»» ««

A Cousteau-klán

Egyéb

A híres felfedező híres nevével ügyesen sáfárkodó családtagokat mutatjuk be cikkünkben.

Cousteau és Simone
Az 1910-ben született Jacques-Yves Cousteau egyike a víz alatti világ leghíresebb felfedezőinek, filmjeit, könyveit gyakorlatilag az egész világon ismerik. A kapitány 1997-ben hunyt el, de örökségét (mind a Cousteau Society-t, mind a jól csengő nevet értem ez alatt) igyekeznek kihasználni gyermekei és unokái. A Cousteau-csapat legendás ezüstszínű búvárruhájához hasonlóban tűnnek fel, maguk is a tenger védelmének nagyköveteiként lépnek fel, tehát a Cousteau név ma is jól cseng. Mivel mostanában is rendszeresen láthatunk a televízióban Cousteau-utódok részvételével készült filmeket, talán érdemes felvázolni, ki kicsoda.

Cousteau 1937-ben vette feleségül Simone Melchiort, aki minden szempontból fontos társa volt. Simone édesapja finanszírozta a kísérleteket az első légzőautomatával, ő volt az első nő, aki kipróbálhatta azt, később a kapitány expedícióinak szervezésében is részt vett, és a Calypso legénységének egyetlen hölgytagja volt- a filmekben viszont sose akart feltűnni. Két gyermekük született, Jean-Michel 1938-ban, míg Philippe 1940-ben. Philippe, aki felnőve maga is csatlakozott Cousteau csapatához, fiatalon hunyt el: 1979-ben repülőgépbalesetben vesztette életét. Jean-Michel abban a tudatban élhetett, hogy ő a kapitány egyetlen gyermeke, ám mindenki számára váratlanul kiderült Simone 1990-es halála után, hogy Cousteau már jó ideje egy másik nővel élt együtt, akitől gyermekei is születtek. Francine Triplet, Cousteau második felesége már a hetvenes évek óta jelen volt az életében. 1980-ban született meg első közös gyerekük, Diane, majd két évvel később Pierre-Yves (fiatalabbak mint az unokák!). A kapitány és legidősebb gyermeke ezek után nem volt különösebben jó viszonyban, a Cousteau Society igazgatását is Francine vette át a kapitány halála után- ma sincs béke a családban. Az ellenségeskedés a külvilág számára például az olyan ügyek kapcsán vált észrevehetővé, mint az évekig tartó pereskedés a Calypso hajó tulajdonjogáért. A legendás hajó szép lassan rohadt, míg Francine és Jean-Michel a bíróságon csetepatézott, egészen az özvegy győzelméig. Francine (aki mindmáig szívesen mutatkozik a híres piros sapkában, ezzel is jelezve hogy ő a hiteles képviselője a kapitány célkitűzéseinek) egyáltalán nem tartja nagyra a többi Cousteau tevékenységét.

Jean-Michel és gyerekei
Ezek után természetesen nem csoda, hogy a többiek is maguknak követelik a kapitány erkölcsi örökségét. Jean-Michel eredetileg építészi végzettséggel rendelkezett, később együtt dolgozott apjával a Cousteau Society-ben. Amikor a viszony megromlott, 1993-ban saját lábára próbált állni, majd Fijin búvárközpontot is nyitott, ami után saját apja perelte be a híres (közös) név használata miatt. Jean-Michel számos filmben producerkedett, a kilencvenes évek végétől pedig az Ocean Futures Society alapítójaként környezetvédelmi programokon dolgozik, és maga is dokumentumfilmekben szerepel. Legutóbbi projektje során a Mexikói-öbölben történt olajszennyezés hatásait igyekezett feltárni.

Jean-Michel fia, azaz a kapitány legidősebb unokája az 1967-ben született Fabien Cousteau, aki már négy éves korábban kipróbálta a merülést egy medencében, és gyermekkorától a híres nagypapa közelében lehetett. Nem csoda hát, hogy az ő érdeklődése is a víz alatti világ felé fordult. Bostonban végzett közgazdászként, majd a fenntartható fejlődés problémáival foglalkozott. ő a Plant a Fish szervezet legismertebb képviselője. Természetesen ő is részt vett dokumentumfilmes projektekben, apjával közösen dolgozott a 2006-os Ocean Adventures sorozaton. Ebben a munkában húga, Celine is feladatokat kapott. Az 1972-es születésű hölgy maga is segíti az Ocean Futures Society munkáját, filmek házigazdája, előadásokat tart, természetesen elsősorban a környezetvédelem témájában. Szerteágazó tevékenységével honlapján lehet megismerkedni.

Jacques-Yves Cousteau és Simone Melchior másik fia, Philippe ugyan fiatalon elhunyt, ám neki is született két gyermeke, akik természetesen apjukat gyakorlatilag nem ismerhették. Alexandra Cousteau 1976-ban született Kaliforniában, hét éves korában a híres nagypapa tanította meg búvárkodni. Politikatudományt tanult a Georgetown Universityn, ma viszont elsősorban a környezetvédelem területén végzett tevékenysége miatt ismert. Számos előadást tartott már, cikkeket ír, az Expedition: Blue Planet keretén belül 100 napos utazást tett néhány kritikus helyzetben levő helyre, erről az útról film is készült. Többek között a 2008-ban általa alapított Blue Legacy legismertebb arca is, elsősorban a közösségek számára fontos vízkészletek megőrzéséért küzd. Testvére, az 1980-ban született ifjabb Philippe Cousteau édesapja halála után látta meg a napvilágot, szintén Kaliforniában. 2000-ben Alexandrával együtt alapította az EarthEco International nevű szervezetet, majd 2007-ben másokkal az Azure Worldwide-ot. Nem meglepő módon ő is a természetvédelem ügyének szentelte karrierjét. Dolgozott közös filmeken nővérével, de láthattuk a BBC Oceans című sorozatában, illetve Steve Irwinnel is forgatott- jelen volt, amikor a krokodilvadász tragikus módon életét vesztette. Jelenleg a Discovery Network csatornáival áll kapcsolatban, honlapján pedig számos hozzá kapcsolódó cikket lehet olvasni. Történészként végzett ugyan, de nyilván leginkább jól csengő neve miatt invitálták meg számos projektbe, ahol a tengerek élővilágának megóvása volt a cél. Hitvallása egy interjú szerint az, hogy "Cousteau-nak lenni több, mint egy anyakönyvi kivonat".

A legifjabb gyerek
Cousteau kapitány és Francine közös gyermekei, Diane illetve Pierre-Yves szintén beleszülettek a sorsukat meghatározó családba, de nekik még az is kedvezett, hogy a kapitány által alapított Cousteau Society édesanyjuk kezébe került 1997-től. Így aztán ők is az Alcyone fedélzetén voltak, amikor 2004-ben a A csend világa c. film bemutatásának 50. évfordulóján útra kelt a híres kutatóhajó, hogy tisztelegjen a legendás felfedezők előtt. A Cousteau Society rendszeresen vesz részt tudományos kutatómunkában illetve tájékoztató programokban is. Az apjára feltűnően hasonlító, vékonydongájú Pierre-Yves asztrofizikát tanult Párizsban, és a francia űrügynökségnél is dolgozott, végül mégis a Cousteau Society csapatához csatlakozott, jelenleg pedig a Cousteau Divers elnöke. Amikor arról mesélt, miért engedett a tenger csábításának, így fogalmazott: "Egy nap arra gondoltam, álljunk csak meg egy percre: szeretek búvárkodni és Cousteau vagyok. Van más választásom?" 2010-ben az Alcyone fedélzetén utazva barangolta be az édesapja által több évtizeddel korábban először meglátogatott mélységeket a Földközi-tengerben, az erről készült filmet mi is láthattuk a National Geographic csatornán. Az ifjú Cousteau is hű maradt tehát a névhez: merül, felfedez és arról mesél, mit kellene tennünk, hogy megőrizzük a tengerek élővilágának épségét.

Ám a családtagok manapság többnyire a saját útjukat járják, a híres név viselői nem közösen próbálnak érvényülni.
Mindenesetre már mindegyikük letette a névjegyét, és majd csak az idő dönti el, melyikük lehet a kapitány méltó utóda- már ha egyáltalán van értelme ilyen összehasonlításnak. A cél közös, és talán mindannyiuk munkája kell ahhoz, hogy megvédjük vizeink különleges szépségeket rejtő felszín alatti világát, amit az elsők között Jacques-Yves Cousteau mutatott meg az emberiségnek.

GR
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 5. Garfield33 2011 már 16. 14:03  
Aladár már egy falka.
 4. Aladár 2011 már 16. 13:09  
Már kiegészült egy tacskóval. Viszont köszönöm, h ilyen figyelmes vagy!
 3. Bunny 2011 már 16. 13:04  
Azt hittem ali egy németjuhász.
 2. Aladár 2011 már 16. 11:52  
És tacskója volt. Nekem is szimpatikus! (különben valóban nem egy Terézanya természetű, könnyű ember volt, de ilyenek a nagy felfedezők....)
 1. Bunny 2011 már 15. 11:23  
Jó kis cikk, én is most olvasom először. Érdekes, bár nem meglepő ez a családi széthúzás. Azért az öreg sem volt az a nagy emberbarát - mindig is szimpatikus volt nekem ;-)

Merülőhelyek

Middle Reef

Egypt, Red Sea

3/7 db alapján:érdekes(átlag: 2.9) átlagos nehézségű
max: 27m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajoknagy rája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés