégyene azt nem tudom megmondani, lehet egymás mellé kéne rakni a két generációs chipet használó PDA-kat?
Az 512Mb belső memória jó dolog, mert nincs szükség külső memóriakártyára, hogy a gépünket ténylegesen használni tudjuk, bár manapság akár 1-2Gbyte-os memóriakártya is olcsón elérhető. A PDA emellett további egyedi érdekességeket is rejt. Egyik, hogy a ceruza (stílus) összecsukható, ami jópofa ötlet bár így a kihúzáskor mindig megakad, összességében nekem nem volt szimpatikus megoldás.
A másik, hogy a számítógépes szinkronizáció és a töltés is egy szabványos USB csatlakozón történik, így annak elvesztése esetén nem kell súlyos ezer forintokat kifizetni egy gyártóspecifikus adat- és töltő kábelért, néhány száz forint árán pótolható.
A gyári csomagolásban a készülékhez jár egy szélvédőre tapasztható, flexibilis karon lévő autós tartó, illetve szivargyújtós töltő is.

Személyes tapasztalatszerzés a Delta X-el egy horvátországi túrán történt, kiválóan navigált minket, köszönhetően az iGo térképeinek. GPS vétellel nem volt különösebb gondom, bár többször előfordult, hogy nagyon lassan indult el, illetve bár rengeteg műholdat látott, meglehetősen pontatlanul mérte be a helyzetünket, egyszer pedig a GPS egyáltalán nem indult el csak teljes lekapcsolás hatására. Emellett a kb. 4 napos túra alatt legalább 20 újraindításom volt, mert a készülék egyszerűen megmakacsolta magát és nem volt hajlandó bekapcsolni. Sebességgel nem volt gondom, az iGo például jól futott, bár néhány speciális nagy képekkel operáló program bizony keveselte időnként a 300mHz-et.
Adatszinkronizálás esetén többször előfordult, hogy bár össze volt kapcsolva a PDA a PC-vel, elveszítették a kapcsolatot.

Összefoglalva a készülék egy nagyon jó ár-érték arányú PDA. A lefagyások, GPS apró gondjai lehetnek a konkrét készülék egyéni hibái, de egyébként sem gátolta igazán a használatot, inkább csak bosszantó. Az 512Mb belső memória, a sirfIII GPS és a bluetooth kapcsolat mint belső pozitív értékek, illetve a gyárilag csomagolt autós szett mint külső extra egy kellemesen alacsony árral párosul. Bár a processzor kicsit lassú, az átlagos alkalmazásoknál ez nem igazán érezhető. Aki olcsón keres kis kompromisszummal egy jó PDA-t, mindenképpen vizsgálja meg a Yakumo Delta X 5BT modelljét is.

A készüléket Zank Zoltán búvárbarátunk bocsátotta a szerkesztőség rendelkezésére, hálás köszönet érte!

Az írás a következõ lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Fekete-víz / Feketenyéki tó

Slovakia

3/6 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 4-10m

parti merülésfal merülés scenic, nézelődős merüléstengeri füves élőhely édesvizi élővilág mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés