»» ««

Szabó-Latosinszky Attila SSI Instructor Certifier

Interjú
2/2. oldal
Szerinted mi az a szint, amit egy kedvtelési búvárnak érdemes elérnie?
Nézzük csak, elmész Open Waterre, merülsz ötöt. Ezután merülj még vagy tízet, aztán amikor már készség szinten megy a felszerelés kezelése, a merülés, kezdj el speceket csinálni, egyéntől függően, hogy mit. Van akinek nem ajánlom például hogy deep-et csináljon, mert már 20 méteren parázik. Ezzel lesz nagyjából 25-30 merülésed, ami már elég egy Advancedhez. Leghamarabb olyan 50 merülés környékén menj Stress & Rescue-ra, vagy elméletre bármikor, de a nyílt vízi gyakorlatot ennél hamarabb semmiképp se kezdd el. Ezután, ha van öt specialitásod, meg lehet kérni a Master Diver kártyát, ennek teljesen ugyanaz az elbírálása egy bázison, mint egy Dive Masteré, mindkét búvár mestere a búvárkodásnak, csak az utóbbi szeretne dolgozni is mint búvár, ezért merülésvezetésből is képzést kapott.


Szerinted mik a trendek manapság, mi várható a közeljövőben a búvárkodásban?
Csökkentik a merülhető mélységet, ma már 30 méter felé tendál a kedvtelési búvárkodás maximuma. Ha mélyebbre akarsz menni, végezz el technikai tanfolyamot. Hivatalosan még 39 méter a határ, de sok országban már nem engednek 30 alá.
Csökken az emelkedési sebesség, jelenleg ez 9 méter percenként, de már hajlanak levinni 6 méterre. Sőt, eddig a süllyedés nem volt limitálva, csak egyenlíteni tudj, most már ott is az a vélemény, hogy 10 méter/percnél csak nem kellene gyorsabban süllyedni, mert a különböző szövetekben fellépő nitrogén különbség is okozhat gondokat. A kutatások legalábbis azt mutatják, hogy aki gyorsabban merül, annál nagyobb valószínűséggel fordulhat elő nitrogén narkózis.
A rendszerek nyitnak a fiatalok felé. Rengeteg gyerek programot találtnak ki, nálunk ez az SSI Scuba Ranger, ami a többiekkel ellentétben nem csak egy tanfolyam, ez komplett program. Nem csak merülés- vagy vízi program, beszélnek például a múltról, de sok a természetjárás, környezetvédelmi rész, ahol felhívjuk a figyelmet, hogy ne szemeteljünk, óvjuk a környezetet. Levitték 10 évre a Junior búvár és 12 évre a Junior Advanced korhatárt.
Erősödik a technikai merülések iránti igény, a trimix egyre inkább elérhető, nem olcsó persze, de biztonságos, trimix-szel 40-50 méterre merülni nem veszélyesebb, mint egy 20-25 méteres merülés levegővel.
A Nitrox pedig az már valóság, ez nem kérdés.


Sokan, főleg technikai búvárok mondják, hogy nitroxot vagy trimixet kell választani a merüléshez, a sűrített levegő semmire nem jó.
Szerintem 30 méterig a sima sűrített levegő is megfelel. Persze jobb a nitrox, de a levegő olcsóbb és sajnos a pénztárca is meghatározó. Én nem hiszem, hogy a sűrített levegő egyhamar kimenne a divatból. Egyébként Európában 2004. januártól a nitrox reduktoroknak más a menetszélessége, csak spéci csappal ellátott palackokba megy bele. Ez mondjuk nem biztos, hogy a nitrox terjedését fogja elősegíteni.


A horvát tengerpart és Egyiptom mellett milyen új utazási célpont válhat népszerűvé?
Szerintem Jordánia erőteljesen feljövőben van. Drágább mint Egyiptom, de olcsóbb mint Adria, beékelődött a kettő közé. Ha a 3 és 5 órányi repülőút adta körön belül körülnézel ... Romániában akad 4-5 jó hajóroncs, de ennyi, élővilág semmi. Bulgária? Kicsit rosszabb mint az Adria, de hideg a víz, Törökország vagy Málta szintén Adriás, bár nem rosszak. Egyiptomot nehéz felülmúlni, hiszen látvány-ár-teljesítmény viszonyban verhetetlen, itt a jövőben inkább dél felé tolódik el a hangsúly.


Jön Marsa Alam ?
Szerintem inkább a szudáni rész fog beindulni, bár ők jelenleg nagyon elzártak, katonai diktatúra van nagyon-nagyon komolyan. Már a reptéren kint van, hogy tilos fotózni egészen addig, amíg a látóhatáron belül van a szárazföld. Távcsővel néznek a katonák a partról, hogy mit csinálsz a hajón. Jó pár év kell még nekik, nem nagyon örülnek a turistáknak, de a pénzünkre ott is szükség van, és az élővilág csodálatos.
Picit magasabb áron, még Omán az, ami elég jó. A repülőjegy kicsit drága, de a szállás, merülés, kaja vörös-tengeri áron fut, és nagyon jó helyen van. Mivel még egyáltalán nem felkapott, így még nagyon szép.


PalauHová szeretnél még búvárként eljutni, mi a nagy álmod?
Cocos Island (Costa Rica), Palau, Galápagos - ez a top 3, negyedik talán nincs is. Jövőre Galápagos úgy tűnik, ki lesz pipálva ebből a sorból, már szervezzük a túránkat ide.


Legjobb eddigi merülésed?
Legszebb helyek, ahol jártam - Mauritius, Maldív-szigetek (bár ez egy kicsit csalódás volt, főleg korallok miatt), Vörös-tenger, Karib-tenger. Ezek nagyjából egy kategóriában vannak, mindegyiken többször voltam, volt mindenhol gyönyörű és kevésbé szép hely is.
Jó hely még Bora Bora, mert szinte biztos a látvány: ha azt mondják itt lesz két manta, akkor az a manta tuti ott lesz.

Köszönöm a beszélgetést, kívánom, hogy sok élménydús merülésed legyen, és remélem a jövőben is megkereshetünk!
Köszönöm, és természetesen a rendelkezésetekre állok bármikor nagyon szívesen!

Kapcsolódó linkek: SSI hungary , Szivacspress újság

Attilával sokat beszélgettünk az SSI Hungary keletkezéséről, az SSI magyarországi helyzetéről, a riport ezen részét nemsokára egy külön cikkben közöljük.

- Szabó Károly -
Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Abu Nuhas, Carnatic Wreck

Egypt, Red Sea

4/7 db alapján:érdekes(átlag: 4.4) átlagos nehézségű
max: 26m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelymantarája teknős jelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés