»» ««

Széthullás fenyegeti a Calypsót

Egyéb

Továbbra sem dőlt el Jaques Cousteau hajójának sorsa, mivel a bíróság novemberi döntése ellenére folytatódik a méltatlan veszekedés Cousteau fia és második felesége közt. Meglehet, mire eldől a kérdés, már csak pár vasdarab sorsáról kell gondoskodnia a "győztesnek".

A Calypso kálváriája a legendás felfedező halála előtt egy évvel kezdődött. Az Ázsiában súlyosan megrongálódott hajót hazavontatták Franciaországba, és La Rochelle kikötőjében kapott helyet. Ám Cousteau halála után a második felesége, Francine által vezetett Cousteau Society, és a Jean-Michel Cousteau által támogatott Campagnes Océanographiques Françaises (COF) nem tudott megegyezni a leromlott állapotú hajó sorsáról.

Francine tervei szerint a Calypso a Bahamákon kelhetne új életre, ahol tudományos kutatóközponttá alakítanák át. Jean-Michel és társai viszont állítják, halála előtt a kapitány kijelentette, hogy a Calypso helye a Földközi-tengeren van. A két fél képtelen volt megegyezni, és ekkor kezdődött az immár kilenc éve tartó huzavona. Tavaly novemberben aztán a bíróság alaptalannak ítélte a COF keresetét, mert a hetvenes évekből származó dokumentumot, ami szerint a hajót az ő nevük alatt regisztrálták, nem fogadta el. A COF természetesen közölte, hogy a döntést nem fogadja el, és fellebez.

Közben a Calypso a maga csendes magányában szétesik. Már hatalmas gumikötelek tartják egyben, miközben egy szakértő szerint nem felújításra, hanem újjáépítésre van szükség. A fa akatrészek teljesen elkorhadtak, és az egész hajót a rozsda marja. Tehát a Calypso megmentése lehet, hogy már ma is csak az ábrándok világába tartozik. La Rochelle városa pedig nem tartja jó reklámnak a kikötőben rohadó hajót, és fontolgatják, hogy anyagilag támogatják az eltávolítását. Állítják, ez nehéz döntés volt, de már nem tehetnek mást. Vannak akik szerint pedig el kellene süllyeszteni a hajót, hogy mélytengeri búvárok gyakorlóhelye legyen. A még várhatóan évekig tartó huzavonát figyelembe véve talán ez lenne a legmegfelelőbb megoldás.

[ A CDNN cikke nyomán ]

Kapcsolódó link: Cousteau Society
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Um El Faroud Wreck

Malta

3/6 db alapján:érdekes(átlag: 4.2) nehéz körülmények
max: 34m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülésroncs merülésmesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés