»» ««

Hazánkban zajlott a többnemzeti búvárgyakorlat

Magyarország

A MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred szervezésében Magyarország adott otthont a tíz napos Clearance Diver 2023 többnemzeti búvárgyakorlatnak.

A litván, belga és német nemzetiségű búvárok – többek között – a zárt téri és az folyóvízi sisakos merülést is gyakorolhatják. A Clearance Diver gyakorlatot először tavaly tartották meg litván és belga külföldi résztvevőkkel, majd idén, harmadik vendégnemzetként a németek is csatlakoztak a hasznos szakmai tapasztalatokat biztosító eseményhez.

Egy búvárgyakorlat természetesen nemcsak merülésből és robbanótest keresésből áll, először a felszereléssel kell mindenkinek alaposan megismerkednie, ennek megfelelően a vendégek először a honvédség tűzszerészbúvárai által használt eszközök találkoztak, melynek egyik fő eleme a búvárplatform (másnéven búvárdereglye).

"A kőbányai pincerendszerben tartott zárttéri merülés során a vendégeknek bemutatjuk, hogy milyen merülési technikákat, biztonsági eljárásokat alkalmazunk, illetve azt is szemléltetjük, hogy ezt milyen módszerekkel építettük be a tűzszerész búvárok kiképzésébe" – fogalmazott a gyakorlat egyik kiemelt eleméről Török László zászlós, az ezred tűzszerészbúvár szakaszának szakaszkiképzője.

foto: honvedelem.hu

Török László hangsúlyozta, hogy a zárttéri merülés nagy kockázatot hordoz magában, hiszen egy veszélyhelyzetben a búvárnak nincs lehetősége arra, hogy bárhol, akadálymentesen a felszínre emelkedhessen. A zökkenőmentes zárttéri gyakorlat alatt sajátítják el a résztvevők, hogy miképpen képesek a problémákat a víz alatt megoldani, majd ugyanott felszínre jönni, ahol a merülést is elkezdték.

"A gyakorlaton fizikai és mentális felkészítést is kapnak az esetleges problémák megoldására, ezért a későbbiekben sokkal magabiztosabban fogják feladataikat végrehajtani" – mondta a zászlós.

A zárttéri merüléssel egyidőben a tizenöt fős csoport másik fele a búvárdereglyén a robbanótest felderítését, a kiemelés előkészítését és magát a kiemelést gyakorolta. Ez nagyban különbözik a zárttéri gyakorlattól, mivel a látótávolság itt csupán egy méter, valamint az itt dolgozó munkabúvárok felszerelését – az alapvető ruházaton felül – a sisak és az ólomsúlyok egészítik ki.

foto: honvedelem.hu

Horváth Csaba őrnagy, az ezred kiképzési főnöke, gyakorlatigazgató kiemelte a feladat összetettségét, hiszen annak végrehajtásakor nemcsak a felderítésre, hanem a búvárdereglye működtetésére is nagy figyelmet kell fordítaniuk. A platformról kommunikálnak a felderítést végző búvárral, de a robbanótest kiemelését és a dereglye csörlőkkel történő mozgatását is a búvároknak kell elvégezniük.

A többnemzeti gyakorlat további részében a képzésen résztvevő búvárok a Molnár János barlangban és a Lupa-tavon tíz nap alatt összesen öt helyszínen, kilencszer fognak merülést végrehajtani.

[ honvedelem.hu ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Xicoténcatl C-53 / USS Scuffle Wreck

Mexico

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 10-25m , áramlás

speedboat-os megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelyteknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés