»» ««

Thistlegorm-változások, pro és kontra

Vörös-tenger

A tavaly decemberben átadott új kikötési rendszert kritikák is érik, de a HEPCA megvédi álláspontját.

Amr Ali, a HEPCA elnöke arról számolt, hogy elsősorban kétféle kritika éri a rendszert: "Vannak, akik szerint a kötelek túl hosszúak, messzire sodródnak az áramlásban; mások szerint viszont túl rövidek, és ezzel a merülésvezetőket veszélyeztetik." Amr Ali szerint ez mutatja, hogy bármit is csinálnak, valakinek nem fog tetszeni valamiért, és utalt rá, hogy bizonyos esetekben a merülésvezetők nem megfelelő felkészültsége is okozhat problémákat.

Szintén felmerült kritikaként, hogy a kötelek nagyjából öt méterre vannak a hajótól, és áramlásban néhány búvárnak nagy nehézséget okoz elérni a hajót. Amr Ali elmondta, ez a rendszer az egyetlen szóbajöhető megoldásként hosszas egyeztetések után született meg. Hozzátette, annak a búvárnak, aki számára gondot okoz ennek az öt méternek a leküzdése, egyáltalán nem kellene ezen a roncson merülnie.

Azoknak viszont, akik támogatják az új rendszert, a HEPCA köszönetet mond támogatásukért, de természetesen el kell telnie egy kis időnek, amíg mindenki alkalmazkodik a változásokhoz. A problémát az jelenti, hogy néhány renitens búvárbázis még manapság is inkább közvetlenül a roncshoz kötik. Az eddigi eseteket a rendszer ismeretének hiányaként kezelték, de a jövőben jogi lépéseket is tesznek azokkal szemben, akik továbbra sem a kiépített rendszert veszik igénybe.

[ DIVE ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 7. DUPLA 2008 feb 15. 13:15  
A régi zongorahúros szisztémában az volt a jó, hogy valahol jó eséllyel fennakadtál.:-)
 6. Bunny 2008 feb 15. 13:05  
főleg ha valaki, aki elkap, amikor elengeded a dübörgő áramlásban a kötelet ;-)
 5. elche 2008 feb 15. 12:48  
Régen amúgyis azt mondták, hogy a Thistlegorm a tapasztalt búvároknak való, de hát anno én saját szememmel láttam ott 4 merüléses OW-t küzdeni az elemekkel, szóval kis szerencsével mindent túl lehet élni...
 4. Mirci 2008 feb 15. 12:38  
Érdekes, hogy az áramlások "rendjével" valahogy senki nem foglalkozik. Éppen a Thistlegormnál eltöltött 24 óra alatt figyeltem meg, hogy pl. kora reggel nincs áramlás. Aztán piszkosul beindult és délután is volt egy nyugis időszak. Sztem az áramlások az árapállyal meg a széllel elég jó összefüggésben vannak, esetleg kikötés időpontjnak tervezésekor érdemes lenne ezt figyelembe venni.
 3. Bunny 2008 feb 15. 10:06  
Azért a csókának igaza van. Ha nem tud a búvár elúszni a kötéltől a roncsig, akkor talán nem kéne ott merülnie. Ha a DM nem tud lekötni, ugyanez. Eddig is le kellett úszniuk, csak a roncshoz kötözgettek, szóval ezügyben nincs igazi előrelépés, nekik úgyanúgy szívás.
A további 2 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Tobia Soraya

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) könnyű körülmények
max: 17m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágnagy rája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés