»» ««

Maszkabál

A búvárkodásról
2/2. oldal


Cressi Big EyesEzek után már tényleg nincs akadálya annak, hogy szót ejtsünk a konkrét maszkokról. Az egyik nagy csoportot a nagy és döntött lencsés maszkok jelentik. A ma már klasszikusnak számító Cressi Big Eyes az egyik legjobb maszk manapság is, kialakításának köszönhetően jelentősen nő a látótér lefelé. Igaz, a búvár úgy fest vele, mint egy rajzfilmfigura, de magát senki nem nézegeti merülés közben, tehát ennek nem sok jelentősége van. A Cressi újabban az eredeti Big Eyes mellett annak továbbfejlesztett változatait is kínálja, például a két oldallencsével kiegészített, szélesebb látóteret biztosító Horizont, a feltuningolt változatként is felfogható Matrixot, és egy valamivel keskenyebb arcra is jól illeszkedő típust, az új Lincét. A döntött lencsés, nagy látóteret biztosító maszkok technológiáját más gyártó is átvette, és ezek közül az AquaLung Mythos maszkja nálunk is kedvező áron elérhető. Ennek a maszknak a sajátossága az is, hogy a nagyobb oldalirányú látást a keret megváltoztatásával érték el, így az áttetsző szilikon szoknyán keresztül ha nem is tökéletes, de mindenképpen érzekelhető képet kapunk a mellettünk levő világról. Például kiválóan követhető merülőtársunk helyzete a fej forgatása nélkül, ez pedig mindenképpen előnyös.

Egyre növekszik azoknak a maszkoknak a száma, ami a szemhez rendkívül közel levő lencséknek köszönhetően rendelkeznek nagyobb látómezővel. Nálunk az első ismertebb típus ezek közül az AquaLung Sphera volt, amit sok szabadtüdős búvár is használt kis légtere és ebből adódó könnyű egyenlíthetősége miatt. A Sphera gyakorlatilag úgy nézett ki, mint ha egy kicsit nagyobb méretű úszószemüveget egészítettek volna ki egy orrésszel. (Ezt az elméletet támasztja alá, hogy az AquaLung forgalmaz is ilyen úszó- és vízisportszemüveget.) Ám nem mindenki kedveli ezt a fajta maszkot, egyrészt van, akit egyszerűen zavar, hogy túl közel van a szeméhez a lencse, valahogy nem komfortos érzés viselni a számára, másokat pedig az enyhén ívelt lencse miatti torzítás tántorított el a vásárlástól. Ez utóbbi komoly probléma lehetett, ugyanis az AquaLung manapság már a Sphera oly módon átalakított változatát kínálja, aminek a lencséje nem ívelt, hanem sík lapokból áll, Falco néven. Hasonló kialakítású még a Scubapro Freedom, a Cressi Minima vagy a Seac Sub Funny elnevezésű maszkja is. Amit fontos tudni ezekről, az az, hogy a vékony és kicsi, plexiből készült lencse rendkívül sérülékeny. Ha nem viseli valaki, folyamatosan kemény tokban kell tartani, mert könnyen karcolódik. Ráadásul a vékonyka keret miatt hajlamosak akár szét is esni. Ettől függetlenül van, aki rajong ezekért a típusokért, őket nyilván a szinte 180 fokos látás lehetősége kárpótolja az esetleges bosszúságokért.

Mares X-VisionAz új tervezési elvek egyik legmeghökkentőbb példájával a Mares X-Vision szolgál. Külseje alapján nem ez az a maszk, ami az első látásra megdobogtatja a búvárok szívét, és bevallom, én sem próbáltam még ki soha a víz alatt. De a tesztek szerint a különös alaknak köszönhetően igencsak megnő az oldalirányú látás. Szintén különleges formájukkal tűnnek ki a tömegből a Mares X-Stream és X-Comfort típusai. A Tusa Visualator maszkja hatalmas méretű, egy ablakos lencséje miatt egyedi, ehhez igen hasonló maszk a Seemann Sub Viso. A Tusa M-23 Viewtrek pedig úgy biztosít nagy látóteret, hogy mellette az űrmérete igen kicsi. A Scubapro ClearVu2, CoolVu és CrystalVu típusai remek oldalirányú látást biztosítanak, ehhez hasonló az Oceanic Prizm maszkja is.

Az úgynevezett Frameless, azaz merev keret nélküli maszkok fő előnye abban rejlik, hogy könnyűek és egészen kicsire összehajthatóak, tehát sokan tartalékmaszkként, a mellény zsebében hordják. Nálunk például a Scubapro, a Coltri és a SoprasSub neve alatt forgalmazott Frameless maszkok érhetőek el, jelentős árkülönbséggel, az Oceanic Shadow néven forgalmaz ilyen típusú maszkokat.

A ma már talán bumfordinak tűnő, nagy légterű, régies megjelenésű három vagy négy ablakos maszkok még mindig elérhetőek pár gyártó kínálatában. Az oldalirányú látással nincs is gond ezeknél, viszont ha a teljes képet nézzük, akkor lefelé bizony nem tudják azt a látást biztosítani, mint a döntött lencsés vagy nagyon kis légterű maszkok. Azok, akik kevésbé gyakorlottak a maszkürítésben, egy maszklevétel után csak több nekifutásra tudják teljesen vízteleníteni a hatalmas űrméretű maszkokat, talán ez is oka annak, hogy manapság már nem népszerű ez a típus.

Scubapro FramelessKis hazánkban évtizedekkel ezelőtt a nagy, kerek ablakos szovjet maszkok voltak az egyedül hozzáférhetőek. Úgy hihetnénk, hogy ez a kialakítás már teljesen kiment a divatból, ám néhány gyártó kínálatában még mindig megtalálható ez a típus. A SoprasSub Rana maszkja például ilyen, és víz alatti fotósok közül néhányan még ma is ezt a favorizálják, mivel nagy látóteret biztosít, illetve ha a modell viseli, annak arca is jobban látszik az elkészült felvételen. Mindenesetre átlagbúvár aligha választ ilyen jellegű maszkot magának.

Ez a kis áttekintés csak ízelítőt tud adni abból a zavarba ejtő választékból, ami közül a búvár maszkot választhat. Ráadásul olyan különlegességekről, mint a HydroOptix maszk, ami állítólag többszörösére növeli a látóteret, nem is ejtettünk szót részletesebben, mivel drága és nehezen hozzáférhető nálunk. Amit viszont fontos még megemlíteni, az az, hogy nagyon sok olyan, második vonalbeli gyártó van, ami a nagyokéhoz igencsak hasonló maszkokat árul, de jóval kedvezőbb áron. Ha a pénztárcánkra is gondolunk, érdemes tehát szétnézni például a Coltrit vagy a SoprasSubot forgalmazó boltokban. Mindenesetre az ár csak egy szempont, de nem a legfontosabb. Ha nem tökéletes az illeszkedés, a spórolás csak ideiglenes lesz, mert be kell szerezni másik maszkot.

Végezetül még néhány jótanács. Egyrészt, ha valaki nehezen talál az arcára illeszkedő maszkot, érdemes azokat a típusokat keresnie, aminek létezik keskeny arcra (akár hölgyekre illetve gyerekekre) méretezett változata is, mint például a Technisub-Aqualung kínálatából a Tyke és Tyke Midi vagy a Ventura és a Ventura Midi. Valamint létezik egy olyan maszk, amit nagyon sok búvár ismer és szeret, mivel sok arcformára illeszkedik, létezik áttetsző és fekete szilikonos változatban, ára kedvező, ráadásul könnyen beszerezhető hozzá a dioptriás lencse is: ez a Technisub Look. Bármilyen maszkot választunk is, a vásárláskor érdemes megvennünk hozzá az egyik leghasznosabb kiegészítőt, a neoprén pántvédőt, ami nagyban növeli a komfortot maszk le- és felvételnél. Ennek létezik egy tépőzáras, önálló pántként funkcionáló változata is a Poseidontól, ami szintén kitűnő választás.

Gonda Rudolf - Szabó Károly

Kapcsolódó írás:
Néhány szó a búvárfelszerelésekről
Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Maksour

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal nagy rája egyéb tengeri emlős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés