»» ««

Csempe nem maradt szárazon

A búvárkodásról
2/4. oldal


Ekkor már csak egyedül tartózkodtam a szárazon a Padavanok közül. Tamás ,Jedi-mesterem erőteljesen invitált a víz felé. A medencétől nagyjából 20 méterre, a bázisomon ülve gyorsan felvettem mindent: pipa, békatalp, kukker, dzseki. (Ekkor még ezen a néven ismertem őket.) Bár előre elmondták, a tappancsot csak a víz mellett vesszük fel, én úgy gondoltam, időt spórolok drága oktatóimnak. Ekkor ismét szembesültem a szörnyű valósággal, mert nem tudtam ülő testhelyzetből felállni. Átfordultam hát a hasamra, magam alá temettem a kezeimet, feltoltam fenekem, majd a hátam, próbáltam így felállni. A lábaim magam alá gyűrésével még jobban meggyűlt a bajom, hiszen akkora volt a talp, mint egy péklapát. Ha kívülről kellene lefestenem magam, úgy támaszkodtam ott a füvön, egyenlő szárú háromszöget formálván testemmel, mint amikor a Michelin-baba futóversenyre készül, és próbálja esetlen lábait belepasszírozni a rajtgépbe. Ha láttak a napozni vágyók, vagy a vízben lubickolók közt pirospozsgás 4 éves forma kisgyermek engem ezen bonyolult művelet közben, utóbbi azóta biztos minden héten megkérdezi anyukájától: "Anya, így születik a búvár?"

Eközben Tamás mester erőteljesen gesztikulálta, hogy a talpat még nem vesszük fel, de én addigra már a csuklyát, pipát is a helyére illesztettem, így ezt nem hallottam. Ez már elég volt oktatómnak, hogy személyesen jöjjön értem burkolt mosoly kíséretében, ám amint megláttam, még mindig a földön agonizálva, fenékkel az ég felé, kezeimen támaszkodva, fejem oldalra fordítva mutattam neki: "Megállj, ezt majd én megoldom!" Meg kellett őriznem emberi méltóságom. Pár momentummal később, teljesen felöltözve rohantam lassított felvétel mellékszereplőjeként a rajtkőhöz, csak úgy csattogott a talp a betonon, nehogy valaki figyelmét elkerülje. Igen, azt is elmondták, hogy nem futunk a talpban, pláne nem előre, de én az előző csorbát köszörülvén akartam boldogan bizonyítani: megy ez nekem!

Szemem sarkából láttam, ahogy a strandolók a saját kis pokrócukon ülve, napfényben fürdőzve valami kis érdekességre vágyva tekintgetnek körbe, hátha valamivel el lehet még ütni azt a kis időt, melyet napozásra szántak, majd hirtelen egymást noszogatva reám mutogatnak, majd sorra estek hátra nyitott szájjal. Hangokat nemigen hallottam futás közben, mert el voltam foglalva azzal a számomra új és érdekes jelenséggel: ha kurjongatok a pipámba, nyakam időnként kitolva, mint a szurikáták, visszahallom más hangnemben a kapucnin keresztül. Rá se hederíts, mondtam magamnak, ha végre sikerül beugrani a vízbe, ott már minden búvár egyforma, senki sem fog tudni később megkülönböztetni a többiektől. Sajnos ez sem így történt, de erről majd később írok.

Szerencsére nem engedtek be rögtön a vízbe, hiszen megérkezve a medencéhez már akkora lendülettel rendelkeztem, valamint úgy megcsúsztam a vizes betonon ismét, hogy másodpercenként változott drasztikusan testhelyzetem: hol a fejem lógott előre, mint a célszalagot átszakítani készülő rövidtávfutóé, hol pedig a lábaim álltak előre az ég felé, mint a kezdő focistáé, aki ollózásra készül. Tamás megfogott, megállított, és megnyugtatott. A talpat büntetésből le kellett vennem, majd ismét fel. Rövid boticsek után felkészített a víz meghódítására.

A haditerv a következőképpen nézett ki: mellény felfúj, automata szájba, felszerelés megfog, nagyot lép, majd a felszínen csere a pipára, és lélegzik. Nem is bonyolult. A gondos tervezést precíz kivitelezés nem követte, ugyanis a nagylépés, bár elmagyarázták, és már láttam is többször bemutatva, nem sikerült teljesen tökéletesre. Ennek legfőképpen az volt az oka, hogy én ballábas vagyok, de a bal uszonyomra ráléptem a jobb uszonyommal, így hát ez egy nagy dőlés lett leginkább. Attila már várt rám a vízben, de ezt látván egy kis levegőt eresztett ki mellényéből hogy még lejjebb süllyedjen, nehogy őt is felismerjék.

Ahogy bebillentem a vízbe, azonnal kicsúszott a számon egy nagy HűHA, de a HA-val egyidejűleg ijedtemben kiköptem a csutorát is a számból. A kellemesen cirógató hegyvidéki palackozott friss levegő helyébe a nyomokban emberi vizeletet tartalmazó klóros strandvíz lépett, így precíz, minden részletre kiterjedő megfontolt mozgásomat felváltotta ismét a kurjongató, sérült szurikátaimitáció, csak még hozzátettem egy kis hónaljból végrehajtott esetlen csapkodást is, mert hát búvárok vagyunk vagy nem?


Az írás a következő oldalon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 6. azarabdémon 2012 dec 24. 20:28  
... és még a nők beszélnek sokat??   :)
 5. Btomi33 2012 dec 23. 17:12  
Sőt! Én nagyon remélem hogy az első szafarit is megírta-megírja! :-)
A Rejtő Jenős hasonlat pedig kíválló!
Mintha mindannyian ismernénk egy picit...
 4. Thomasbuvar 2012 dec 23. 14:17  
Kétségtelenül emlékezetes marad... :)
 3. Ibolya 2012 dec 23. 13:54  
Ha nem ismerném Ízidájvert személyesen,azt hinném Rejtő J. tanul búvárkodni :-))
 2. elche 2012 dec 23. 11:23  
Olvastam pár ismerős nevet a cikkben, akik számára emlékezetes maradhat ez a lelkes tanítvány...:)
A további 1 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Hin Daeng

Thailand

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 50m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcetcápa teknős mantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés