»» ««

A görög Cousteau

A búvárkodásról

Egy nálunk kevéssé ismert, ám hazájában híressé vált búvárt mutatunk be írásunkban.

Görögország számtalan szigetével, hosszú tengerpartjával, évezredes történelmével egyike a földközi-tengeri térség legfontosabb országainak. Az ókortól rengeteg görög hajó szelte a tenger habjait, és a mélység világát is az elsők között hódította meg ez a nép. Természetesen annak idején szabadtüdős búvárok merültek alá életük kockáztatásával, később a nehézbúvár felszereléseket használó merész férfiak szálltak alá szivacsokért- ezeknek az időknek állít emléket például a Kalymnos szigetén található búvármúzeum.

Történetünk főhőse, Alexis Papadopulos gyerekfejjel élte át a Görögországot is megtépázó második világháború viharait, később sok más göröghöz hasonlóan neki is a tenger adta a megélhetést. A fotózást édesapjától tanulta, végül két szenvedélyét összekapcsolva víz alatti filmeket készített. Alexis összesen 8,500 órát töltött a tengerek mélyén négy és fél évtizedes munkássága során, nem csak a görög vizekben nyugvó roncsok után kutatva, hanem a Vörös-tengerben és máshol is merülve. Dolgozott a görög televízió megbízásából számos alkalommal, illetve ciprusi, osztrák, brit és holland munkatársakkal. Csapata tagja volt lánya, Cristina is, aki már egészen fiatalon megtanult búvárkodni, és többek között annak a filmnek a főszereplőjeként látható, amit a nehézbúvár felszerelésben dolgozó szivacshalászok munkáját mutatja be.


Alexis első antik roncsát még 1968-ban fedezte fel. Emlékezetes felvételeket készített egy 36 méteres mélységben található óriási amformezőről, ahol különböző méretű amforák nyugodtak: valószínűleg egészen különleges módon szinte ugyanott süllyedt el több ókori hajó is. Fontos eredménye volt, amikor az 1827-es navarinói csata során elsüllyedt roncsokat talált Pilosznál. A modern Görögország függetlenségért vívott háború sorsdöntő eseménye volt ez az összecsapás a brit-francia-orosz valamint az ottomán-egyiptomi hajóhad között, ami a törökök megsemmesítő vereségével végződött.

A legizgalmasabb lelete viszont az ókor egyik legendás városához fűződött: Helike város időszámításunk előtt pusztult egy földrengés majd egy azt követő szőkőár nyomán. Ezt a várost is gyakran emlegették az Atlantisz-legenda valós elemeit keresők. Alexis hét éven át kutatott, először ott, ahol mások is vizsgálódtak már korábban, de a sikertelenség után úgy érezte, rossz helyen keresi a választ az ókori történelem egyik nagy kérdésére. Végül 1979-ben bukkant rá az emberi kéz által formált kövekre 30-47 méteres mélységben a Korintoszi-öbölben, filmet is készített róluk, de a görög kormányzat valamiért nem érdeklődött a felfedezés iránt. Manapság Helike városának nyomait a helyszín közelében, de már a szárazföldön kutatják, mivel valószínűleg itt van jelentős része egy mára már feltöltődött lagúnában eltemetve.


Alexis Papadopulosz más, a hőskortól merülő búvárokhoz hasonlóan saját szemével figyelhette meg, mi történik a tenger mélyén, a többség szeme számára láthatatlanul. Az emberi tevékenység alig pár évtized alatt képes volt tönkretenni élőhelyeket, és Alexis maga is készített egy ilyen témájú filmet. Az SOS Saronikos című film az 1962-es állapotokat veti össze a két évtizeddel későbbiekkel és elszomorító dolgokra világít rá. A fotózás is megmaradt a görög búvárlegenda fontos szenvedélyének, számos magazinban voltak láthatóak képei. Egy blogban nagyon sok képpel, cikkel, videóval illusztrálva mutatják be sok évtizedes tevékenységét (bár leginkább a görögül beszélők tudnak eligazodni az írásos forrásokon).

GR
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 6. Káplán 2012 feb 19. 20:06  
Ki kell próbálni.
 5. elche 2012 feb 19. 20:05  
Egyébként biztosan érdekes élmény ez. Én is azért tettem bele pont ezt a videót a cikkbe, mert kicsit szokatlannak tűnt.
 4. Káplán 2012 feb 19. 20:04  
Idehaza Viking ruhás merülés elérhető.
 3. Bunny 2012 feb 19. 11:45  
Régebben hallottam, hogy itthon is van valakinek hasonló korabeli működőképes cucca.
 2. Bevi 2012 feb 19. 10:38  
Azt hiszem Angliaban be lehet fizetni ilyen standard ruhas merulesekre, oroszok kinaiak sot meg lengyelek is hasznalnak ilyet munkara. Ipari buvaroknal teljesen megszokott az epitomunkas  kesztyu - a neopren kesztyu szetszakad akar egy merules alatt is.
A további 1 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Xicoténcatl C-53 / USS Scuffle Wreck

Mexico

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 10-25m , áramlás

speedboat-os megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelyteknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés