Havi fotó- videó verseny

2017 Évtized

 
 
10 éves a havi fotósversenyünk! Ennek apropójából az elmúlt évtizedben készült legjobb víz alatti képedet várjuk. Most kivételesen lehet már győztes képet is küldeni.
Beküldve 8 kép
» Verseny információ

India vizeiben is új fajokra leltek

Tudomány
2010. december 30.
Úgy fest, a világ bármely pontján kezdenek el alaposabban kutatni, nagy felfedezések várnak a tudósokra.

Egy új cápafaj mellett 84 egyéb, korábban még Indiában még nem megfigyelt mélytengeri élőlényt találtak egy kutatás során. A Mustelus manglorensis nevet kapott cápa a nyestcápafélék (Triakidae) családjába tartozik, és 500 méteres mélységben találtak rá Mangalore partvidékén. A többi faj közül 15 olyan cápa, amelyeket még soha nem láttak ezekben a vizekben. Különböző angolnákat is találtak a nagy mélységben, 500 méter alatt. Többféle horgászhalra is rábukkantak 500-800 méteres mélységben.

A kutatást indiai szakemberek végezték, B. Madhusoodana Kurup vezetésével. A munkát a kormányzat támogatta, és a feladat elsősorban az volt, hogy a mélytengeri halállományról szerezzenek ismereteket. Az évtizedes kutatás során az ország északi és déli részén egyaránt mintákat gyűjtöttek és elemeztek. A Kozhikode-Mangalore régió biodiverzitását nagyon gazdagnak találták a kutatók, itt 121 faj egyedeit azonosították, ezen a területen belül is 500 és 800 méter között volt a legnagyobb a változatosság. A mélytengeri fajokra jellemző módon egészen furcsa szerzetek is előbukkantak, áttetsző illetve fekete testű élőlények, visszafejlődött szemű, hiányzó vagy különösen nagy fogú állatok is a tudósok hálójába kerültek. Sok faj esetén nyomon lehetett követni az elterjedés útját, a trópusi vizektől egészen a Földközi-tengerig.

[ The Hindu ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.Powered by babelrabbit engine © 2004-2017 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Hirdetési lehetőség