»» ««

A Calypso újjáéled?

Környezetvédelem

Sokunk életét meghatározó személyiség volt Jacques-Yves Cousteau, vagyis "Kusztó kapitány", és mindannyian ismerjük hajóját, a Calypso-t.

Sokan talán nem is tudják, hogy a Calypso régóta nem hasítja a tenger hullámait, sőt még csak nem is egy múzeumot gyarapít - egy francia kikötőben rozsdásodik. Most úgy néz ki, pozitív változás áll be a hajó életében.

A Calypso, a híres oceanográfus és víz alatti felfedező Jacques-Yves Cousteau zászlóshajója újabb lehetőséget kapott az életre. 6 év veszteglés után a francia országi La Rochelle kikötőjében 1.3 millió dollárt szánnak a megmentésére..
A Carnival Corporation-tól megtudtuk, hogy a cég hajlandó finanszírozni Cousteau kapitány világhírű, több sikeres filmben megörökített hajójának komoly összegbe kerülő javítását.
Már korábban is történtek kísérletek a hajó rendbehozatalára, de az eddigi próbálkozások rendre megfeneklettek a felfedező özvegye által vezetett Cousteau társaság és Loel Guinness közötti viták miatt, akinek a nagyapja a hajót 1950-ben megvásárolta, majd Cousteau rendelkezésére bocsátotta. Most végül Guinness beleegyezett a helyreállításba.

Cousteau - aki 1997-ben 87 éves korában hunyt el - a víz alatti élővilág megismerésében, a mai búváreszközök kifejlesztésében, a víz alatti fotózás és filmezés területén is úttörő szerepet játszott.

A Calypso - ami egy amerikai aknaszedő hajóból lett átalakítva - 6 éve rozsdásodik a franciaországi La Rochelle kikötőjében, ahová az 1996-os szingapúri elsüllyedése után vontatták.
A balesetre egy Vietnámot és Kínát felölelő filmes kutató expedíció után került sor, amikor a hajónak egy uszály ütközött és elsüllyesztette a szingapúri kikötőben. A hajót később egy daruval kiemelték a zavaros vízből, majd egy javítódokkba helyezték.
Az ekkor már idős Cousteau azt nyilatkozta, hogy már régóta tervezte a Calypso lecserélését, és épp megpróbált pénzt keríteni arra, hogy a leendő Calypso II-t a legmodernebb technikával szereljék fel. A 20 millió dollárt érő hajón többek között napelemes energiaellátó készülékek, komplett műholdas kommunikációs rendszer, helikopter leszálló pálya volt.

A Cousteau társaság és a Carnival Corporation együttműködésének keretében felújítandó hajón tudományos és környezetvédelmi központot alakítanak ki és kiállításokat is terveznek. A Bahamákon kerül sor a megközelítőleg 250 millió forintba kerülő javításra, melynek befejezését 2005 év végére datálják. Az elkészült hajó későbbi helyéről még nincs információnk.

Cousteau society , A Calypso
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Small Giftun / Police station

Egypt, Red Sea

3/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés fal merüléskorallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal delfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés