»» ««

A PADI merülésvezető

(Hirdetés)
3/4. oldal


A tantermi anyagok mellett kemény, de sok vicces pillanatot tartogató uszodai és nyílt vizes képzés is vár ránk. Ennek során erőnléti feladatokat kell teljesíteni, illetve 20 olyan alapkészséget kell bemutatnunk, amely már ismerős lehet az eddigi tanfolyamokról, no és persze mentési képességeket is fejleszteni kell. Könnyű ez -gondolhatnánk-, de ha hozzáteszem, hogy mindezt bemutató szinten kell megtenni, rögtön árnyalódik a kép.
Eddigi hobbi búvári tanfolyamaink során a készségeket egyszerűen csak végre kellett hajtani- ha biztonsággal összejött, átmentünk. A bemutató szinten úgy kell végrehajtani minden feladatot, hogy egy azt először látó tanuló is megértse, kiemelve számára a fontos pontokat, lassan, látványosan és könnyedén, hiszen ha mi is megküzdünk vele, hogy fogja azt elhinni a tanuló, hogy ő is meg tudja tenni?
A Merülésvezető számára bár nem kritérium, mindenképp elvárás, hogy törekedjen a tökéletes, öt pontos bemutatásra. Hogy ez mit jelent? Három pontos egy gyakorlat, ha mindent jól elvégeztél, ez a tanfolyami szint. Négy pont, ha jól végezted el, kiemelve a fontos pontokat. Ezek után mi az ötös? Ha lasssaaaaannnn, gesztikulálva, jól láthatóan kiemelve és könnyedén mutattuk be: mit nekünk megtalálni egy hátunk mögé dobott reduktort, egy maszklevétel csupán apróság, ne félj tőle! Ezt kell sugallnia annak, aki a maximális pontszámra hajt - és egy jó merülésvezető akkor jó, ha ez a cél - az öt pont!

A sok gyakorlás mellett részt veszünk az oktatásban is, végig kell segédkezni (angol szakszóval staffolni) egy Open Water és egy specialitás tanfolyamot. Itt elsősorban azt kell megtanulni és bizonyítani, hogy képesek vagyunk aktívan és hasznosan segédkezni az oktatásban, logisztikázni, ha kell bemutatni, ha kell felügyelni vagy vezetni a víz alatt, vagy épp kicsit foglalkozni a tanulóval. Bizony az is előfordul, hogy a tanuló inkább nekünk mondja el, ha valami gondja van, mint az oktatónak - talán úgy érzik a divemaster "kevésbé harap", hiszen mi nem tanítunk, nem kérünk számon. Ezért is fontos, hogy felkészültek legyünk akár elméletből, akár gyakorlatból, másrészt, hogy empatikusan tudjunk viselkedni a tanulókkal.

Ez talán a legélvezetesebb része a tanfolyamnak, hiszen egy búvártúrán veszünk részt, ahol bár nem vendégek vagyunk hanem dolgozni kell, mégis az élmények, az esti szórakozások nem maradnak el, sőt. Először élhetjük át, amikor egy kezdő búvár felnéz ránk, bizalommal fordul hozzánk segítségért, mint vezetőhöz. Nagy élmény, ha az ember a védett vízi merülésektől egy kezdő csapatot végigkísér a tanfolyamán, és látja ahogy egyre fejlődnek és jobbak lesznek. A végén pedig a megható pillanat, amikor mint végzett búvárok összeállnak a csoportképre - sokak számára ez adja meg a lökést, hogy ezt szeretném csinálni!

Az írás a következõ lapon folytatódik!

Merülőhelyek

Aruk Giftun

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 11m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés