»» ««

Dubajban félmillió négyzetméteres korallzátonyt növesztenek

Környezetvédelem

A korallokat az elsavasodó vizek súlyosan károsítják, a korallzátonyok kifehéredése a világ számos pontján megfigyelhető.

Az Európa-szíve tervezői úgy döntöttek, saját korallzátonyt hoznak létre, és a Dubajban megszokott rendkívül ambiciózus projektekhez híven, nem kisméretekben gondolkodnak, ugyanis 500 000 négyzetméteres területen tervezik felépíteni a zátonyt – írja a CNN.

Ehhez a korallokat kis darabokra fűrészelik, majd tartályokba helyezik, ahol minden egyes részből százszor annyi új korall képződik. Ezt a technikát máshol is alkalmazzák a kutatók, sőt, a természetben automatikusan is megtörténik egy-egy erősebb vihar és hullámzás hatására.

Az ilyenkor keletkező új részek idővel integrálódnak a nagyobb zátonyba, így növekszik a kolónia mérete. Az Egyesült Arab Emírségekben az elmúlt időszakban a zátonyok több mint 70 százalékát károsította a vizek elsavasodása és egyéb káros környezeti változások, valamint az emberi tevékenységek, de már folyamatban van a mentőakció.

Foto: Getty Images

A korallzátonyok a világ szinte össze pontján veszélyben vannak, többek között az ausztrál Nagy-korallzátony.

A Nagy-korallzátony a világ legkiterjedtebb korallzátony-ökoszisztémája, amely rendkívül megsínylette az elmúlt években három tömeges korallfehéredést is okozó óceáni hőhullámokat. Korallpopulációjának több mint felét elveszítette az 1990-es évek óta.

Azokban a régiókban a legdrámaibb a helyzet, amelyeket a legsúlyosabban érintettek a rekordmagas hőmérséklet okozta tömeges korallfehéredések 2016-ban és 2017-ben. A szakemberek szerint a korallok számának hanyatlásáért a klímaváltozás a felelős, ugyanis növeli az olyan pusztító jelenségek gyakoriságát, mint a tengeri hőhullámok.

[ Delta ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Boonsung Wreck

Thailand

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 21m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítésroncs merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

Suunto adatkábel

Ár: 6.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2021 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés