»» ««

Búvárverda: Honda Jazz

Egyéb
2/2. oldal


Albumhoz klikk a képekre.
A nálunk járt Jazz a gyártó által 1.4 literesnek nevezett 1339 köbcentis (ez szerintem 1.3) változó szelepvezérlésű, 100 lóerős motorral érkezett, valamint egy hat sebességes i-SHIFT robotváltóval. A motor meglepően jól mozgatja az autót, szép teljesítmény a 100 lóerő ilyen kis köbcentiből, természetesen pörgetni kell azért. A hat sebességes váltót áttételezését és vezérlését úgy alakították, hogy jól illeszkedjen mind fogyasztásban, mind dinamikában a kis motorhoz.

A robotváltó gyakorlatilag egy olyan manuális/automata váltó, ahol nem kell kuplungolni, válthatunk magunk is, de hagyhatjuk az automatikára is. A kézi váltás megoldható a váltókar előre és hátra bökdösésével, illetve válthatunk a kormányon lévő fülekkel is, némileg F1 pilótának érezve magunkat. Szerencsére ha nagyon bénázunk, a manuális módban is belevált az automatika mindkét irányba. Használata szokás kérdése, a forgalmazó szerint jelenleg ez a leggyorsabb robotváltó a piacon (már a nem sportautók között persze), ennek ellenére kell legalább 1-1.5mp a váltáshoz, emellett bólogat a váltásoknál. Ez kiküszöbölhető a gázpedál tudatos kezelésével, amiről egyébként a Honda kereskedőit, ők pedig a vásárlókat külön képzik. A hat sebességnek köszönhetően elég sűrű a váltás, hatvannál már hatodikat adja az automatika, ha pedig agresszívan lépünk a pedálra képes akár 3 fokozatot is visszaváltani, hogy a kellő teljesítményt megadja a sofőrnek. Jó móka kitapasztalni, hogy mire hogyan reagál a váltó elektronika- "beszélgethetünk" vele, megkérhetjük még automata módban is, hogy váltson.

Az autó a nálunk járt Executive i-Shift felszereltség szinten mindent tartalmaz, amire szükségünk lehet. A legfontosabb extrákat már kiemeltük, a biztonságunkról a kategóriában szokatlan négy darab féktárcsa és a legújabb EURO NCAP törésteszt szerinti 5 csillag, no meg persze a sok légzsák és a Honda aktív biztonsági rendszere, a VSA (ABS + EBD + kipörgés- és kisodródásgátló) gondoskodik. Ez utóbbi olyan érdekességet is tud, mint a kerekeket külön fékezni, gázt elvenni ha épp a helyzet úgy kívánja, ami ebben a méretkategóriában szintén ritkaság. Kellemes meglepetés, hogy a hátsó ajtók nagy szögben nyílnak, így egyszerű oda is beugrani, kevésbé kellemes viszont a feszes futómű, meglehetősen érezni az út egyenetlenségeit, igaz cserébe a kanyarstabilitása rendben van.

Profilból
Összességében
a Honda Jazz 1.4 Executive I-Shift váltóval felszerelt tesztautó igazán kellemes benyomást tett rám. Szinte a maximumot kihozta a japán gyár ebből a méretből, a teljesen vállalható csomagtartó mellett az utastér is kellemes, felszereltség és biztonság terén pedig pláne nem lehet okunk panaszra, simán nagyobb méretkategóriába rakná az ember a tereket látva.

Búvárpraktikum szemszögéből nézve
egy igazán kellemes kisautót kapunk, jó motorral, érdekes és kényelmes váltóval, komfortos belsővel, tűrhető fogyasztással. A csomagtérajtó az autó mögé nyúlik, így tökéletes esővédelemmel is szolgál.
Bányatavi kirándulásainkhoz két kompett búvár felszerelése az alap csomagtartóban kényelmesen elfér, a hátsó ülésen pedig két kísérő is jöhet velünk strandolni.
Adriai útjainkra kettőt lazán, spórolósan nagyon nagy jóindulattal három palack nélküli búvár cókmókját befogadja, akiket méretéhez képes valódi kényelemben el is szállít oda. Ráadásul ne feledjük a variálhatóságot sem, amivel még bővíthetjük a csomagok számára a teret. Csomagtartótálcával vagy más védőeszközzel készüljünk, ha koszos, nedves felszerelést szállítanánk. Földesútra óvatosan vigyük, hosszabb utaknál pedig ügyeljünk a tankolásnál, nekem 35 liternél többet a gyakorlatilag csont üres tankba sem sikerült belerakni, ez még a 5.4-es gyári fogysztással számolva is sűrű megállásokat kíván.

A nálunk járt Honda Jazz 1.4 Executive I-Shift metálfénnyel és regadóval 4.977 millió forint, kisebb motorral és felszereltséggel 3.649 millió forintért is megkaphatjuk.

Tesztautónk adatai:
1339ccm soros, négyhengeres, I-VTEC benzinmotor
Maximális teljesítmény: 100 LE / 6000 rpm
Maximális forgatónyomaték: 127 Nm / 4800 rpm
Elsőkerék-hajtás, 6 fokozatú i-shift robotváltó
Végsebesség 180 km/h

Gyári fogyasztások:
Város: 6,6 l/100 km
Országút: 4,7 l/100 km
Vegyes: 5,4 l/100 km
Hosszúság: 3900 mm
Szélesség: 1695 mm
Magasság: 1525 mm
Tengelytáv: 2500 mm
Üres tömeg: 1047 kg
Csomagtartó: 399 liter
Üzemanyagtartály: 42 liter

A tesztautót a Honda Hungary Kft biztosította számunkra, köszönjük nekik!
Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 5. istvanv 2009 aug 06. 21:49  
Ez turbós, biztos a kis 1,4-es 130 lovas benzinesre gondolsz.
Másfél tonnához kevés lesz.
 4. Bunny 2009 aug 06. 20:08  
Van valami kisebb motor + turbó is, az is izgalmas lehet, majd meglátom mit adnak, vagy mit nem törnek össze addig a sajtós elvtársak :)
 3. istvanv 2009 aug 06. 17:11  
A kétliteres 160 lovas dízelt kérjed, a nyomaték 380 Nm...
 2. Bunny 2009 aug 06. 16:01  
Szeptember közepén.
 1. istvanv 2009 aug 06. 14:55  
Az új Grand Scenic-et mikor teszteled?

Merülőhelyek

St. Johns, Dangerous Reef

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 16m, látótáv: 25m felett , áramlás , driftes

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés