»» ««

Búvárok emelik ki a gyilkos hálót

Külföld

A kalifornai Catalina sziget közelében elsüllyedt halászhajó maradványai sok élőlény haláláért voltak felelősek.

2006-ban süllyedt el az Infidel nevű vonóhálós halászhajó a Santa Catalina sziget déli végénél, de nem csak a fogás került a hullámsírba, hanem a háló is. A közel 50 méteres mélységben nyugvó hajóra gyakorlatilag rátekeredett a majdnem 15 méter magas, több száz méter hosszú, évezredek alatt lebomló műanyagból készült háló. A hálóval körülvett hajóroncs pedig halálcsapdává vált, rengeteg hal, fóka, delfin, cápa vesztette itt életét.

Egy vasárnap reggel aztán önkéntes búvárok csapata, éles késekkel felszerelkezve a mélybe merült, és nagy darabokat vágtak le a hálóból, amelyeket aztán emelőballonok segítségével juttattak a felszínre. Onnan pedig egy halászhajó fedélzetére gyűjtötték be azokat. A nem teljesen veszélytelen munkát az egyik környezetvédő szerkezet, az Ocean Defenders Alliance szervezte. A búvárok között pedig vállvetve dolgoztak olyan bolttulajdonosok, akik elvileg konkurensei egymásnak, mégis összefogtak az élővilág érdekében.

Az egyik búvár a merülés után elmesélte, nem könnyű a háló vágása a nagy mélységben. Ahogy a késsel elkezdenek dolgozni, a hálóra rakódott üledék felkavarodik, és a látótávolság minimálisra csökken. Amikor az egyik pillanatban a ballonok kiemelték levágott hálót, a búvár körbenézve láthatta, milyen helyre került: számtalan halcsontváz mellett fókamaradványok és egy cápatetem volt a közvetlen közelében. A felszínre emelt hálókat is átnézték, és ha rákokat vagy hasonló apró, életben maradt állatokat találtak, azokat visszadobták a vízbe. A háló akkora, és a munka olyan nehéz, hogy a becslések szerint összesen kilenc napra lesz szükség valamennyi darab kiemeléséhez.


[ LA Times nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Magic Point

Australia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 4-10m , áramlás

speedboat-os megközelítésscenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa nagy rája egyéb tengeri emlős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés