»» ««

Vízibarátok közt - Kiss Ramónával

Interjú
3/3. oldal


Kiss RamónaHogy fér össze a forgatás és a búvárkodás?
Nehezen. Általában augusztusban 1 hónap leállás van, de egy hétnél többet egyben nem tudok nyaralni. De tavaly például semmi nem volt, akkor indult a színház, mert a tv sorozat mellett játszom egy színdarabban is, a Vidám kísértetben egy szobalányt alakítok. Szóval a tavalyi év az kimaradt, csak pár nap Adria, ott is csak sznorizás, mert még a kártyáimat is itthon felejtettem. De idén voltam a Vörös-tengeren.

Egyébként van saját felszerelésed?
Van ABC-m, és idén megvettem első új ruhámat, de nem nagyon akarok beruházni. Nincs értelme százezreket beleölni, amíg évente csak egy hetet tudok merülni. És persze ha az ember családjában van egy búvároktató, akitől mindig lehet kölcsönkérni felszerelést, akkor minek?

Fázós vagy?
Nagyon. Most nyáron, a Vörösön is 5mm-es hosszú ruhában merültem, és nekem az úgy volt komfortos.

Búvártechnikai dolgokban mennyire vagy járatos?
Nem igazán, bár most pár hónapja végeztem a nitrox tanfolyamot, azt vehetjük ennek. Egy olyan túrára mentünk, ahol lehetett nitrox-szal merülni, és Keresztapu rábeszélt. De nem bántam meg, nagyon tetszett, hogy napi 3 merülés után is friss maradtam a többiek meg kifeküdtek a sűrített levegőtől.

Mennyire tudsz kikapcsolódni ezeken a túrákon?
Ez változó. Van olyan, amikor teljes kikapcsolódás, de van, amikor nem tehetem meg, hogy ne vegyem fel a telefonom. Idén szerencsére csak a család volt központban.

Szafarin voltál már?
Nem, de nagyon szeretnék. Persze oda csak úgy érdemes menni, ha a párom is búvár lesz, mert egy kívülállónak egy hét hajón, lássuk be, nem egy nagy élmény.

Távoli, egzotikus utak?
Jó lenne, csak hát az idő. Nagyon szeretnék Balira, Maldívra eljutni, de nincs idő rá. Egy hétre ilyen távoli helyre elmenni pedig nem éri meg.

Kiss RamónaMennyire komoly hobbi neked a búvárkodás?
Ez a legfőbb hobbim, ha időm engedi, megyek merülni. Szeretem, nem hagynám abba semmi pénzért.

Testvéred van?
Igen, egy húgom, most 11 éves, és elkezdett búvárkodni :) Nagyon tetszik neki, és nagyon ügyes.

Nővéri befolyás?
Is. De apukám is benne van a búvárkodásban, meg Keresztapu, szóval volt ki mutassa az irányt neki.

Legszebb élmény?
Pár éve, a Vörös-tengeren, egy nap alatt volt a cápás história és a murénasimogatás. Talán ekkor éreztem át először, hogy Úristen, ez fantasztikus és én ezt akarom csinálni.

Delfinek?
Készülékkel?... Nem, úgy nem volt, mindig a másik csoport látott, bosszantott is. Sznorival igen, Safagában voltunk azt hiszem. Mondták, hogy hajnali négykor indulás a Dolphin reef-hez. Bevállaltuk. Kilencre oda is értünk, beúsztunk, hullámzott, fél órát ott lebegtem, semmi. Nagyon elkámpicsorodtam, korai kelés és egy nyamvadt delfin sem jön. Elindultam kifelé, és abban a pillanatban megjelent egy 40 fős csoport. Hihetetlen élmény volt, eljátszottam, hogy meghalok, kifújtam a levegő és lesüllyedtem, de nem akartak megmenteni :) De nagyon okos, játékos szemük van, úszkáltam velük, nagyon tetszett, óriási élmény volt.

Egyébként neked mit jelent a búvárkodás, miért szereted?
Van, akit például a 3 dimenziós szabadság vonz, van, akit az élővilág varázsol el ...

Is - is. Én eleve mindent szeretek megfogdosni, amiről mostmár kezdek leszokni, hál’istennek. Nagyon szeretek rácsodálkozni a lenti élővilágra, de élvezem a súlytalanságot is, pörögni, forogni... szóval az egészet imádom.
Most legutóbb is, volt egy nem annyira izgalmas merülésünk, fél óra után meguntam, elkezdtem mókázni. Szóltam a többieknek, hogy figyeljenek a társamra, nehogy gond legyen. Fölé úsztam, elkezdtem a palackján lovagolni, ő meg persze nem tudta hirtelen mi történt, mi ragadta meg - mi meg dőltünk a nevetéstől.
Élvezem az egész helyzetet, azt, hogy egy másik világban lehetek. Ahogy lemerülök, már boldog vagyok, és biztonságban érzem magam.

Azt hiszem ez tökéletes végszó volt, köszönöm a beszélgetést, és kívánunk neked még sok szép merülést.

- Sz.K. -

( Szerk megjegyzés: Többen kértétek Ramóna elérhetőségét. Sajnos nem áll módunkban kiadni, ezügyben ne is keressetek minket! )
Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Small Giftun / Police station

Egypt, Red Sea

3/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés fal merüléskorallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal delfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés