»» ««

Újabb baleset Ausztriában

Külföld

A mélymerülésre csábító tavakban sajnos nem ritkák a tragédiák.

Ausztria legjobb édesvízi merülőhelyei nem csak a helyi búvárokat vonzzák, érkeznek ide a szomszédos vagy távolabbi európai országokból is szép számmal. Magyarok is gyakran keresik fel a legszebb tavakat, a technikai búvárkodás iránt érdeklődők pedig kifejezetten nagyra értékelik a gyorsan mélyülő, igen mély hegyi tavak kínálta lehetőségeket. Sajnos ezek a merülések viszont veszélyesnek számítanak, egy-egy hiba gyakran válik végzetessé, és nem csak osztrák, de külföldi búvárok is tűntek már el a mélyben.

Ezúttal egy lengyen búvárnak veszett nyoma. A 43 esztendős férfi társával együtt mélymerülésre indult a már hírhedt Fekete-híd nevű merülőhelyen a salzkammerguti Attersee tóban a múlt szombaton. Míg merülőtársa 110 méterre ereszkedett, a később bajba került búvár csak 98 méterig süllyedt. Később együtt indultak a felszínre, a sekélyebbre merült búvár nem jelzett semmilyen problémát, ám társa hiába várta odafenn, fél óra elteltével sem bukkant fel.

Merülőtársa azonnal riasztotta a hatóságokat, hamarosan meg is érkeztek a tűzoltóság egységei, ám ők a rossz időjárás miatt nem merültek, hanem szonárral próbálták megtalálni a másik búvárt. Másnap reggel egy távirányítású robottal folytatták a kutatást, és az események kivizsgálásának céljából lefoglalták az életben maradt búvár komputerét. A keresés folytatódik, de természetesen arra már nincs remény, hogy életben találják az eltűnt lengyel búvárt.

A száz méter körüli mélység már extrémnek számít, itt már nincs helye hibázásnak, hiszen segíteni ebben a mélységben csak nagyon korlátozottan lehet. Ma még nem lehet tudni, mi történhetett, és talán soha nem is derül ki, hogy rosszullét vagy más gond okozta a tragédiát. A keresést megnehezítési, hogy a mélyben levő kövek és fatörzsek között nehéz észrevenni egy búvárt, még ha igen korszerű technikát is használnak a hatóságok.

A Fekete-híd merülőhely közelében történt balesetek némelyikéről már oldalunk is hírt adott, ám a kihívás sok technikai búvárt vonz ide. Mivel Ausztriában nincsenek szigorú korlátozások a búvárkodást illetően, elsősorban mindenki saját felelőssége az, hogy felkészülten induljon el a nagy mélységbe, és ott biztonságosan hajtsa végre a merülést.

[ nachrichten.at nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Blue Hole / Azure Window

Malta

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 34m, látótáv: 10-25m

parti merülésfal merülés üreg vagy barlangsziklás, hasadékos élőhelyföldközi tengeri muréna jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés