»» ««

Búvárút a világ végére

Utazási élmények
2/2. oldal


Wakatobi teknősAz első napokban minden merülés után úgy jöttem fel, hogy valami olyat láttam, amivel azelőtt meg soha nem találtam magam szemben. Ezek közé tartozik a levélhal , pigmi csikóhal, hajas békahal, krokodilhal. Mondani sem kell, a megszokott, tipikus trópusi élőlényekből is bőven akadt: oroszlánhal, tintahal, polip, barrakuda, óriás papagájhal, angyalhal, denevérhal, kék szalagos muréna, és még folytathatnám a felsorolást.

Fontos volt a helyi vezetők ismerete, hiszen például elképesztően nehéz megtalálni a korallok között elbújó, álcázott, alig 3-4 mm-es, a korall színével megegyező színű és a korall mintáját magára öltő mini csikóhalat. Egy érdekes, nem köztudott tény a csikóhalakkal kapcsolatban, hogy a férfiak lesznek terhesek és szülnek miután a nők elhelyezik a tojásokat a férfiak hasába.

Rengeteg apróságra leltem a korallokon rejtőzve. Színes rákok, garnélák és csigák tömkelege közül válogathatott minden fényképész a kedvére. A merülések előtt a divemasterek javaslatot tettek, hogy az adott helyszínen inkább nagylátó vagy makró lencsét vigyenek a fotósok attól függően, hogy a rengeteg pasztell színű korall tábla volt a dominánsabb a merülésen, vagy az apró állatkák, akik a korallháztömbökben laknak.

Wakatobit leginkább az egészséges, burjánzó, színes és változatos koralljai miatt emlegetik oly sűrűn búvár körökben. Meglepetésemre viszonylag sok sznoris is volt a szigeten a búvárok mellett, ami hamar érthetővé vált a sekély, korálzátonyokkal és rájákkal teli öblökben való délutáni úszások után.

Az elképesztően gazdag élővilág és tiszta tenger egyik oka a távolság a "turistagyáraktól", a másik a központ tudatossága, az ökoturizmusra fektetett hangsúlya. Mint megtudtam, a szigeten levő falut az üdülőhely látja el elektromos árammal, amit tanító szándékkal átmenetileg kikapcsolnak, amennyiben megtudják, hogy a kijelölt és védett merülőhelyeken horgásztak a helyiek. A 40 merülőhelyet rendszeresen cserélgetik a három hajó között és meg véletlenül se merül egy helyen két csoport.

Wakatobi faluA búvárok által épített és vezetett búvárparadicsom a luxus és az eldugott szigetek mezítlábas hétköznapjainak keveréke. A házak fából készültek nádtetővel, belül tágasak, tiszták és kényelmesek. Az ágy körül moszkitóháló van, és minden épülethez tartozik egy terasz, no meg egy, a pálmafák köze függesztett függőágy. Akiknek mindenképpen kommunikálniuk kell a külvilággal, azok számára ingyenes, de hihetetlenül lassú wifi áll rendelkezésre.

A felszolgált táplálékok organikusak és ízletesek. Étkezéskor a friss gyümölcsök és zöldségek mellett átlagosan három féle étel közül választhatnak az éhes búvárok, végül ízletes desszertekkel koronázhatják meg az élményt. A legfinnyásabbak is mindig találtak valami kedvükre valót a választékban. A naplementék a “jetty bar"-ban találták a társaságunkat koktélok no meg a napi búvár sztorik mellett. Hihetetlennek tűnik, de mintha este tízkor már takarodót fújtak volna, mindenki ágyban volt a napi 3-4 órányi víz alatt töltött időnek köszönhetően.

Az utolsó nap a délutáni merülés helyett ellátogattunk a szigeten levő faluba, ahonnan közel százan dolgoznak a resortban felszolgálóként, takarítóként, vagy hajós kapitányként. A gyerekek ugróköteleztek az udvaron, mosott ruhák száradtak a kerítéseken, csirkék sétáltak ráérősen. Az utcák és házak elnyerhetnék a legtisztábban tartott környék címet. A helyiek mosolygósak, kedvesek és láthatóan elégedettek voltak az életükkel, pláne mióta bevezették az áramot és tudnak focimeccset nézni. Mindig meglep amikor tanúja vagyok, hogy milyen kevés is elég valakinek ahhoz, hogy boldognak és elégedettnek érezze magát.

A Wakatobin töltött napok felejthetetlenek és páratlanok voltak. A szigeteket minden valószínűség szerint sokáig fogom emlegetni beszélgetéseim során baráti körökben, hiszen nem minden nap jut el az ember a világ végére, ahol ennyi páratlan természeti gyönyörűséggel van körbevéve.

Gőgh Szilvia
[ www.miss-scuba.com ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Indonézia-ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 84. sziszi 2008 feb 12. 19:06  
lehet korabbra is foglalni, nem mindig kell 2 evet varni... a csoport nagysagatol es az idoponttol fugg. foglalot minden utnal le kell tenni. altalaban 10-20%. tipp: foglald le kevesebb emberre, mindig tudsz extrat hozza adni!
 83. Bunny 2008 feb 12. 08:30  
Elég beszédes emailcím :D
 82. Jules 2008 feb 12. 08:01  
Sajna ezeknél az utaknál ez így megy... Elsőre 20%, aztán később 40-50% majd három-négy hónappal korábban a vége...
 81. mobydick 2008 feb 12. 07:41  
Szeretnénk elmenni egy csoporttal mi is, de két évre előre hogyan lehet 15 embertől beszedni a pénzt ? Vagy esetleg adtak némi fizetési haladékot ?
Köszi:

Karlo
 80. sziszi 2008 feb 12. 01:45  
aki Wakatobira keszul es  meg nem foglalta le az utat, vagy kerdesei vannak, az nyugodtan irjon ‎"‎Richard Woulfe‎"‎ <richtravels@cox.net> baratomnak. en rajta keresztul foglaltam.

persze ne magyarul! :) es ird meg, hogy rajtam keresztul ismered, akkor tuti kedves lesz veled!
A további 79 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Baron Gautsch wreck

Croatia (Hrvatska)

3/5 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.6) átlagos nehézségű
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben delfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés