»» ««

Bezártak egy cápahúst kínáló éttermet Sharmban

Környezetvédelem

A felháborodott búvártársadalom nyomására felfüggesztette működését egy cápahúsra specializált étterem a népszerű egyiptomi üdülővárosban.

2005 szeptemberében a HEPCA értesítette a nemzetközi Conservation & Education Officer of Project AWARE alapítványt, hogy Sharm-El-Sheikh üdülővárosban egy helyi vállalkozó megnyitotta az első cápahúsra specializálódott éttermet. Az étterem reklámja szerint ez volt "az első étterem a Közel-Keleten, ahol cápahúst szolgálnak fel". A HEPCA felvette a kapcsolatot több neves multinacionális élelmiszeripari céggel is, mint például a Nestlé, Coca-Cola és a Heineken, akik az éttermet támogatták. A cégek a HEPCA kérésére megtagadtak minden támogatást az étteremtől, megtiltották a termékeik forgalmazását és erről az éttermet üzemeltetőket külön is értesítették.

Nem sokkal ezután az étterem és annak a hotelnek a vezetősége, ahol az étterem található, levelet intézett a HEPCA-hoz:

"Egy hatalmas félreértés történt a szórólapok nyomtatásakor, amikor cápahús felszolgálása került rá. Természetesen a hotel és az étterem végtelenül elkötelezett a természet védelméért, szem előtt tartja a törvényeket és a búvártársadalom igényeit. A hotel sosem sértette meg Sharm El-Sheikh vagy a védett övezetek törvényeit, nem szolgált fel cápahúst, főleg nem Vörös-tengerből származót."

Tény, hogy az étterem viharos sebességgel felfüggesztette működését, függetlenül attól, hogy kínált-e cápahúst a vendégeknek vagy sem.

A cápa mára veszélyeztetett faj lett a világban, köszönhető az éttermeknek és az esztelen vadászatnak. Ez a példa is jól mutatja azonban, hogy mi, egyszerű búvárok is képesek vagyunk hatékonyan beleszólni abba, hogy ezek a védelemre szoruló élőlények megéljék a holnapot.

[ HEPCA ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Thistlegorm Wreck

Egypt, Red Sea

10/17 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.4) nehéz körülmények
max: 31m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés