»» ««

Shagrai tanácsok

Vörös-tenger

Kedves olvasónk tollából sokan megismerhették Marsa Shagra nevét, így én inkább néhány kiegészítő információt és hasznos tanácsokat szeretnék megosztani.

Shagra - egyre többször merül fel a név a magyar búvárok körében. Korlátlan parti merülések és teljes ellátás, fantasztikus házizátony, dungi, cápák, tábori elhelyezés - nem hangzik rosszul. Nemrég megjelent nálunk egy kiváló élménybeszámoló Sivatag - rózsa nélkül címmel, és egyszer csak azon kaptam magam, hogy a ferihegyi reptéren Pötyi a kezembe nyomja a repjegyemet, irány Marsa Shagra!

Beszámoló helyett lássunk néhány jótanácsot az odautazóknak.

Utazás:
Marsa Shagra komoly kiruccanás. A három és fél órás repülőút után közel ugyanennyi vár ránk busszal, jó erre felkészülni. Például kajával, főleg az új arab charteren kapott ellátást megtapasztalva - ez ugyanis alulmúlta minden eddigi élményünket. Visszafele például fagyott szalámi és zsömle volt a catering (tényleg jégdarabok voltak benne), és a két út közül ez volt a jobbik. Szóval nápolyi, keksz, szendvics legyen nálunk, mert 8-10 órát is komoly élelmiszer bevitel nélkül tölthetünk.

Étkezési tanácsok:
Shagrába érkezve vacsora vár minket, egyébként napi 4 étkezést kapunk, illetve korlátlan víz és üdítő fogyasztást. A reggeli minden nap ugyanaz, nem túl változatos, de vállalható. Az ebéd általában marha és csirke felváltva, körettel. Az uzsit illetve étkezések közt az italt ne az étteremben keressük, a bárban kapjuk meg. Vacsora a főétkezés, a pék- és édes sütik igazán finomak, tartalékoljunk rá energiát, a marha ebédnél és vacsoránál is komoly kihívás elé állítja a kést és a búvár fogazatát egyaránt.
Éjszakai haza indulás esetén nincs se reggeli, se kajacsomag, utolsó vacsoránál pakoljunk valamit, hosszú lesz hazafelé is az út - a hurghadai reptér pedig elég drága. A vizet se feledjük.

Elhelyezés, ruházat:
Ruhát ne pakoljunk sokat, fürdőruha, póló, szandál vagy mezítláb a viselet mindenhol, étkezésnél is. Egész nap ebben leszünk, no és persze búvárcuccban, az utazásra legyen némi komolyabb ruha csupán. Nincs város sem, ahová az esti sétához fel kéne öltözni. Hajnalban hűvös lehet, nekem nem volt melegem hosszú pizsamában október végén.
A sátras elhelyezés vállalható, bár ha az ember precíziós dolgokat visz magával, mint fényképezőgép, laptop, amiknek nem használ a homok, érdemes bungit kérni. A chalet csak igazán kényeseknek éri meg.
Sátor felszereltsége két ágy, egy polcos álvány és egy kis asztal, kuka. Mérete kb. 3x3 méter, 2 személynek. A két ablaknak és a sátorlap ajtónak köszönhetően a szél kellemesen átjárja a szobát, de amiatt a homok is bemegy, padlózat nincs, a sivatagi homokra gyékény lett terítve. Bungi kicsit nagyobb, szekrénnyel és tükrös asztallal felszerelve, padlózata is van, de főleg pormentesebb, ja és ventilátor is jár hozzá. Chalet saját fürdőszobás és erkélyes, eszement messze van mindentől egy domb tetején.
A közös zuhanyzó és WC sajátságos élmény. Tiszta, de mivel mindenhol sivatag van, elég egy ember, hogy sár legyen bent, ezért a fél óránkénti felmosás nem luxus, inkább alapvető. Hasznos tudni, hasonló helység van a recepció és a bungik mellett is, ha menni kell és épp minden helység foglalt, ezeken a helyeken lehet még próbálkozni.

Bázis:
A bázis a bungitól és a sátortól is néhány perces gyaloglásra van, nincs messze, de nem jó poén a sátorban hagyni bármit is, és ahogy telik a hét egyre messzebbnek tűnnek szállásaink. A víz feletti szolgáltatás, szervezés kellemes, nem volt túlszervezve, de hanyagnak sem mondható. Kenyeresládába pakolhatunk, a ruháknak akasztók vannak, de mivel sokan a jacketet is oda rakják, szinte lehetetlen szabadot találni. A megoldás, hogy saját fogast kell vinni, amit merülés alatt vegyünk le, mert rögtön rápakolnak. Lopásról még nem hallottam, magam is sokszor a ládában hagytam - igaz nem túlzottan szem előtt - a komputert, előtét lencséket, nem volt gond. Jelzőbóját feltétlenül vigyünk magunkkal, és a papucsos uszony sem ideális választás véleményem szerint.
A bázis talaja és a padok is homokosak, nekünk az vált be, hogy a vízben húztuk fel a ruhát és csizmát, így nem került annyi homok a neoprén alá a lábunkról. Merülés után külön édesvizes mosók vannak a ruha és jacket, illetve reduktor plusz fotóscuccoknak. Ez utóbbit bátran a vízben hagyhatjuk, nem loptak még el onnan semmit, pedig sokszor láttam benne tíz milliónyi cuccot.

Merülések:
A házizátony tényleg szép, jókat lehet merülgetni rajta, több zodiac is csak arra vár, hogy beugorjunk és elvigyen az északi vagy a déli zátony távolabbi pontjaira, ahányszor csak akarjuk.
Sajnos az öbölben a látás tragikus, egyedüli tiszta vízre dagálykor lehet számítani egy rövid időre, ne erőltessük. A külső oldalakon a látás változó, néha kristálytiszta, néha tele homokszemekkel, sávosan tejszerű homályos részekbe futhatunk. Áramlás néha fordul elő, de nem vészes erősségű.
A teljes helyi zátony sajátossága, hogy uralkodóan kőkorallok találhatóak rajta, az élővilág is ehhez igazodik. Unikornis halrajok, kékpettyes ráják a korallbokor alatt, krokihal, teknős és cápa a házizátonyon nem semmi, tekit például minden merülésen láttunk. Sajnos a lágykorallok hiánya érezhető, közel nem olyan nyüzsgő a zátony élete mint lehetne egy ilyen távoli helyen. Makró témában semmit nem találtunk, de erre szafarisok is panaszkodtak, lehet nem a hely, hanem az időpont érdeme. Ettől függetlenül fotósok ne számoljanak túlzottan erős fotóstémákra.
A truck (teherautós) merülés időben elég hosszú, öszekészülés, kizötyögés a tűző napon a platón, szerelés, merülés, szétszerelés, ládázás, zötyögés, elmosás (csupa homok minden), pakolás. Leírva is sok, megcselekedni is, kettő ilyennel elment a nap. Dungira mindenképp érdemes rápróbálni, bár 3-4 alkalom is kell mire láthatunk, a teknősök és gitárcápák (ráják) miatt mindenképp megéri.
Az összes többi megoldás (speedboat vagy nagyhajó) már feláras.
Nemo City jó fotóstéma, és az egyik legolcsóbb megoldás, ha jó helyet keresünk. A többi speedboat-os merülés már drágább, nincs véleményem, nem próbáltam. Cápa szezonban az Elphinestone fehéruszonyvégű oceáni cápái fantasztikusak, emellett a zátony is egy csoda, de ez a legdrágább feláras merülés, és erős áramlásra is lehet számolni.
A bázisnak van egy kisebb szafarihajója, nagyobb csoportot azzal is tudnak fuvarozni, pl. Elphinestone merülésekre, ilyenkor lehetőségünk van 2 hajós merülést vállalni, kedvezőbb áron.

Ne feledjük, az ősz és tél ott is ősz és tél. Igaz nincs hideg, de a nappalok rövidek, ezekben az időszakokban számoljunk azzal, hogy bár korlátlan merülésünk van, a nappal hossza miatt bizony a második délutáni merülésünk már könnyedén szürkületbe csúszhat, emellett a zodiac-ok is 4:30 után már nem járnak, tehát vissza kell úszni - lásd az öbölről írtakat. Ha igazán sokat akarunk merülni, délelőttre kell bezsúfolni hármat, vagy rögtön ebéd után merülni kell, mert a 4 nappali merülés máshogy nem nagyon fér bele.

Anyagiak:
Ne érjen meglepetésként, a végén 7 eurót fizetnünk kell kötelező dekókamra hozzájárulásként, és minden árra rájön még 10% helyi adó! Nitrox, 15L palack, illetve a víz és üdítőn felül minden fogyasztásunk feláras, kocsmában írják, és az utolsó nap rendezzük a számlát. Internet van, 2 euro / 15 perc.

Utazásunk képei a képtárban.

- Sz.K. -

Az utunkat a TOP DIVE Búvárutaztató segítségével Selmeczi Dani szervezte, köszönjük neki.
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Egyiptom, Vörös-tenger-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Giuseppe Dezza TA35 wreck

Croatia (Hrvatska)

1/2 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) átlagos nehézségű
max: 33m, látótáv: 4-10m

napihajós megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés