»» ««

Az óceán szerkezete III.

Tudomány
2/2. oldal


A mélytengeri árkok

A Mariana-árok
A mélytengeri árok a széttartó óceáni lemezzel ütköző kontinentális lemez határán kialakuló olyan tektonikai beszakadás, ahol a vékony, de sűrű óceáni kéreg a kontinentális kéreg alá nyomódik. A mélytengeri árkok vidékét szubdukciós zónának nevezzük. Az árkok mentén semmisül meg a felső köpeny olvadt, forró anyagába alábukó óceáni kéreg. Az ütköző lemezszegélyek határán elképzelhetetlenül nagy energiájú feszültségek halmozódnak fel. Emiatt a mélytengeri árkok zónai alkotják Földünk szeizmikusan legaktívabb területeit. Sorozatunk "Az óceánok keletkezése" című részében már említettük, hogy a szubdukciós zóna vulkánilag is aktív terület. A mélybe bukó óceáni kérget takaró üledékekbe zárt tengervíz, a magas hőmérsékletű olvadt köpenyanyaggal érintkezve gőzzé alakul. A távozó gőz hatalmas feszítőerejének köszönhetően, a kéreg hasadékain át a felszínre tör a cseppfolyós magma, heves erejű, ún. eruptív vulkánkitöréseket okozva. Az intenzív vulkáni tevékenység alakítja ki az alábukási zónát övező vulkáni szigetívet.

Kifejlett mélytengeri árokrendszert csak az "öregkorukat" élő idős, bezáródó óceánok területén találunk Nem véletlen, hogy napjaink legnagyobb mélytengeri árokrendszerével a Csendes-óceán rendelkezik, amely a Wilson-ciklus szerint, már a megszűnési fázisába lépett óceáni medence. A mélytengeri árkok alkotják Földünk legmélyebb pontjait. Mélységük szinte mindenütt meghaladja a hétezer métert. A legmélyebb árkokat a Csendes-óceán nyugati részén találjuk. Az Észak-Amerikai kontinens nyugati peremén, a pacifikus és az eurázsiai lemez határán, az Aleut-árokkal kezdődő hatalmas árokrendszer kifli alakban nyúlik le egészen az ausztrál-indiai, illetve az antarktiszi lemez határáig. A legnagyobb tengermélységeket a Kurill-árokban (10.500 m), a Japán-árokrendszerhez tartozó Izu-árokban (10.595 m), a Filippínó-árokban (10.497 m) továbbá az Új-Zéland feletti Kermadec-árokban (10.047 m), és a Mariana-árokban mérték. Ez utóbbi árokrendszerében található a Föld mindeddig legmélyebbnek ismert pontja, a Challenger-szakadék, a maga 11.034 méteres mélységével. (Szemléltetésként; ha a Challanger-szakadékba süllyesztenénk a legmagasabb szárazföldi hegyet, a 8.848 méter magas Mount-Everestet, úgy a hatalmas hegy víz alatt fekvő csúcsa még 2.186 méter mélyen lenne a felszíntől!) A mélytengeri árkok sokkal alárendeltebb szerepet játszanak a másik két medence, az Indiai, és az Atlanti-óceán területén. Az ausztrál és az indiai lemezszegély határán, Szumátra szigete előtt húzódik a Szunda, vagy más nevén a Jáva-árok, amely legnagyobb 7.450 méteres mélységével egyben az Indiai-óceán legmélyebb pontja. Az Atlanti-óceán még jelenleg is a szétterjedési fázis állapotában van, így nyugodt lemezszegélyek jellemzik a medence kontinentális határait. Egyedül a karibi térségben található, viszonylag kis kiterjedésű Puerto Rico árok, valamint az óceán dél-nyugati térségében húzódó Déli-Sandwich árok képviseli a mélytengeri árkokat. Utóbbi a maga 9.144 méteres mélységével az Atlanti-óceán legmélyebb pontja. A mélytengeri árkok alkotják a kontinensek pereme mentén található legnagyobb üledékgyűjtő medencéket, az ún. geoszinklinálisokat. Az árkok, roppant mélységükhöz képest igen keskenyek, általában 30-250 kilométer szélesek.

A mélytengeri árkok területe, a legmélyebben fekvő abisszális síkságok alatti mélységzónában, a 6000 méternél kezdődő, ún. hadális övben fekszik. A hat és tizenegyezer méter közötti vízmélységű zóna kiterjedése kicsi, a világtenger teljes területének mindössze a 2%-át alkotja.

A mélytengeri árkok élővilágáról szinte még semmit sem tudunk. Emlékezetes, hogy a hadális zónában eddig egyetlen alkalommal, 1960. január 23-án járt ember, Piccard és Walsh személyében. A Trieste-II expedíció legfontosabb felfedezése az volt, hogy még ezekben a roppant mélységekben is létezik a magasabb rendű élet. Noha Piccard és Walsh a Challanger szakadékba történt 10.911 méter mély lemerülésük alkalmával észleltek egy azonosítatlan halat, a tudományosan is meghatározott rekorder a mélytengeri kígyóhal (Abyssobrotula galathea). Ennek egy példányát a Puerto Rico árok 8.400 méteres mélységéből gyűjtötte be a dán Galathea oceanográfiai expedíció. Ez az apró, mindössze húsz centiméter hosszúságú hal több mint 800 bar állandó nyomás elviselésére képes. Mélytengeri rekordernek számít a japán Kaiko-expedíció automata tengeralattjárója által 10.911 méteres mélységben lencsevégre kapott Hirondella gigas fajnevű dögevő rák is. A Kurill-árokban szivacsokat, (Porifera) és gyűrűsférgeket azonosítottak. Hogy mi mindent rejthetnek még ezek a mélységek, arról egyelőre fogalmunk sincsen.

Dr. Elter Tamás, PADI Instructor
Marine Life Oceanográfiai Központ
www.marinelife.hu
Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 135. kovax 2010 feb 23. 22:44  
légyszi!  az a fránya  tesztoszteron...
 134. Garfield33 2010 feb 23. 22:41  
Felrúgom én másodat is, csak kérni kell
 133. kovax 2010 feb 23. 22:15  
felrúgod az anonimitásom? ne aggódj ,ráérek:-)
 132. Garfield33 2010 feb 23. 22:12  
Te meg alugyál, lükepék, hónap korán kelsz, mint a tésztád.
 131. Garfield33 2010 feb 23. 22:11  
A Tüskés Vanek és Vanek úr nem egészen ugyanaz.
De ha látod, mondd meg neki, hogy a Nehéz Fridolin üdvözli.
A további 130 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Drljanda / Kompkikötő

Croatia (Hrvatska)

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.5) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 4-10m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelycsikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés