»» ««

A PADI merülésvezető

(Hirdetés)
2/4. oldal


TársellenőrzésA Merülésvezető lehetőségei mellett ejtsünk szót arról is, mi az, amit a búvártársadalom egy Merülésvezetői képesítéssel rendelkező tagjából joggal elvárhat. Magasszintű búvártudás mind a merülési készségek, mind elméleti terén. Hozzáértést, példamutatást, amibe beletartozik a környezet védelme iránti fokozott tudatosság ugyanúgy, mint a búvárkodás során tanúsított viselkedés (például a biztonságra, határok betartására való figyelés). Egy merülésvezető bizony szerepmodell a búvárok számára! Sokszor észre sem veszi, mégis (jó vagy rossz) példát mutat azzal, amit és ahogy csinál. Ne felejtkezzünk meg arról sem, hogy egy merülésvezetőtől a vendég elvárja, hogy lelkes legyen és örömmel végezze munkáját, hiszen ez is ugyanúgy a munkakörének (sokszor nem is olyan egyszerű!) része.

Habár nem mindíg könnyű a Merülésvezető élete, mégis sokan választják hivatásukként, hiszen ezáltal a hobbijuk egyben a kenyérkereső munkájukká válik. Mint a fenti áttekintésből is láthatjuk, már PADI merülésvezetőként is rengeteg lehetőségünk nyílik a pénzkeresésre. Egy-egy tengerparti resortban tarthatunk saját programokat, segédkezhetünk oktatóknak vagy vezethetünk merüléseket, így amellett, hogy a búvárkodásnak mint hobbinknak élünk, a megélhetésünkről is gondoskodunk.
Bizonyára nem mindenki számára az álmok netovábbja a nap végi több órás palacktöltés, vagy a vendégek felszerelésének mosása és mivel nap mint nap emberekkel kell foglalkozni, bizony a rossz napjainkkat (vagy éppen a vendég rossz napját) jól kell kezelni, és Merülésvezetőként nem leszünk milliárdosok sem. Mégis munkánk során olyan élményekkel gazdagodunk, amelyek bőséggel kárpótolnak, tisztességes megélhetés mellett a kedvenc hobbinknak hódolhatunk nap mint nap, és bizony mivel a Merülésvezető számára nincs iskolai végzettség előfeltétel, sokak számára hatalmas kiugrás ez a munkakör.

Ha úgy érzed, szívesen végeznél Merülésvezetői munkát bizonyára felmerül, milyen út vezet odáig? Nos, nem könnyű, sőt bátran állítom egy nehéz, hosszú ám nagyon érdekes út! A PADI merülésvezetői tanfolyam esetén az ajánlott óraszám 50 óra, de ennél könnyen több is lehet. Sok a tanulni való, és sok gyakorlat kell, ezért ez nem a hipp-hopp elvégezhető tanfolyamok szintje már.

A tanfolyam során egy nagyon komoly elméleti anyagot kell a jelölteknek megértenie, és abból vizsgáznia. Megtanuljuk a végzett búvárok tevékenységeinek felügyeletét, és az általunk vezethető programokat is, mint ahogy azt is, hogyan tudunk az oktatásban hasznosan segédkezni. Komoly tudást kapunk a búvárelmélet, fizika, fiziológia és dekompressziós elméletek és eljárások témakörökből ugyanúgy, mint a búvárfelszerelésekről is, de otthonosan kell kezelnünk az Instructor Manual-t is. Tanulni fogunk a kockázatkezelésről és a búvárkodásról mint üzletről is, hiszen ne feledjük, innentől az számunkra nem csak hobbi, megélhetés is lesz!

Egy-egy elméleti témakör elsajátítása jellemzően hosszú, több órás esti vagy délutáni agymasszírozással kezdődik, amelyet a tudásáttekintő majd a vizsgalap kitöltése zár. Aki régen ült iskolapadban, bizony igen komolyan meglepődik mennyire nehéz is a tanulás, és felrémlenek számára a régvolt iskolaévek nehéz napjai.
A nehézségek leküzdésében az nyújthat mégis segítséget, hogy most olyan dolgokat tanulunk, amelyek érdekesek, hasznosak és az érdeklődési körünkhöz kötődnek. Lehet nehezen fog már az agy, de az ember addig gyötri, míg átpréseli a betonfalon az információt, mert érdekes, érdekli és tudja, erre tényleg szüksége lesz!
Csodálatos élmény, amikor az ember először megérti, jéé, így számol a komputer, ezt jelenti a palackok nyakán lévő kódsor, így működik a reduktor... Eddig zárt "fekete dobozok" nyílnak meg előttünk, és tárják fel (sokszor nem is komplikált) titkukat. Akit tényleg érdekel a búvárkodás és ami mögötte van, azok számára a merülésvezetői tanfolyam egy csodálatos szellemi kirándulás lesz - és egy jó Merülésvezetőtől bizony ezt várjuk el, hiszen ő a nagybetűs BÚVÁR, akitől mint mezei búvárka kérdezni szeretnénk annak reményében, hogy választ is ad kérdéseinkre.

Az írás a következõ lapon folytatódik!

Merülőhelyek

Tobia Island (Sandy Island)

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilág tengeri füves élőhelynagy rája teknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés