»» ««

Lánglovagok neoprénben

Interjú
2/2. oldal


Milyen bevetésekre szoktatok menni?
Évente átlagosan 70 riasztásunk van, bár idén valószínűleg több lesz, már most 26-nál járunk. Örökzöld téma a hídra felmászó öngyilkos-jelöltek, oda mindig riasztanak minket is, hogy ha valaki beesne a vízbe, ki tudjuk menteni. Ilyenkor mi meghúzódunk általában a híd alatt úgy, hogy ne lásson a vízbeugrásra készülő. Jégzajlás idején a legnehezebb, amikor a tűzoltó és rendőrhajó már nem fut ki, úgyhogy hosszú kötél és beúszás a robogó jégtáblák közé, ha menteni kell. Az még külön szép, ha kásás a jégtábla, mert nem lehet arrébb lökni, belecsúszik könyékig az ember.

Emellett évszak függően nyáron úszók, és mindenféle vízijármű balesetek, ősztől tavaszig az elején jégről mentés, hidegben jég alól. Természetesen a vízbe került autókhoz, csőtöréskor elárasztott pincékhez vagyis nagyjából mindenhez minket hívnak, ahol vízi tevékenység felmerül. Volt például, hogy taxisok telefonáltak, hogy ég egy uszály a dunán. Le is vonultunk, de kiderült, csak az adagolója rossz, tudták hogy füstölnek, de haladni attól még kell.

Ki lehet tagja a csapatotoknak?
A búvár felvételéhez legalább haladó minősítés kell, a merülésvezetők és helyettesek merülésvezetői (divemaster) vagy CMAS 3* végzettségűek kell, hogy legyenek. Jelenleg minden merülésvezetőnk oktató, de a búvárok is jóval képzettebbek, mint a haladó szint, többen oktatók. Szerencsések vagyunk, mert ez a hobbink, meg a munkánk is, és mivel többen oktatók vagyunk, házon belül meg tudjuk oldani a továbbképzést. Van bent tábla, szemléltető eszközök, minden.
Akit felveszünk, először elmegy egy 6 hónapos tűzoltó iskolába, ahol megtanul mindent, amit a többi tűzoltó, tömlő gurítástól a létra használatig, de a lényeg, hogy a munkavédelmet is. Ha végzett, jön a búvárorvosi vizsgálat, amit fél évente kötelező elvégezni ezután is. Ha minden rendben, bekerül egy csapatba, de körülbelül egy év, mire teljesen hadrafogható lesz, tehát tudja mi hol van a szeren.

Kaptok valami támogatást a cégtől?
ősszel-tavasszal egy-egy adriai hétvégét tudunk beütemezni, ehhez kapunk autót, üzemanyagot. Onnantól a miénk, úgyhogy olcsó kemping, parti merülés. Ilyenkor is gyakorlatokat végzünk, a mélymerülési gyakorlatokat csak itt lehet megoldani. Régebben Hévízre is jártunk, de lehúzták, hogy "örömmerülés", és néha, főleg tavasszal a Molnár Jánosba is el szoktunk menni.

Mesélj a merülésekről.
Árvízi munkákAzt tudnod kell, mi nem egyszerű mentő búvárok vagyunk, nálunk nincs az a lehetőség, hogy első a saját testi épség. Ha itt reggel a búvár felvette a munkát, azzal vállalta, hogy akár az élete árán is végre kell hajtani a feladatot.
Sokszor merülünk egyedül, kötélbiztosítással, mivel sokszor nincs lehetőség több embernek a bejutásra. Ilyenkor vagy a kötéllel vagy a rádión kommunikálunk. Általában a merülések során sekély vízben, közel nulla látótávolságban dolgozunk, nem valami móka és kacagás.

Mennyire terhel meg, amikor hullát kell keresni?
Mi nem keresünk hullát, a legrosszabb esetben is eltűnt személyt. Úgy kell mindent csinálnunk, akár órákkal azután is, hogy a víz alatt van, mintha élne. Van saját orvosa a tűzoltóságnak, ha ott van, az ő szava a mérvadó számunkra. Ha az orvos azt mondja, meghalt, csak onnantól halott.
A kérdésre visszatérve, nekem sokkal rosszabb, amikor a tv-ben mutatják a műtétet, ahogy belevág az élő emberbe a szike, brrr. A hulla, az már csak test, nem ember, nincs benne lélek. Egy halott gyerek az már nehezebb, főleg ha már van sajátod. Azon nehezen tesszük mi is túl magunkat.

Idén télen volt sok munkátok?
Akadt, például januárban volt a velencei tó jegéről mentés, a televízióban is benne volt. Három koris jelentette az esetet. Érdekes a tó egyébként, meleg vízü források vannak benne, ezért a sokszor egész vékony a jég, máshol meg jó vastag. Szóval mondja a szemtanú, ott a nád sarkánál látták az embert.
Bementünk a jégre, órákat kerestük a mutatott helyen, a jég recseg-ropog, jópárszor beszakadtunk, nem találjuk még a léket sem, ahol beszakadhatott. Végül rádióznak, egyikük szerint lehet, nem is jó nádnál állunk. Érted, 2 óra a jégen, -15 fok, éjjel 10 óra, belül izzadunk kezünk jéggé fagyva, és kiderül, nem is jó helyet mondtak. Egyik szemtanú végül a saját korinyomát követve bejött velünk, hát nagyon nem ott volt, mint ahol először mondták. Közben kiderült, szánkója is volt, ezt is elfelejtették mondani először. Így, a helyes információkkal meg is találtuk a léket azonnal, látszott a beszakadás meg egy nyomvonal, ahogy próbált kijutni szegény. Megtaláltuk, kihoztuk, 3 órát voltunk a jégen, minden felszerelés megfagyott, még a gumicsónak is leeresztett, szétfagyott egy szelep.

Árvizi munkáknál kint voltatok?
Táton, egy friss gát lefóliázásban segítettünk a tatabányai tűzoltók búvárainak. Természetesen ez is éjszakába hajló munka volt. Mi egyébként elsősorban nem homokzsákolni megyünk ki gátra, mint a katonaság. A tűzoltóság csak műszaki segítséget ad, szivattyúzás, bevilágítás, áram termelés, mi is csak búvármunkához megyünk ki.

Mit tudsz mondani a tűzoltó búváregység történelméről?
gyakorlat1974-76 körül alapították, mert már annyi autó esett be a Dunába, hogy igény lett rá. Francia felszereléseket vettek, volt egyszemélyes dekókamra is, az egyébként egy borzalmas találmány, mint egy koporsó. Az első időkben a búvár hagyományos tűzoltó is volt, délelőtt ment tüzet oltani, délután meg merült. Aztán ezt megszűntették, mi már kizárólag búvár feladatokra kapunk riasztást.
Először egy átalakított Csepel, aztán 1989-től egy 6 hengeres IFA teherautó volt a búvárszer. Ez utóbbi egy vasúti átjáróban leamortizálódott, ezért 1996-1999 között fecskendőkkel (hagyományos tűzoltóautó) jártunk. Ebben az időszakban sokan leszereltek, nehéz volt túlélni, nem igazán vettek minket emberszámba, nem akarom ragozni. Végül 1999-ben megkaptuk a Mercit, az önkormányzat vette közel 50 millió forintért.
Nagyobb munkáink az 1991-es pápa látogatás biztosítása (Esztergomból jött le őszentsége egy szárnyashajóval) hidak, kikötők átvizsgálása volt a feladat, karöltve a katonaság tűzszerészeivel. Ekkor egyébként sok új felszerelést kaptunk, jó időszak volt, új ruhák, maszkok, stb. Hoztak pár papírdobozt, hogy kell-e? Megnéztük, tele új felszerelésekkel, örültünk mint karácsonykor a kisgyerekek. 1991-ben történtek a CMAS alapminősítések is, aztán ott voltunk az 1999-es tiszai és a 2002-es árvíznél is, de csak búvár munkákat végeztünk.

Hogy telnek a napjaitok?
Gyakolatokkal, készültséggel. Két percünk van a riasztástól addig, hogy kiálljon az autó a szertár elé, ezért folyamatosan gyakorlunk. Nem csak Budapestre, mi országos hatáskörűek vagyunk, bárhonnan riasztanak, menni kell az ország bármely részére.
Minden hétköznap délelőtt vízi gyakolat, vagy uszoda vagy merülés. Télen jégről és jég alól mentést gyakoroljuk a hazai tavaknál, tavasszal uszodázunk. Ilyenkor komplett mentőbúvári tesztet kell végig csinálni, szintidőre. Több saját gyakorlatunk is van, felszerelés le-felvétel megspékelve némi szabadtüdős résszel, időre természetesen minden. Társvontatás, és sima úszószámok is vannak a gyakorlatok között.
Köszönöm a riportot, és sok sikert a munkátokhoz!

Sz.K.
Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gubal Island - Bluff Point

Egypt, Red Sea

3/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) átlagos nehézségű
max: 30m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős delfin legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés