»» ««

Adriavizit 2008: SeaHorse Diving Center, Pag

(Hirdetés)

Egy hétvége erejéig egy jól ismert, de erre a szezonra megújult bázis vendégszeretetét élvezhettük a népszerű horvát szigeten.

Az Adria egyik jó merülési lehetőségeket kínáló szigetén, Pagon kerestük fel a SeaHorse Diving Centert. A név talán nem ismerős mindenki számára, ám a bázis maga már hagyományokkal rendelkezik. Mint a bázis vezetője, Serfel József elmondta, a teljes megújulás jegyében választotta ezt a nevet a korábbi Plava Uvala - Kék Öböl helyett.

Ami nem változott, az a bázis helye. Stara Novalja, Pag északi csücskének kis faluja könnyen elérhető Magyarországról, az út jelentős része autópálya már Magyarországon is, Pagra pedig általában komppal szoktak átmenni az utazók. Van lehetőség kerülőt tenni a pagi híd felé, ám ez az útvonal mindenképpen hosszabb.

A bázis több újdonsággal büszkélkedhet. A tulajdonos méltán büszke az új hajóra, ami a korábbi átépített, megszépített változata, és új "szívet" is kapott egy vadonatúj 250 lóerős Suzuki motor személyében. A 12 búvárt kényelmesen szállítani képes hajó a legtávolabbi merülőhelyet akár 17 perc alatt is el tudja érni. A bázis kialakítása, a felszerelések tárolója nem változott, továbbra is a jól bevált módon lehet rendezetten elpakolni a vendégek felszerelését, a tengerpart és a móló pedig csak pár lépcsőfoknyira van. A palackok töltése nagy teljesítményű kompresszorral történik, lehetőség van nitrox töltésére is.

A búvárbázis saját szállásainak beosztása szintén megváltozott. Itt az az újdonság, hogy két, egymástól elszeparált, funkcionális berendezésű bázisapartmant alakítottak ki, mind a kettőben saját fürdő és konyha tartozik a két szobához. Természetesen az élet esténként továbbra is a közös teraszon zajlik, de az együtt érkező 4-6 fős családok, baráti társaságok ezentúl egy saját, külön bejáratú apartmanban lakhatnak, közvetlenül a bázis felett. Mondhatom, kifejezetten kényelmes megoldás. Természetesen egyéb szállások is rendelkezésre állnak, a vendégek igényei szerint lehet válogatni, a foglalást pedig a bázis intézi. A békés falu jó lehetőséget kínál a nyugodt nyaralásra akár családosoknak is. Kisebb bevásárlásokat Stara Novaljában szokták intézni, a jobb éttermeket pedig általában a pár kilométernyire levő Novalján lehet találni.

A merülőhelyek közül többet ismerhetnek a magyar búvárok, például a hazai fotósok sok érdekes képéről- Pag az utóbbi évek egyik népszerű célpontja. A látványos üregek mellett innen érhető el a dolini roncs, illetve egy amforamező is, bár ez utóbbi vendéglátónk szerint nem igazán gondozott sajnos. A parti merülés a bázis saját házi zátonyán lehetséges, ami a SeaHorse DC nevéhez méltán csikóhallal kecsegtetett. Mi most kifejezetten megkedveltük ezt a békés, parti merülést, kerestük a csikóhalakat, és legalább fél tucatot láttunk is a merüléseink alatt, méghozzá több színben. Az aljzaton, netán alatta rejtőzködő élőlények teszi érdekessé ezt a helyet, és kisebb, sürgő-forgó halak.

CsikóhalTermészetesen a már első látásra is lenyűgöző falakat szintén kár kihagyni. Mi most például a Bandita zátonyt kerestük fel, itt a több kis üregbe beúszási lehetőség mellett egy teljesen függőleges, nagyjából 35 méteres falnál is merültünk, aminek hasadékaiba bevilágítva meglepően színes világ tárult a szemünk elé. Ezen a merülőhelyen polip és érdekes csigák bukkantak például fel. A látvány nem trópusi tengereket idéz, hanem más jellegű merülést kíván: elkél a lámpa, no meg persze a figyelmes szem és a türelem. Aki tudja értékelni a mérsékelt égövi merülések szépségeit, itt nem fog csalódni.

A merülőhelyekhez kapcsolódik a SeaHorse DC egyik fontos újdonsága: zónásítás került bevezetésre, ami magyarán azt jelenti, hogy a bázishoz legközelebb eső tíz hajós merülőhely merülésének ára a tavalyihoz képest alacsonyabb, míg a távolabbiak ára nem változott. Felár továbbra sincs a különlegesebb merülőhelyekért.

A 2008-as szezonnak megújulva nekivágó SeaHorse DC mind egyéni utasokat, mind túraszervezőket szívesen lát. A pagi túra azoknak is ajánlható, akik az Adriát is elsősorban a merülésekért keresik fel, és minél többször mennének a víz alá, de a szállások és a bázis közelsége, illetve a merülőhelyek gyors elérhetősége miatt a családosok is csak rövid időre kell magukra hagyják szeretteiket.

Kapcsolódó link: SeaHorse Diving Center
Kapcsolódó írásaink:


Merülőhelyek

Gamul Soraya

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés