»» ««

Open water technikai búvár?

(Hirdetés)
3/3. oldal


Intelligens bója

Manapság egyre több országban terjed az a jó szokás, hogy merülő páronként legalább egy jelzőbóját megkövetelnek a merüléseken.. Ez hasznos szabály, gondoljunk csak arra a sok elsodródott búvárra, például a Vörös-tengeren. Amikor pedig egy-egy népszerű merülő helyen vagyunk, a föl-alá rohangáló Zodiac-ok jó ha látják, hol tartózkodnak éppen a biztonsági megállót tartó búvárok. A Halcyon több bójatípust készít, a DIR pedig megköveteli a használatukat.

A bója egyik funkciója természetesen a felszínre juttatása után, hogy jelezze, merre is vagyunk. Emellett a Halcyon által készített minden bója alkalmas arra, hogy további emelőtérfogatként is működjön például egy folyamatosan eresztő szelepes, esetleg kilyukadt felszerelés esetén. Ilyenkor persze eldobhatjuk a súlyokat, de ha csak épp egy pici emelés kell, egy bója által nyújtott plusz térfogat bizony nagyon jól jöhet.

A legkisebb Halcyon bója egy nagyon okosan kitalált jószág, látszik, hogy a készítői végiggondolták minden oldalról. Zárt, túlnyomásos leeresztő szeleppel ellátott bója, a felfújása történhet inflátor tömlővel, illetve tüdőből. Az érdekessége a mérete, pontosabban a térfogata, ami egy átlag búvár által egy kifújással megtölthető. Miért is fantasztikus ötlet ez?

Hagyományos, zárt vagy félig nyitott bója megtöltésekor plusz emelőtérfogatot képezünk, így elkezdünk mi is emelkedni, amit egy kezdő búvár mire észrevesz már fel is rántotta akár a felszínig. Nagyon nem jó, ezért nem is ajánlják kezdő búvár számára a bójafellövést.

A kis Halcyon jelzőbója egy levegővel felfújható. A tüdőnkben lévő levegőt átfújjuk a bójába... és nem kezdünk emelkedni, hiszen az a levegő már eddig is emelőhatást képviselt a tüdőben. Ezután a bója elenged, újra levegővétel. Meg sem mozdultunk, a bója pedig már száll is fel a felszínre, hát nem briliáns megoldás?

Lámpák

A Halcyon egyik meghatározó elődcége (Extreme Exposure) elsősorban lámpagyártással foglalkozott. Akkumulátoros lámpáik halogén vagy HID izzóval készülnek, amik hosszú ideig nagy fényerővel és magas színhőmérsékleten világítanak, ezáltal a természetes napfényhez közelítő látványt biztosítanak. A tartalékként javasolt elemes Scout lámpáknál (ezekből egyet-egyet kell karabinerrel és gumiszalaggal a vállhevederre rögzíteni) már a LED technológiát is használják.

A lámpáik jellemzője az aprólékos tervezés mellett az, hogy megpróbálták a legegyszerűbben kivitelezni, ezzel csökkentve a hibalehetőségeket. A Scout lámpák például 5 alkatrészből állnak, a lámpatest pedig egy darab, kiemelten strapabíró anyagból (Delrin), sajtolással készült. A beázás lehetősége minimális, a lámpa egyetlen O-gyűrűt tartalmaz, és nincs rajta kapcsoló, hanem a lámpafej eltekerésével hozható működésbe.

Árak - mennyire drága a drága?

Persze most jön az, hogy ezek a termékek drágák. Nos, természetesen az alsó kategóriás hagyományos felszerelések árával nem lehet versenyezni, de talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy azok a felszerelések nem feltétlenül hosszú távú, komfortos használatra készültek.

Ha pedig hagyományos és legalább egy erős középkategóriás felszerelésben gondolkozunk ... nos akkor a különbség már nem is akkora. Egy jobb minőségű mellény és egy Halcyon felszerelés között nagyságrendileg 30% a különbség. Ezért a többletért kiváló minőségű anyagokból összeállított mellényt kapunk (rozsdamentes acél csatok és D gyűrűk, erős hevederek, strapabíró anyagok), ami moduláris, és mellesleg például a varrásokra élettartam garanciát ad a cég. A Halcyon felszerelések teljes élettartama jóval nagyobb, így a relatíve magasabb ár az évek során bőségesen megtérül.

Emellett, hobbi búvárunk, ha tovább akar lépni, felszerelést kell, hogy cseréljen. A Halcyon esetében a felszerelés moduláris, nem kell mindent lecserélni csak egy-egy részét. A kopó alkatrészek egyszerűen, olcsón cserélhetőek, ami nem mondható el a hagyományos mellényről, hisz’ kinek van otthon ipari varrógépe, amivel megjavíthat egy leszakadt csatfelfogatást, pántot? Tehát hosszútávon nézve nem is biztos, hogy drágább.

Ezzel a nem rövid cikkünkkel természetesen messze nem veséztük ki a témát, vagy a felszereléseket, de nem is ez volt a cél. Arra szerettünk volna rávilágítani, hogy egy kezdő vagy átlag sportbúvár számára is érdemes az úgynevezett technikai termékek és irányvonalak táján körbenézni.

Sz.K.

Magyarországon a Halcyon, DUI és egyéb DIR termékeket széles körű raktárkészletről megvásárolhatjuk a DIR Búvár Kft. boltjában, ahol lehetőség van a felszerelések ingyenes kipróbálására is.
A bolt honlapján (
www.dirbuvar.hu) Magyarországon egyedülállóan sok hasznos információ található a Halcyon történetéről, filozófiájáról és termékeiről - érdemes megnézni. Különösen a GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések) részben olvashat érdekességeket a Halcyon-nal ismerkedő búvár.
A képek a DIR Búvár Kft. engedélyével kerültek felhasználásra, akik rendelkeznek a Halcyon ehez szükséges engedélyével.
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Merülőhelyek

Sha´ab Suadi, Blue Belt / Toyota Wreck

Sudan

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 61m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés