»» ««
seshat hozzászólásai:

  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
1260. seshat Ugrás 2008 aug 01. 16:05  
nem, az emlitett "csapat hülye" kifejezest vagy hasonlot pont valaki itt alkalmazta a forumon, hogy ezentul ez lesz a munkam .ezert irtam.
1258. seshat Ugrás 2008 aug 01. 15:53  
persze, hogy en figyelem az utat, meg en figyelek arra, hogy epsegben, kellemes elmenyekkel vigyem vissza az embereket a kikötöbe.de a többsegük kezdö.
de felölem akar egy oktato is mondhatja, hogy en most guide-olast kerek, velem jönne, ugyanugy odafigyelek ra is.

pedig nalunk nem is kerül pluszpenzbe.
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
7740. seshat Ugrás 2008 aug 01. 15:46  
azert nem kell mindenre olyan hevesen reagalni, biztos van okod a kötözködesre, nem vitatom, csak a te velemenyed igy ismeretlenül all azzal szemben, hogy a sokadik visszaterö vendeg jön/jött, ma is egy ujabb, hogy hol vagyok, mert velem szeretne/szeretenenek merülni. ezert csinalom ezt a munkat, mert ennel jobb erzes "szakmai szempontbol" nincs.

ettöl függetlenül lehetek en a vilag legrosszabb dm-e, ha te igy gondolod, nem baj, hiszen nem is ismerjük egymast.
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
1256. seshat Ugrás 2008 aug 01. 15:33  
szerintem ez nem elet-halal harc. egy hajos merülesen mindenkinek papirja van arrol, hogy önalloan, merülötarssal merülni kepes. ezt elözöleg a nyaralas kezdeten szerzödesben alairtak, kartyat mutattak rola, logbook-ot mutattak rola, es checkdive-ot csinaltak.

ne mondd mar, hogyha valaki barom, a megbeszeltek helyett eluszik a picsaba, mindenkit otthagyva, hangjelzesre nem reagal, vagy epp 25 helyett 45-ön merül, aztan dekozhat 25percig a hajo alatt - EN nem fogok utana menni, es a sajat testi epsegemet vagy az eletemet kockaztatni valaki miatt, aki barom modon viselkedik. ha nem kell kockaztatnom, termeszetesen megprobalok segiteni.
mas dolog, ha valaki fel, bepanikol, megjed, elszivja a levegöjet, hibazik, akarmi törtenik vele, szerintem kötelessegem segiteni, vagy legalabbis megkiserelni a segitsegnyujtast, es epsegben visszavinni azokat a buvarokat a hajora, akik betartjak az eligazitason elhangzott szabalyokat, es velem/utanam merülnek, mert en vagyok a guide.
nana, hogy ram vannak bizva, en ezzel nem is vitatkoztam, biztos nehez onnan elkepzelni, de tisztaban vagyok ennek a felelössegevel es vigyazok is rajuk.

egyebkent rohadtul, mert en is tudom, hogy aki guide-olast igenyelnek, azok szamitanak ram. es ök viszont altalaban kezdök. elvihetem öket olyan helyre, ahol eletemben nem jartam, meg lemehetünk 30-ra is, vagy kidobhatom öket a hajorol a driftbe. nem tudom, kockaztatni miert jobb, mint biztosra menni, amikor nyilvan a biztonsag kellene, hogy az elsö legyen.

es jobb, ha ettöl függetlenül az ember nem masokra bizza az eletet, ha mar olyan abnormalis dolgot valaszt hobbinak vagy hivatasnak, mint buvarkodas/ejtöernyözes/sarkanyrepüles, barmi. nem lehet erre alapozni, hogy a masik majd ugyis megment, ha kilyukad az ejtöernyöm.

1246. seshat Ugrás 2008 aug 01. 13:14  
hö hat nyilvan azt csinalom ami nem haladja meg a kepessegeimet. majd beletanulok, de miert menjek olyan reefhez, vagy melyre egyedül, amit nem ismerek, egy csapatnyi hülyevel?
szerintem egyszerübb elöször kiserökent menni, megismerni a helyet es utana guide-olni ott. sokkal biztonsagosabb, mint csak ugy bele a vakvilagba, aztan vagy visszatalalunk, vagy nem, közben harmat elsodor az aramlat, negy eluszik, egy bepanikol ... kinek jo az.
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
7732. seshat Ugrás 2008 aug 01. 13:10  
uh, a tanitonenimnek is ez volt az elözö munkaja. ö a rendörsegnel volt buvar es neki is eltünteket kellett keresnie... eleg nyomaszto munka, meg lelkileg megterhelö ... :-S ha megtalalod valakinek a gyereket 3 nap utan, akkor azert rossz, ha nem, akkor meg a bizonytalansag miatt...
7731. seshat Ugrás 2008 aug 01. 13:06  
kedves DUPLA: nem akarok a balesetesben offolni. hmmm...szerintem az a normalis, hogy ha valaki megcsinalja a dm tanfolyamot, akkor nem egyböl pl Elphinstone-nal kezdi a guide-olast, vagy Panorama drift-tel, nem? :-))

az OWD tanfolyamon se az az elsö feladat hogy maszk nelkül usszal ötven metert, hanem csak siman, hogy dugd be a fejed a vizbe...

meg csak a kezdöknek kell dm, a többi az visszaterö vendeg, meghallgatjak a breefinget es tudjak az utat maguktol,  es külön mennek.  
de mindegy mert te ugyis mindig kötözködsz. tenyleg, amugy miert?
:-)
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
1238. seshat Ugrás 2008 júl 31. 18:00  
na tudtam hogy belém kötsz :-D

bocs de ez már off, mert nem volt benne baleset;-)

hát eddig ezek: elolvastam a könyvet, végighallgattam angolul meg németül az elméletet, mert volt közben egy vendég aki dm tanfolyamot csinált. megoldottam az összes skill-t (ahogy be kell mutatni pl tanfolyamon),  segédkeztem tanfolyamokon owd-ken és aowd-n mélymerülésben a feladatokat, segédkeztem hajón a dm-nek, vizet kellett taposni meg úsztam időre, felszerelést cseréltünk váltott levegővel 1 regulátorból, csináltam emergency plan-t hajós merülésekhez, helyi merülésekhez, meg víz alatti méretarányos térképet 2 reef-ről, meg vannak mentőbúváros feladatok de azokat is megcsináltam már - meg a gyakorlati feladatokból a többit elég sokszor, csak ezekre most pontokat is adott a tanár vagy mérte az időt. ja meg volt egy scuba review-m is, az amikor valaki x éve nem merült és lehet, hogy elfelejtett mindent.
aztán jött velem dm a hajóra, de én csináltam mindent, ő csak felügyelt.
aztán 3-4 napja voltam először egyedül a hajón vendégekkel, azaz minden döntés az enyém volt, hova menjünk, meg a szervezés része is. tegnap előtt meg egyedül guide-oltam abu kafan-nál azokat, akik nem akartak driftelni, tegnap meg abu dabab-ban voltunk sz'al legközelebb azt is meg tudom már csinálni egyedül.
csak azokat a helyeket nem, amit még nem ismerek jól, pl panorama reef, vagy tobia arbaa.

miért neked csak úszni kellett meg tesztet kitölteni azt csá?
:-)))
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-07-06 Feltárult a Salem Express
72. seshat Ugrás 2008 júl 31. 16:03  
jah, de a felső ajtó (azaz eredetileg bal oldali) asszem csak 13-14 méteren van
szerintem owd-vel nem lehet sehogyse,

a többi meg oktatóval igen, csak azért jobb, ha elvileg nem lehet senkinek, mert így tényleg mindenki bemegy, értem én hogy van, aki tisztelettel megy be, de a bunkóbbja meg kihoz 1-2 szuvenírt... ilyen hetente cserélődő vendégeknél nem tudhatni ki a bunkó és ki a tiszteletteljes, ezért tőlünk inkább senki sem, az a biztos.

mi csak körbeússzuk vagy benézünk az ablakon s ennyi:)
70. seshat Ugrás 2008 júl 31. 15:50  
de amúgyis nem csak wreck specialityvel lehetne bemenni?
vagy ha instructor vagy.
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
7713. seshat Ugrás 2008 júl 31. 15:48  
nekem nincsenek koordinátáim
meg a legtöbb hely azért látszik a hajóról, hogy az-e az (zátony teteje, alakja), ezek az alsógatyás hajós srácok nem gps-eznek, csak mennek :-D

fura, mert salemtől is elsodródtunk picit, mert kikötés előtt ugrottunk, erre ők mutatták fentről hogy merre induljunk :-D

safaga soraya-t azt nem is tudom...
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
1233. seshat Ugrás 2008 júl 31. 15:42  
köszönöm, köszönöm!
igazából még nem vagyok "kész", hiányzik a teszt, meg a 800méter sznorkel időre, de úgy adódott, hogy voltam egyedül hajón, félnaposon, elgagyogtam egy német nyelvű eligazítást, visszavittem mindenkit, úgyhogy oké :-D  megvolt a gyakorlati "vizsga".
de hát rengeteg mindent nem tudok még, nem igazán szeretek 20-25 alá menni, csak ha ismerem a merülőtársam valamennyire, meg pl tobia arbaa-n sehogyse találom meg a hajót, tök reménytelen. úgyhogy olyan helyekre megyek, amit ismerek, kezdőkkel jó, azok nem okoskodnak, teszik amit mondok, meg nem akarnak 30alá menni, és eszükbe se jut 5méternél messzebre menni tőlem, így rájuk könnyebb vigyázni.

de aki meg húdetapasztalt, az sokszor balesetveszélyesebb, mint aki kezdő, sőt. amikor azt hiszi hogy mindent jobban tud.

a fundive az jó, kollégákkal pl, egyedül nem tudom, tetszene-e, egyszer voltam, mert regulátor csere, szivárgott, mentem utánuk 5 perccel később, de mivel nem a megbeszélt helyen voltak,kerestem őket, kicsit nyomasztott, nem is mentem 5 m alá :-D  nekem 100-110 merülés kellett ahhoz is, hogy tényleg biztonságban érezzem magam.  kicsit lassan tanulok :-D
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
7697. seshat Ugrás 2008 júl 31. 12:02  
tényleg Poseidonia van rairva en sem ertem miert ElKahfain
de utana  shaab sheer keleti oldal az dombos, olyan mint valami mesevilag...csak nem biztos hogy driftben kitart a palack a hajoig..nekem nem tartott ki mert mindenki rohant  amikor ott voltunk...nemtom hova...
7670. seshat Ugrás 2008 júl 30. 21:05  
mondjuk safagán 5-6 bázis van csak, ezért nincs tülekedés a reef-eknél, az orca 3 hajóval megy, mi 2-vel, a többiek is 2-3-mal... de így is juthat akár mindenkinek egy üres reef ha szerencséje van.
salemhez is ezért megyünk hajnali 6kor.
7669. seshat Ugrás 2008 júl 30. 21:02  
ja hurghadán túl sok a hajó... meg sznorkelhajó meg minden.
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
1220. seshat Ugrás 2008 júl 30. 21:00  
az jutott (már megint) eszembe, hogy guide-oltam egy párt abu kafan-nál, csaj owd, huszon-x, pasi aowd, százvalahány, ahogy kiértünk a védett helyről a platóra, áramlás innen, áramlás onnan, elég erős, csaj fél, pasi meg megy előre, meg mutogat a barátnőjének, hogy na gyerünk már - én mutattam, hogy visszafordulunk, mert a lány mutogatta hogy ő oda ugyan nem megy ki - hiába 25perc meg 140bar van még, de kiderült hogy ez is egy baleseti tényező lehet, hogyha a pár egyik tagja erőszakoskodik. aztán meg ott húzta a fazon a száját, hogy mé nem mentünk, meg f...om...  

a németek se piskóták, kettő 42 méter egy meg negyvenhat, és 25 perc dekó... hogy ő inkább levegővel menne, nem nitroxszal mert mélyre megyünk..hiába mondtam én hogy attól még 30m a limit, az a "mély" ...eeeeehhh...

tegnapelőtt óta vagyok "divemaster", a driftet/mélyet nem én vezettem, csak hajóról azokat, akik nem akartak driftelni, de én komolyan nem értem hogy egy k...a mély, áramlásos helyen miért húszméterre úsznak egymástól a buddy-k, ha zörgök meg hadonászok akkor csak néz bután azt megy tovább. van aki a krómséker palackhoz ütögetett idegesitő hangjára sem reagál.
ma egy öreg bácsinak meg kicsúszott a palackja, bepánikolt és nekiállt megmászni a reef-et :-o bár a múltkor is rosszul lett a melegtől, visszavittük a hajóra és nélküle mentünk.

szóval ez nehezebb mint hittem.
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
7667. seshat Ugrás 2008 júl 30. 20:44  
ááá elmentem abu dababba miatta :-)
csak ott volt ötezer sznorkeles, jó nem, de vagy 30 és mind lemerülgettek meg tapizták...bár nem zavarta a kis állatot, ha meg igen, akkor mélyebbre ment. elég szociálisnak tűnt.
a safagai az szégyenlős...elúszik ha embert lát...3x látták eddig,egyszer belő reef-en gamul vagy tobia akárminél,  2x a strandunkon... vagy napkeltekor gasous bay, parti merülés..de ott 20m alatt van a tengeri füves rész és elé sötét engem az ott nyomaszt

láttatok valami izgit? hasznosak voltak a térképek? igaz utólag jöttem rá hogy 2 hiányzik  ami nekem sincs meg a shaab bagul és a shaab jean francois..na mindegy :)

7663. seshat Ugrás 2008 júl 30. 20:12  
én meg végre láttam tengeri tehenet :-) így másfél év várakozás után!
:-)))
7500. seshat Ugrás 2008 júl 22. 21:08  
nemharagszom:-) nemsokara megyek haza ugyis!
7470. seshat Ugrás 2008 júl 21. 22:24  
de kifizetni igy meg nem tudom csak Bp-n augusztusban
:-I

de ha megoldható lenne, az tényleg klassz lenne! :-D
7469. seshat Ugrás 2008 júl 21. 22:22  
ja ez az!! kell egy terv.. hihi... légyszi hozzatok szemét, igénytelen pletykalapokat, boritékba, és akármilyen hajó áll mellettetek, át lehet passzolni, hogy küldjék el a paradise dc-be eszternek

:-)))
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-07-21 Nyitott kérdések egy haláleset kapcsán
11. seshat Ugrás 2008 júl 21. 22:18  
ja valamit elsumákol a fazon..."Állítása szerint nem vette észre, mikor esett ki az áldozat szájából a reduktor, de a felszínen már nem volt benne". akkor hogy segitett rajta, ugy, hogy oda se nézett? nem izé..szemkontakt - jól vagy? - menjünk fel...?

"A patológus szerint Tina Baxternek víz került a tüdejébe és megfulladt" akkor biztos olyan rosszul volt, hogy menet köben kiesett a reduktor, vagy elájult, vagy rohamott kapott vagy akármi, ez a fazon meg lehet, hogy nem tudott hogy reagálni :-I
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
1217. seshat Ugrás 2008 júl 21. 22:04  
juj én nem tanultam még. majd nemsoká...
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-07-21 Nyitott kérdések egy haláleset kapcsán
10. seshat Ugrás 2008 júl 21. 21:58  
hát ez az hogy a reflex elzárja akkor a levegő útját is, legalábbis én így tanultam...
igen meg ha benne van a regulátor akkor tartani amig fölviszi az ember, ha nincs benne akkor meg úgy hagyni...
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-07-11 Remek magyar szereplés
12. seshat Ugrás 2008 júl 18. 21:57  
jó de abban semmi pláne nincs :-D:-D:-D
10. seshat Ugrás 2008 júl 17. 19:59  
jól van na mit tudom én:D
azt hittem hogy a víz alat tkell úszni azt nem tudtam hogy még levegőt is adnak :-p
7. seshat Ugrás 2008 júl 16. 12:07  
én teljesen nem értek hozzá, azért kérdeztem! :-)

ha a felszínen sznorizna az biztos nem lenne olyan "nagy szám", mint ahogy a képen is a víz alatt  úszik (vagy mint a Guardian c. filmben)
csak kivancsi voltam, hogy pl egy hosszt egy levegővel-e.. vagy mindegy, hányszor megy fel levegőért, nincs szabály, hiszen ezzel csak a saját eredményét rontja, mert lassul...
4. seshat Ugrás 2008 júl 15. 23:52  
ööö...mekkora távot kell megtenni egy lélegzetvétellel?
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
7286. seshat Ugrás 2008 júl 15. 23:26  
felvetek egy újabb témát :-D
van valakinek búváros témájú tetoválása?

7278. seshat Ugrás 2008 júl 15. 18:28  
igen? de itt sokan laknak együtt... nagy családban. az is lehet hogy a feleség költözik a férfi családjához, mert sokaknak pl kairóban vagy El Quseirben van a családjuk (felség, gyerek) és 3-4 havonta meglátogatják :-D
itt elég szegények ahhoz hogy mindenkire jusson egy lakás..szerintem fölöslegesen épitkeznek annyit :-p
de eltartani el kell...

de szerintem ha a nő is dolgozik, akkor is a pasié a pénz. gondolok itt barátnőmre, aki ha megházasodna az egyiptomi sráccal, a fiú fizetése (kb 500font) melett az ő x száz eurója is a fiúé lenne szerintem...

a nőnek meg akkor lehet hatalma ha sok fiút szült és anyós lesz belőle.. ezt kivárni...
  fórumok / Hírek fórumai / 2007-11-09 Cápaszobor Gota Abu Ramadánál
17. seshat Ugrás 2008 júl 15. 18:23  
a francba pedig én is kitaláltam :-I (jó nem mintha annyira nagy ötlet lenne, hogy más ne találhatta volna ki előttem) vagyis álmodtam róla 1x - álmomban professzor voltam és erről tartottam előadást :-D aztán felébredtem és emlékeztem.
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
7264. seshat Ugrás 2008 júl 15. 15:35  
de az más dolog, hogy választhatsz, hogy dolgozol-e vagy nem... itt meg a férj dönt. meg arról is, hogy arc-eltakarós csador kell vagy elég egy fekete kendő...
bár házasságban a férfiak sem dönthetnek, csak úgy kapják a menyasszonyt, aztán vagy tetszik, vagy nem..
7263. seshat Ugrás 2008 júl 15. 15:33  
magányos nem vagyok, de honvágyam tényleg van már 5 hónapja nem voltam otthon.
öt hétig csak grízgaluskát fogok enni minden nap meg pörköltet nokedlivel. meg zsíroskenyeret. a nagymamám már izzítja a tűzhelyet, azt mondta... tök jó, már eltervezte miket fog főzni :D

VasMacska: sajnos ezt az európai lányok nem mindig hiszik el.. a miniszoknyás, nagyhangú ex-animátor lány is lehajtott fejjel/ kendőben/hosszú ruhában jár (csak és kizárólag) a zöldségeshez/boltba amióta összeházasodott  az egyik hotelmenedzserrel... ha meg figyelmeztetnéd, akkor te vagy a rasszista meg a bunkó, mert "te ezt nem érted / hiszen ő olyan modern meg európai"...  akkor jó.  a másik lánynak meg nem engedte az egyiptomi férje hogy velem(!) táncoljon...  a harmadikat meg, aki jó barátnőm,  próbálom gyöngéden lebeszélni, hogy nemet mondjon a lánykérésre... mert pár hónapja már elkezdte azt, hogy benn öltözik át, és búvárruhában jön ki a klotyóból, holott eddig lazán mászkált a fürdőruhájában a mosómedence körül... (hiszen egy hotel strandján vagyunk, tele turistákkal, bikiniben) ..intő jel. jajj
7254. seshat Ugrás 2008 júl 15. 15:10  
nem is utálok mindent és mindenkit hehe... de igazad van már nagyon várom hogy hazamehessek végre (még 1 hónap) nyaralni.

álszenteskedni lehet, hogy rajtam kivül mindenki milyen türelmes és nyitott mindenre és mindenkire, meg profin kezeli a problémákat/feszülséget/akármit, de én azt azért nem hiszem el.

pár sor kevés ahhoz, hogy megítéljünk valakit, és sablonokat húzzunk rá.
7252. seshat Ugrás 2008 júl 15. 14:49  
én sajnos az arab kultúrához nem vagyok elég nyitott... belátom.
pláne nőként nem egyszerű.
  fórumok / Hírek fórumai / 2007-11-09 Cápaszobor Gota Abu Ramadánál
15. seshat Ugrás 2008 júl 15. 14:35  
egyetértek, hogy én sem szereték kipusztulni, szóval ha kicsit is és csigatempóban, de javul a helyzet, az már jó..de mire mindenki észbe kap, addigra már eléggé késő, plusz elég sok ember van, akit vagy nem érdekel, vagy nem is tud róla...

ja az is furcsa, hogy Egyiptomban jeges eső...még ha csak 1 percig tart, na de akkor is... háromszor esett eső amióta itt vagyok (másfél év)
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
7250. seshat Ugrás 2008 júl 15. 13:38  
jó, igazad van :-)

én "választhatok" hol élek, illetve én döntöttem így, most ez van, "így alakult", de többször megkaptam már hogy "akkor minek laksz ott", mintha mindent ilyen egyszerűen el lehetne intézni.
De később biztos jó lesz visszaemlékezni erre az időszakra, hogy itt éltünk.




  fórumok / Hírek fórumai / 2007-11-09 Cápaszobor Gota Abu Ramadánál
13. seshat Ugrás 2008 júl 15. 13:25  
á, a Föld tud vigyázni magára. 4,6 milliárd éves. az a mi időskálánkon, ahol három nap alatt elszárad a virág a vázában  és félóra alatt megbarnul és felpöndörödik a párizsi széle ha nem teszed hűtőbe, ez felfoghatatlanul, átláthatatlanul, elképzelhetetlenül sok idő, mi napokban-hónapokban, években gondolkodunk csak. Egy pillanatnyi ideje sem vagyunk itt, és egyszer majd jól eltűnűnk, lehet, hogy addigra kipusztítunk magunk körül mindent, de valahol biztos megmarad az élet, pl. baktériumok a föld alatt, és akkor elkezdődik az evolúció megint, valamilyen más irányba...

ha jól emlékszem úgy is tanultuk, hogy minél bonyolultabb egy faj, annál hamarabb kihal. bár az emberek próbálnak tenni ellene, a természetes szelekció az orvostudománynak hála, x%-ban kiküszöbölhető, akiknek az evolúció törvényei szerint nem is kellene megszületniük, megszületnek, esetleg meggyógyíthatóak, ez jó dolog, csak kérdés, hogy milyen emberek válnak belőlük...

a Föld is reagál, járványok, természeti katasztrófák formájában. Aztán vagy észbe kapunk, vagy nem, valami minimális fejlődés látható, száz éve még nem volt állatvédelem, meg környezetvédelem, naívság azt gondolni, hogy jó irányba haladunk, de jó lenne hinni benne :-s hogyha én nem veszek mondjuk cápaszonyt, állatokon tesztelt erméket, vagy nem szemetelek, csepp a tengeben, de egy icipicit hátha számít.

Kékbálna: erre nekem is van elméletem... bár még nem kidolgozott :-) ha mondjuk minden élőlénynek (egy fűszálnak is) van lelke (mert kell hogy legyen), a lélek örök és elpusztíthatatlan a fizikai testtel ellentétben - akkor a lelkek száma a földön elvileg mindig ugyanannyi kell(ene) hogy legyen... egyre több az ember, de egyre kevesebb a növény és az állat... az hogy meg "lelketlen" valaki, számít, hogy hova születik, mit tanul, hogyan nevelik... ami itt egyiptomban van hogy döglött lovak vannak az út szélén, vagy alig élnek, remegnek és csontsoványak, mert egész nap a tűző napon állnak, ütik őket és vizet sem kapnak - itt ez a normális, bár szerintem az analfabéta földművesnek kellene  a legjobban bánnia az állataival, hiszen a megélhetése múlik rajta. és ki neveli ezeket az embereket ilyenné, mitől lesznek ilyenek, amikor az a "legősibb" "jócselekedet", vizet adni a szomjazónak?
mindenhol van kegyetlenség, a gyerekkínzást meg az állatkínzást nem bírom elviselni, ez mindenhol előfordul, Magyarországon is elég gyakori, de legalább vannak olyan országok, ahol jó esetben kiszáll a rendőrség vagy az állatvédelem...
...mondhatom a közértesnek hoy az egy szelet csokihoz nem kérek újabb nejlonzacskót, mert nem bomlik el, környezetszennyező és bokáig járunk az utcán a nejlonszatyorban... de hát nem tanulta, honnan is értené meg, ha nem lát a saját kis világánál messzebb?
valahol it tkéne elkezdeni, tanitani az embereket, a gyerekeinket, hogy az elövetkezendő generációkban minél kevesebb legyen a nemtörődöm, állatkínzó, gyerekkínzó, környezetszennyező bunkó.
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
7227. seshat Ugrás 2008 júl 15. 11:32  
miért gondolod hogy egyszerűen látom?olyan egyszerű lenne rámondani mindenre, hogy szokd meg (azaz kuss és ne panaszkodj) vagy menj el, de ez az, hogy a világ nem fekete vagy fehér, és nem is egyszerű, szerintem borzalmas, de próbálom megkeresni a szép dolgokat, és segíteni ahol tudok, az is valami.
7222. seshat Ugrás 2008 júl 15. 11:01  
hát ez a baj...amikor a barátnőm dublinban lakott, a kint élő magyarok (lakótársak) voltak vele a legbunkóbbak :-S pedig arra számítana az ember, hogy szolidaritás meg tartsunkössze...
7220. seshat Ugrás 2008 júl 15. 10:58  
azt hinné az ember hogy legalább az európaiak kedvesek egymáshoz
jujjj minden tiszteletem hogy kibirod ott :-I
7218. seshat Ugrás 2008 júl 15. 10:48  
szerintem ez nem feltétlenül igaz, hogy amit adsz, azt kapod vissza. az emberek nem egyformán reagálnak, az alapvető vendégszeretet egyértelmű, de... a kedvesség félreértelmezhető. ha itt kedves vagy egy fiúval, visszamosolyogsz, az neki egyértelmű jel, hogy esélye van, hogy mondjuk feleségül vegyen (aztán bebugyoláljon feketébe mert esküvő után már csak az övé vagy). ha van párod, akkor is ugyanezt eszi, ha a párod ott áll melletted,akkor is.
a bazáros meg azért kedves, mert le akar húzni pénzzel, ez a "dolga", ezt eljátszuk, én beülök egy teára ő meg megkérdi hogy honnan jöttem, mintha érdekelné.

a vendégszeretetben hiszek, az ál-kedvességben is szerintem azt udvariaságnak hívják némely körülmények között... udvarias vagyok azzal akit nem ismerek, azzal is, akit valamilyen okból nem kedvelek ..de ezt nem lehet így lesarkítani, hogy megszoksz vagy megszöksz... mi ez gyurcsány, akinek nem tetszik Mo, annak el lehet menni, vagy mi, nem kötelező ott lakni :-D
aki panaszkodik bármire, vagy baja van akármivel, annak ezt a fejéhez lehet jól vágni, miaf..szért laksz ott, ha panaszkodsz, he? az ám a megértés meg segitség :-)


7208. seshat Ugrás 2008 júl 14. 21:09  
meg mindenhol vannak kevésbé szimpatikus emberek...elég csak ügyintézni Bp-n vagy felszállni egy buszra, vagy bemenni egy szórakozóhelyre... sehol sem tökéletes, de ami hasonló az otthonhoz, ott valószínű könnyebb, mint egy olyan helyen ahol feketébe bugyolálják a nőket
7207. seshat Ugrás 2008 júl 14. 21:07  
csak hogy példát említsek milyen olcsó itt:
- 3 havi internet számla: 100 euró (de hát ez köt össze a külvilággal, szóval kell)
- átlagos bevásárlás, azaz 1 teli kosár kaja, mint mondjuk a Match-ban: 3-400 font azaz 10-15 ezer ft
- lakás: hurghadán egy 2 szobás kb 50 ezer ft, safagában 70ezer ft egy 3szobás nagy lakás...mint Bp-n mondjuk egy külvárosi, nem túl nívós városrészben...jó kicsit olcsóbb.


7205. seshat Ugrás 2008 júl 14. 21:01  
azarabdémon: amikor megismerkedtem a párommal ő már itt lakott, bár én akkor még azt sem tudtam mi fán terem a búvárkodás... mivel én előtte részesültem a közalkalmazotti leépítésekben, neki meg megvan a fix munkája, logikusan én jöttem, és szerencsémre kipróbáltam és megtetszett a búvárkodás (még mindig jobb, mind dolgozni, ahogy apu mondaná :-))  valamit valamiért. de néha attól még elég nehéz, most emiatt nem fogok elköltözni, megvárom amig 2-en kiagyalunk valamit. de nem megy az hipp-hopp. azért mert nem szalaodk egyből el, még nem kell lelkendeznem mindenért. majd lesz mit mesélnem az unokáimnak, például.

és tényleg büdös van mert az utcára dobják a szemetet és 45 fok van és szétrohad minden. és tényleg lassúak,  ha leírom, ha nem,  ez így van. szeretnek csak úgy ücsörögni, akkor is, ha munka lenne kilátásban.

de előny, hogy olcsó volt, de már nem az, minden ugyanannyiba kerül, mint otthon (kivéve a zöldségeket és a helyi kenyeret).

Jules: igen apu is lakott ott, mondta is, hogy nincs nagy haverkodás, meg átugrom és kiveszek egy sört a hűtődből... fura, van egy svájci kolléganőm ő első héten azzal kezdte hogy ha síelni akarok menjek át hozzájuk és vigyem a cuccát, alhatok a szobájában . szóval nem mindenki barátságtalan... de én is voltam ott, tiszta volt és szép, de sehol egy teremtett lélek egész nap (Luzern tó, Buochs) kivéve akik trágyázták a mezőt.
7195. seshat Ugrás 2008 júl 14. 19:06  
lehet csak tönkrement az idegrendszerem :-D pedig próbálok türelmes lenni (már jógázom is:-D)
7194. seshat Ugrás 2008 júl 14. 19:04  
bocs hogy ennyi hsz-t irok :-D (de most 2 napig semmi dolgom)
szóval ez az, hogy itt nem is fogadnak be. jó, van pár jó fej emberke, akikkel jól kijövök haverilag is, de nem ez a jellemző.... a külföldiek többsége lenézi a helyieket, a helyiek többsége meg lenézi az európaiakat, pláne a nőket... mi amúgy is hitetlenek vagyunk a szemükben.
7191. seshat Ugrás 2008 júl 14. 18:55  
én gyakorlok itt titokban a sivatagi úton azért :-))
csak nincs annyi szabim hogy 3 hónapra haza menjek, inkább megtanulom előre amit lehet hogy gyorsabban menjen... vagy 2 részletben csinálom...
7190. seshat Ugrás 2008 júl 14. 18:53  
másfél év arab országban azért sok. (párom 4 éve van itt) jó, tény, nem szeretem, ahogy a nőkkel bánnak, meg hogy mindneki olyan lassú mint a tetű, és mindenhol kosz van... de nem vagyok rasszista vagy ilyenek, csak ide nem lehet beilleszkedni, mint egy európai országba, hogy a helyiekkel is lehet pl barátkozni, nem csak a többi német/angol/francia stb búvárral, akik ugyanilyen idegenek itt, mint mi.

persze hogy nézem a netet, jó, most kezdtem, rákeresek minden szóba jöhető országra, csak sokan mondták hogy itt nemjó meg ottnemjó, azért nem hiszem hogy európában olyan rossz lenne búvárkodni, még ha nem is olyan népszerű. sokkal fontosabb, hogy ki tudjunk mozdulni, hogy legyen lehetőség  akármilyen hobbira, mittudom én, tai-chi vagy tánciskola,vagy csak úgy bemenni egy közértbe és péksüteményt venni... sajnos előbb utóbb lépni kell mielőtt megzakkanunk itt :-I (vagy kikészít a helyi kaja teljesen)

szóval persze hogy nem az itteni hsz-ek alapján döntünk majd, de azért nekem ez innen nézve elég fontos hogy van egy magyar nyelvű búváros fórum is, ahova írhatok :-))
vagy valaki pl olyat mond ami eszembe sem jutott, ez is lehet.
7187. seshat Ugrás 2008 júl 14. 18:41  
kiegeszites: a "legszebb" a megközelithető helyekre vonatkozott nem pl Dominikára vagy Ausztráliára :-)))
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Local, Ras Umm Sid

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

napihajós megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés