»» ««

Az óceán

Egyéb

Nehéz röviden összefoglalni, mi az ami ebben a könyvben megtalálható, hiszen szinte minden, ami az óceánhoz kötődik, említésre kerül benne.

A vaskos keménytáblás kötésű, mintegy 500 oldalas, képekkel teli könyv megpróbál a legátfogóbb kiadvánnyá válni az adott témakörben, az általunk annyira szeretett óceánok világában. A könyv előszavát ki más írhatta volna, mint a Cousteau család egyik tagja, de ennél érdekesebb, hogy a szaktanácsadók között olyan neveket fedezhetünk fel, mint Monty Halls, és még fontosabb, hogy a fordítását szakemberek végezték.

A könyv a kályhától kezdi, földtörténeti, fizikai, sőt, kémiai alapozást is kapunk. Ám nem kell megijedni, a könyv nagyon olvasmányos, ez talán egyik nagy előnye. Irdatlan tudásanyagot halmoztak fel benne, mindezt az átlag olvasó számára is érhető, köznapi nyelven megfogalmazva tálalják.

Az enciklopédia - mert nevezhetjük joggal annak - rengeteg nem művészi, de érdekes, témábavágó képpel, és jól használható ábrákkal segíti a megértést. Választ kapunk olyan kérdésekre is, mint mondjuk a felületi feszültség, de ugyanígy kitér a tengeráramlatok működésére, olvashatunk a tájfunok keletkezéséről és életciklusáról. Természetesen olyan populáris témák is előkerülnek, mint a cunami, az El Nino- persze ezek csak kiragadott témák abból a több száz tételből, amit a könyv érint. Tényleg szinte nem találni olyan kérdést az oceánok világával kapcsolatban, amire nem kapnánk valamilyen szinten választ.

A könyv bevezető fejezete tehát általánosságban foglalkozik az óceánokkal, geológia, fizika, kémia kerül elő emészthető formában. Az Óceáni környezet fejezet nem meglepő módon az óceánt körbevevő térségekkel mint a különféle partvidékek és az óceánban található térségekkel (pl. korallzátonyok vagy akár a self jégtakaró) foglalkozik. Ne gondoljunk üres bemutatóra, igazán részletes, érdekes módon közelítik meg a könyvben ezeket a témákat is. Minden fejezetre elmondható, hogy sokszor találunk apró keretes kitérőket, amelyek azért kapcsolódnak a témához, mondjuk a tengerpartoknál a hajótörésekről, nyomásviszonyoknál a dekompressziós kamráról, a hullámok keletkezésénél pedig a szörfözésről is olvashatunk.

A harmadik fejezet a tengerek élővilágával foglalkozik az eddigiekhez hasonló módon, felépítve a témát az alapoktól, az osztályozástól, az élet kialakulásától egészen a fontosabb, vagy inkább jellemzőbb fajok ismertetéséig. Nem egy halhatározó, de feltétlenül érdekes, átfogó bemutatót kapunk a földünk vizeiben élő állatokról, növényekről.

Az utolsó fejezet, az óceánok atlasza a tektonikus lemezeknél kezd, aztán szépen kitér a földünket borító öt óceáni térség bemutatására a szokásos kis szöszenetekkel, mint mondjuk a srí lankai cölöphorgászok.

Összefoglalva a kiadvány tényleg hasznos, érdekes olvasmány, lexikális háttéranyag lehet akár nekünk, akár családunk apróbb -vagy épp idősebb- tagjai számára, hisz a közérthető nyelv miatt bármikor akár a gyermek kezébe is nyomható: tessék fiam, itt van a válasz arra, amit kérdeztél.

Karácsony közeledtével ideális ajándék lehet vízimádó szeretteink vagy épp saját magunk számára.

Az óceán - Feltárul a Föld tengereinek mélye (főszerk.: Sarah Larter, Liz Wheeler)
M-érték Kiadó, Budapest, 2007.
Ár: 12.990 Ft
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Abington Reef

Sudan

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 3) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős jelentős halraj nyílt vízben nagy rája legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés