»» ««

Halál a cenotéban

Külföld

Sokan szeretik a látványos mexikói barlangokat, de itt is óvatosan kell merülni.

Egy kanadai férfi vesztette életét a közelmúltban a Kalimba cenote mélyén. Az 52 esztendős férfi a hírek szerint tapasztalt búvár volt, a barlangba egyedül indult el dupla palackkal a délelőtti órákban. Ez a barlang már kifejezetten rutinos búvároknak ajánlott, szűk részekkel, ráadásul nehezebb benne tájékozódni is. A megadott időben nem érkezett vissza a felszínre, ezért a cenotéban dolgozók riasztották a mentőegységeket. Állítólag a bejárattól majdnem 700 méterre találtak rá nem sokkal később, teljesen kiürült palackokkal. Még nem derült ki, mi történhetett, hol hibázhatott.

Egy tavaly áprilisi balesetnél viszont sokkal inkább sejthető okokra volt visszavezethető a tragédia. Egy harmincas éveikben járó brazil házaspár fizetett be egy merülésre a Chac Mool cenotéban, a turistákat egy spanyol vezető vitte magával, akit rutinos búvárként tartottak számon. Mivel ez egy nem technikai merülés volt, csak a szokásos mono palackos felszereléssel indultak el a barlangba délután 4 órakos. A cenotét 5 órakor zárta be a személyzet, ám a búvárok ekkor még nem voltak a felszínen. Nehezen megmagyarázható okokból a riasztást csak 7(!) órával később adták ki, és az éjszaka folyamán találták meg a három áldozatot.


A helyi búvárbázison dolgozó oktató döntései kerültek a középpontba a vizsgálat során, hiszen neki volt helyismerete, tapasztalata, a két turista teljes mértékben az ő tudására hagyatkozott. A jelek viszont arra utaltak, hiba volt megbízni a vezetőben, mert az olyan helyekre úszott be, amik kifejezetten veszélyes részeknek számítanak, és ezt a víz alatt is feliratok jelzik. Talán a vezető saját kötele szakadhatott el, de ez sem magyarázat arra, miért vitt magával megfelelő képzettséggel és felszereléssel nem rendelkező búvárokat. Azt sem lehet tudni, miért hívták olyan későn a mentőket, bár valószínűleg a barlangban elveszett, korlátozott mennyiségű levegővel rendelkező búvárok sorsát ez már nem befolyásolta.

[ mexicogulfreporter.com nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Suadi, Blue Belt / Toyota Wreck

Sudan

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 61m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés