»» ««

ősi romokra bukkantak a szökőár után

Egyéb
2005. február 24.

Az indiai partoknál megtalált maradványok víz alatti feltárásába kezdtek régészek, amelyek egy több száz éves város romjai lehetnek.

A december 26-án pusztító szökőár után Mahabalipuram város közelében három díszesen faragott sziklát fedeztek fel. A szökőár hullámainak visszahúzódása után az elmosott homok alatt tűntek fel a maradványok, amelyek a hetedik században épült kikötőváros romjai lehetnek, közölte T. Satyamurthy, az indiai régészeti hivatal részéről.

Mahabalipuram már korábban is híres volt ősi, bonyolult faragványokkal ékesített templomairól, amelyeket a világörökség részének nyilvánítottak, és minden évben ezrek látogatják őket. Régebbi útibeszámolók szerint a körzetben korábban hét pagoda is volt, amelyek közül hat a tenger fenekére süllyedt.

A régészeti hivatal és a haditengerészet búvárai már meg is kezdték a víz alatti ásatásokar. Mint Satyamurthy úr elmondta, a szökőárnak köszönhetően felszínre került kő egy templom része lehet, de az ásatások adják meg a választ a kérdésekre. A nagyjából két méteres köveken többek között egy faragott elefántfej és egy repülő ló is látható. Az elefántfej felett pedig egy kis négyzet alakú keretben egy istenség apró szobra van. Egy másik kődarabra oroszlánt faragtak. A régészek szerint az oroszlánok, elefántok és pávák gyakori díszítőelemek voltak az épületek falain a hetedik és nyolcadik században létezett Pallava időszakban. Satyamurthy szerint ezek a kövek akár a legendás hét pagodából is származhatnak.

A szökőár azonban a maradványok felszínre hozása mellett súlyos veszteségeket is okozott, hiszen 99 ember életét követelte Mahabalipuramban és a környező falvakban, és számos kis üzletet rombolt le a templomok közelében.

[ Ireland On-line ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Panorama Reef

Egypt, Red Sea

5/8 db alapján:érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 39m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa mantarája teknős

Búvárbazár

Ólom eladó

Ár: 1.300 Ft.

Látogasd meg angol nyelvű oldalunkat, lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.


Powered by babelrabbit engine © 2004-2019 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés