»» ««

Hola, Arinaga!

Utazási élmények
2/2. oldal


Természetesen ez mindig nehéz döntés, főleg, ha csak egy hetünk van egy ilyen sziget felfedezésére. Dave és a többiek a Dive Academy részéről mindent megtesznek azért, hogy a búvárok lehetőleg a merülést válasszák. Ingyenesen fuvarozzák a hotelből az Arguineginben található búvárközpontba a vendégeket, saját medencéjük van az oktatáshoz, és egy 12 személyes merevaljú csónakjuk a hajós merülésekhez. Ez utóbbival mi is mentünk egy kört, ám a tervezett helyen a látótávolság oly gyatra volt, hogy nem volt értelme a víz alatt maradni. Ezért a merülésért nem is számítottak fel semmit, de ez nem jelentett igazi vigaszt. Persze felfoghatom szerencsés helyzetként is: most már biztosan van miért visszamenni Gran Canariára.

Már csak a fotózás kedvéért is. Mivel gépem sebezhető plexi tokját nem akartam kockáztatni, amikor igazán hullámosra fordult a helyzet, inkább a parton hagytam. Mondhatni, ezúttal a saját szememmel néztem a dolgokat, nem pedig a kis kijelzőn keresztül, és persze így nem kevésbé volt érdekes. A lebegő üledék miatt amúgy sem lett volna egyszerű feladat külső vaku nélkül nagyot alkotni, de legközelebb már kellemesebb időszakban térek vissza.

Persze ha így is lesz, akkor a felszíni nézelődésre már kevesebb időt szánunk. Most több napunk is jutott a barangolásra, bejártuk a sziget belsejét, ahol majdnem két kilométeres magasságig ágaskodnak a hegyek, autóztunk a vadregényes nyugati part szédítő szerpentenjein, és sétáltunk az olyan hangulatos kisvárosokban, mint Teror. Nagy élmény a Szaharát idéző maspalomasi homokdűnék közt gyalogolni, vagy beülni egy kellemes étterembe, és megkóstolni a helyi ételeket. Mindehhez ráadásul nagyon jól kiépített infrastruktúra, és teljesen megfizethető árú szállások, autóbérlési vagy bevásárlási lehetőségek társul. A sziget jelentős részén autópálya van a gyors haladáshoz, de a vidéki utak többsége is jó állapotú. Kellemes, jól felszerelt apartmanunk Puerto Ricóban nem volt napi 30 euro, bérelt autónk pedig a reptéren várt, és összesen 129 eurót fizettünk érte az egész hétre. Az időjárás pedig - a viharból szálláshelyünkön nem sokat éreztünk - nagyon kellemes volt, nappal 25, este 18 fokos volt a levegő.

Nincs mese, Gran Canaria teljesen felkészült a turizmusra, de van is mivel büszkélkedniük. Hasonlóan a szigetcsoport többi tagjához, itt is van egy önálló karakter, ami biztos sokakat magával ragad. Ám mint minden igazán kellemes hely, ez is nagyon népszerű. A reptér forgalmát még megsaccolni sem merem, és tudomásom szerint az alig 50 kilométer átmérőjű sziget 1500 négyzetkilométeres területén egymillió ember él. Ez bizony nagy szám, és ha valaki netán nem szerencsésen választ szállást, akkor számíthat a zsúfoltságra. Persze, mivel az utazók többségében angolok, németek, nem kell közelharcoktól félni, de akit a sok turista taszít, annak érdemes megfontolni egy másik szigetet, netán a nem messze fekvő, de hasonló adottságú Madeirát.

Az fogja meg igazán az embert, hogy a csúcsra futtatott turizmus mellett is jut energia a nemzeti parkok kijelölésére és védelmére ezeken a szigeteken. Összeszámolni is nehéz lenne, hány természetvédelmi terület van a Kanári-szigeteken. Tudják jól, addig fog futni a szekér, amíg a szigetek valóban oázisok lesznek az európai országokhoz képest. A kitűnő éghajlat pedig ehhez nem elég, szükség van azokra a természeti kincsekre is, amelyek lenyűgözik az utazókat. Azt persze nem tudom, hogy bírni fogja-e a környezet a látogatóknak ezt a tömegét - én bízom benne, hogy sikerül ezt az egészet olyan mederbe terelni, aminek köszönhetően hosszú távon fenntartható lesz a jelenlegi állapot. Most még mindenképpen a legizgalmasabb, legtöbb lehetőséget kínáló úticélok közé tartozik Gran Canaria, illetve a szigetcsoport többi tagja is. Nagyon kevés hely van a világon, ami ennyire változatos utazási élményt tud kínálni, érdemes hát élni vele. Ha több merülés a cél, válaszd a nyarat, a melegebb vizet, az esetleg jobb lehetőségeket, ha pedig el szeretnél menekülni a hideg, havas tél elől, Gran Canariánál nagyon kevés jobb választás akad. És amikor arra jársz, add át üdvözletem a rájáknak és a tintathalaknak...

Kapcsolódó képtár: Gran Canaria

Gonda Rudolf
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Spanyolország, Kanári-szigetek-ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Abington Reef

Sudan

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 3) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős jelentős halraj nyílt vízben nagy rája legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés