»» ««

A nagy PDA teszt

Felszerelések
3/3. oldal


ASUS mypal 632N

Utolsó tesztelt készülékünk az ASUS 632N tipusú kéziszámítógépe. Azért a kettős (igazából négyes, mert létezik ’N’ nélkül is mindkét tipus) tipusjelölés, mert a 632N és 636N között csupán két különbség van. A 636N tartalmaz belső wifi vagyis vezetéknélküli hálózati kártyát, a 632N nem. Emiatt a 636N csupán egy normál SD/MMC memória foglalatot tartalmaz, a 632N viszont emellett egy mini SD/MMC foglalatot is. Az árkülönbség nem jelentős, néhány ezer forint, de nem biztos, hogy a drágább 636N a jobb vétel.
Az N jelölésű készülékek egyébként a bluetooth 1.1-ről 2.0-ra növeléssel tudnak többet a sima 632/636-os társaiknál. Ennyi azt hiszem elég is a számok világából.

A készülék (mostmár egyes számban) szintén beépített sirfIII GPS-t tartalmaz, bluetooth 2.0-t és infrát, sőt a 636N esetén wifi kapcsolatunk is van a külvilággal. A PDA 412MHz-es intel ARM processzort, és 2x64MB belső memóriát tartalmaz. A kijelzője a megszokott QVGA felbontású 320x240 pixeles, és meglehetősen szép színekkel rendelkezik.
Memória bővítésre egy darab SD/MMC illetve a 632N esetén további mini SD/MMC foglalatban van lehetőségünk, és itt jön elő, hogy nem biztos, hogy a drágább a jobb.
Alap esetben az utazó (búvár) a PDA-t elsősorban navigálásra használja, tehát a gépben bent csücsül az iGo Europe 1Gb-os kártyája. Emellé a 636N esetén csak az alaplapi 64MB ram jut, ami édeskevés. A 632N esetén az iGo bekerül a mini SD foglalatba, a normál SD-ben pedig ott lehet egy kedves kis 2-4Gb-os kártya. Akinek pedig a wifi hiányzik, vásárolhat SD foglalatba illeszthető kártyát tíz ezer forint körüli áron. Nekem a 632N a szimatikusabb, mert variálható és ezért jobban használható, főleg, ha az ember navigációra is használja a PDA-t.

Gyári csomagban érkezik egy szélvédőre tapasztható, flexibilis karon lévő autós tartó, illetve szivargyújtós töltő is. Az autós tartó jobb mint a Yakumo-é, stabilabban fogja a PDA-t illetve a kar végén egy gömbcsukló van, így a kar macerálása nélkül tudjuk pontosan belőni a PDA helyzetét, vagy tudjuk akár fekvő helyzetbe is forgatni. Cserébe nehezebb belerakni. Kevésbé tetszetős megoldás, hogy a számítógépes kapcsolat és a töltés is egy speciális csatlakozó felületen történik, ebben bizony a Yakumo féle szabvány USB csatlakozó a szerencsésebb megoldás. Szimpatikus apróság, hogy az ASUS szabvány sztereo jack aljzatot használ a fülhallgató csatlakoztatásra, ellenben a Yakumo mini jackével.

A készülék éles tesztelése folyamatosan zajlik, ugyanis annyira megszerettem, hogy végül birtokomba kerítettem egy példányt. Nem bántam meg, nagyon jó társ mind a hétköznapokban, mind speciális helyzetekben. Az iGo nap mint nap segít, térképet azóta elő sem veszek amióta megvan. Emellett a 2Gb-os kártyán rengeteg hasznos és szórakoztató alkalmazás, játék, zene, sőt film tartózkodik békésen megférve a hasznos alkalmazások mellett (ezekről olvashatsz a "Kéziszámítógépes búvár" című előző cikkben).
Az autós tartója szuper, a 412MHz-es processzor a legkomolyabb alkalmazásokat is játszva futtatja, és gyakorlatilag egyszer sem történt lefagyás, megmakacsolás- lényegesen megbízhatóbb készülék, mint a Yakumo.

Mind a három készülék kicsit más, a HP rengeteg mindent tartalmaz, ám emiatt sok hátránya van. A Yakumo olcsó, és paraméterei alapján sokat tud, de az általam tesztelt készülék kissé hektikusan működött. Az Asus számomra jelenleg a "tesztelő választása" átvitt és valós értelemben egyaránt. Az ára meg sem közelíti a HP árát, bár a Yakumo-énál azért több. Mindenki döntsön igényei és pénztárcája alapján, amiben talán én is tudtam segíteni. Egy biztos, bármelyiket is vesszük, a PDA egy nagyon jó társ.

Az ASUS 632N készüléket a prezident.hu bocsátotta a rendelkezésünkre, ahol ez a készülék is megvásárolható több más PocketPC és Garmin GPS készülékekkel együtt. Ha nem akarsz azonnal vásárlásba ugrani, a prezident.hu -nál bérelhetsz is GPS készülékeket!

Ha tesztünk segített a készülék kiválasztásában, kérjük említsd ezt meg az üzletben!


- Sz. K. -
Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Baron Gautsch wreck

Croatia (Hrvatska)

3/5 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.6) átlagos nehézségű
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben delfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés