»» ««
DUPLA hozzászólásai:

  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
1551. DUPLA Ugrás 2007 aug 17. 15:57  
Kösz. Gyanúsan jól informált vagy.:-)
  fórumok / Képtár megjegyzések / 2007 Sokszínű víz alatti világ
193. DUPLA Ugrás 2007 aug 17. 15:12  
Persze nem a zenéjébe szerettél bele.:-)
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
100. DUPLA Ugrás 2007 aug 17. 14:40  
Lesz, de a videot sem úszod meg.
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
1549. DUPLA Ugrás 2007 aug 17. 11:21  
elche, macerállak. Infóra szomjazom. Kód:1547
1547. DUPLA Ugrás 2007 aug 17. 10:47  
bunny, hogy áll az Undokfószer Oscar? Lesz videos verseny?
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
94. DUPLA Ugrás 2007 aug 17. 01:59  
Én kronológiában haladok, régről kezdem.
Előjáték, avagy hogyan éljünk túl egy PADIntro-t:

Mexikó, Cancun, Karib tenger. Nagyon szép a színe és nagyon hív. Feleséggel elfogadjuk, és mivel se kártya, se vizsga, befizetünk egy nagyon drága, ámde annál rövidebb intro-felkészítőre a szálloda dc-jében. Szerkó összerakására nincs idő, átbeszéljük a műszereket, kis jelbeszéd, inflátorról annyi tudható meg, hogy semmiképpen se nyúljunk hozzá, aztán a vízben a szokásos alap-protokol maszk- és regulátor ürítés, egyenlítési gyakorlat a szladi 5 méteres(!) medencéjében. Rendben vagyunk, mehetünk. Nagy stáb vár a hajón -fotóstől a videosig mindenre megdumáltak- többen voltunk mint az esküvön. Az első nagylépésemre ma hármast adnék. Julio (guide) az intro pózban elhelyezkedik a hátunkon és alápaszíroz minket. Az első tíz perc rendben. Kicsit aggódom, mert a fazon állandóan azt nyomkodja rajtam, amiht még megérinteni is tilos, de egy macskacápa érkezik és übereli a problémámat. Asszony megpróbál átsprintelni Kubába, de a mexikóiak elfogják. A második tíz percet lazábbra vesszük -nagyon jók vagyunk- már csak octopus-pórázon lógunk. A félidőben kis taps Juliotól és kiszabadulunk a markából: szabad a vásár. Negyven percnél időt kér (nekem 70, anyának persze 100, mert termeli, nem szívja) újabb taps, majd mutatja, hogy kicsit még bóklászunk egy kupac korall körül. Elfordul, elúszik. Abban a pillanatban kedvesem brékelni kezd a víz alatt, úgy 10-14 méteren. Két másodpercig tartott, (szerinte persze 2 percig) míg felfogtam, hogy fuldoklik. Kiesett a regulátora és űrítés nélkül rászívott. Guide a korall mógött, a forgatócsoport mőgöttünk úgy 20 méterre egymást videózza. Odavágtatok, befordítom, (soha nem fogom elflejeteni azt a rémületet a szemében) cserébe kitépi a számból a regulátort, majd felismer és visszaadja. Nem kérem, mert már már ketten szomjazunk a levegőre, és mivel nincs jobb ötletem: átnyalábolom a derekát és teperek vele felfele. Az irány neki is tetszik menekül ő is, közben rúgja le rólam a maszkot. Mielőtt leesik, még látom, hogy videosok ezerrel jönnek, közben úgy szórják el az Ikelit-okat, mint két szónyegbombázó. Majdnem felértünk amikor utolérnek és megragadják az uszonyomat, húznak visszafelé. Anyán még lökök egyet, inkább érzem, mint látom, hogy felért. Egyre lilább fejjel szabadulnék "gyilkosomtól",  két fogát kirúgoam, végre elenged, felérek. Akkora levegőt veszek, hogy lefullad a hajómotor.

Julion kívül mindenki fenn van. Kedvesem köhög-hörög, de már látom, hogy túléli, a forgatócsoport csendesen vérezget, nekem meg úgy pörög a szívem, hogy infarktustól tartok. Aztán megjön a guid is, nagyon fehéren, csóri ma már tudom mit érezhetett, amikor a csoportja helyett csak eldobált videokat talált. (Szerintem ő is kihagyta a safety stopot)

Nagy mázlink volt: mindketten kilégzés után, belégzés előtt szakadtunk le a tömlőről, ezért nem repedtünk szét a katapultálás közben. Kiderült az is a videosok semmit nem vettek le az előzményből, csak azt látták, nem éppen SCUBA-szabvány az emelkedésünk. Normális volt a reakciójuk, hogy próbálták fékezni, bár erről akkor még nem valószínű, hogy meg tudtak volna győzni. A drágám megúszta egy kisebb tüdőgyulladással, és visszafelé a hajón már mindannyian nevettünk is, mert én kérten elnézést a fogak miatt. Persze a videot nem kaptuk meg, mert "nem sikerült". Én elhatároztam, hogy többé senkire sem akarok számítani a víz alatt, így instructor lettem.
Julioval, öt évvel később már oktatóként, csoporttal merülve találkoztam. Azóta biztos volt vagy ezer búvára, de nem kellett bemutatkoznom, emlékezett rám. Pedig most videost sem kértünk, vittünk sajátot.
57. DUPLA Ugrás 2007 aug 16. 10:35  
Én is azt tapasztalom, hogy a felszíni buddy-check valahogy 30-50 merülés táján valahogy kiesik a pixisből. Addig még beég a tanfolyami dörgedelem, hogy ti. amit a felszínen elmulasztasz a társadon "megcsinálni", azt a víz alatt lesz muszáj, és az sokkal rumlisabb! Ekkor még tartanak a komplikációktól, az önbizalmuk is helyén, tehát az egyszerűbbet választják.
Aztán szép lassan megtapasztalják, hogy a "nagy öregek a víz alatt öltöznek" stresszelik őket a levegőfogyasztási világrekordokkal, és leszűrik a tanulságot a kezdő arról ismerszik meg, hogy a hajódekken egymás nyomásmérőjét nézegetik és feleslegesen szipákolják a drága levegőt, sőt, a víz alatt is lélegeznek, ezért aztán mindig utolsók feljövetelkor a fogyasztási versenyben. Félszáz merülés táján meg már nem szereti az ember mutogatni a tojáshéjat a fenekén, ezért leveszik az új módit.

Amikor külföldi, helyi guid-al merülünk és kéri a levegő adatokat, miután megkapta, én is kérek egy finicheck-ket tőle. Fogalma sincs mit akarsz, nem reagál, értetlenkedik, aztán ha odaúszva megnézed, teljes nála a káosz. Ezek a berögződött stereotipiák: a búvárvezetőnek gyárilag van levegője, őt baj nem érheti, segíteni nem kell neki, ezért aztán rá nem is figyel senki. Pedig a baleseti statisztikák éppen azt mutatják, hogy a tenger nincs tekintettel a búvárkártyán lévő kvalifikációra.
54. DUPLA Ugrás 2007 aug 16. 10:01  
Akkor jó már kezdtem aggódni. Talán az sem kizárt, hogy étteremben, vagy koncerten futunk össze. De az idei Tengeri Sót nem hagyom ki. Viszek egy kilenc órás Padödö egyveleget (szünet nem lesz), meg mentő rohamkocsit, de azért  leszerződök egy temetkezési vállalattal is! :)
  fórumok / Hírek fórumai / 2007-08-14 Új búváráruház nyílt
17. DUPLA Ugrás 2007 aug 16. 09:47  
Az nekem is tetszik, hogy nem sémákban gondolkodnak. És mivel nem veszek részt a szerkó-businessben, még  a szőlő sem savanyú. De hát ez egy olyan ország, ahol a nyári egyiptomi charterek 6-8 órát késnek, erre pedig logisztikai üzleti tervet nem lehet készíteni. Tehát, ha komolyan gondolják előbb-utóbb "ferihegyi állandó kirendeltséget" kell csinálniuk, ez pedig megnyomja a költségeiket. Itt aztán kezdődik a már jól ismert  magyar spirál, ha beépítik drágák lesznek, és elvész a versenyképesség, ha nem veszteséges az üzletág, amit máshonnan kell pótolni, és ha nincs honnan ,akkor elengedni - egy egyébként kétségtelenül jó- szolgáltatást.
 
 Én szurkolok nekik.
12. DUPLA Ugrás 2007 aug 16. 09:24  
Már megint a fővárosiak által kiagyalt diszkrimináció az amúgy is több sebből vérző vidék ellen! Követelem, az elnyomott kisebbségben lévő többség nevében, hogy Debrecen és Pécs reptereire,  Gyékényes, Hévíz, továbbá az összes merülhető magyar bányató melletti település helységnév táblájáho, továbbá az osztrák-, a román-, a horvát-, és a szerb- határállomásokhoz is legyen kiszállítás! :)

Az élet eldönti majd, hogy jó ötlet-e, de kétségtelenül kuriózum. Én speciel otthon, lassan, és megfontoltan szeretek pakolni, mondhatni szertartásosan. Ugyanez a reptéri váróban nem hiszem, hogy lázba hozna. Persze bölcsebbek lennénk, ha azt is tudnánk ez futárszolgálat mennyire lett beépítve kölcsönzési áraikba, mert akkor az ötlet ár/érték arányát is lehetne mérlegelni.

  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
49. DUPLA Ugrás 2007 aug 16. 08:29  
Most akkor még sem csak a kacsa steakes-vörösboros búvárbulikra jársz? Az ínyencek könnyen pórul járhatnak az ilyen "kolbászos-sörös" prolipartikon... :))
  fórumok / Képtár megjegyzések / Arabicon kedvenceim
2. DUPLA Ugrás 2007 aug 16. 08:07  
Egyiptomi mélydéli safari kép a St. John's szigeteknél. Egyik reggel erre a látványra ébredtünk. Az a nagyobb hajó éppen süllyed, aznap éjjel futott zátonyra. A búvárokat és a személyzetet már kimentették, a kis hajó éppen a motyót szedi ki belőle. Kicsit kivártunk a helyszínen, mert felmerült egy friss roncs merülés lehetősége :), de aztán letettünk róla, mert nagyon lassan süllyedt és alatta 35 méteren volt volt egy 20-30 méteres padka, kicsi volt az esélye, hogy éppen ott akad meg. Az összes többi esély ahova eshet az nagyon mély kék színű volt, úgyhogy passzoltuk a wreck dive-ot.
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
1545. DUPLA Ugrás 2007 aug 16. 07:03  
Sajnos nem. Mi novemberben és januárban szoktunk menni, az utolsónak már hét hónapja.
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
44. DUPLA Ugrás 2007 aug 15. 19:06  
Igaz, és drukkolok elchenek, hogy összehozza az INCIDENS-topicot, mert tényleg nagyon hasznos lenne. Ahogy böngészem itt a fórumon a személyi lapokat instructorok, DM-ek, mentőbúvárok iszapszemű haladó úvárok regisztráltak, nem ritkán ötszázon felüli merülésszámmal. Én nem látok mindenkit, csak aki éppen ír, de bunny talán össze is tudná számolni, hogy itt több tízezer merülés tapasztalata van jelen, nem középiskolás fokon. Kizártnak tartom, hogy egy 250-500 merülés feletti búvárvezetőnek, vagy RSD-nek eddigi pályafutása alatt ne kellett volna legalább 20-30 konkrét vészhelyzetet kezelnie, megoldania.
Az persze nagy kérdés, hogy meg is osztja-e másokkal, mert a baleseti jelentés olyan mint az újságban a gyászjelentés. Valahogy jobb mások sztorijait böngészgetni...
42. DUPLA Ugrás 2007 aug 15. 17:12  
Hátborzongató történet. Te vagy az első "ismerősöm" aki otthagyta a fogát a tengerben és mégis képes saját maga elmesélni! :)
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
1542. DUPLA Ugrás 2007 aug 15. 12:10  
Elment. Jelezd vissza, ha megjött, mert ha a személyes lapodról indítom az e-mailt, nem kapok visszajelzést, hogy odaért-e.
1540. DUPLA Ugrás 2007 aug 15. 11:52  
Ja, elfelejtettem, hogy magyar, angol, spanyol és japán nyelven kommunikálnak.
1539. DUPLA Ugrás 2007 aug 15. 11:51  
Én lenyomtam velük egy két turnust (a társa mexikói), nagyon rendben voltak víz alatt és víz felett egyaránt.
el küldöm e-mailben a website-jukat, meg a Norbi telefonszámát ha igényled. (Ide nem merem beírni, mert nem tudom mik a raklámszabályok, azt megint rumli lesz)
1537. DUPLA Ugrás 2007 aug 15. 11:38  
Valószínüleg a Kamarás Norbi volt, ha az övé kell, azt meg tudom adni, amíg a Kriszta felébred.
  fórumok / Hírek fórumai / 2007-08-13 Egy statisztika margójára
10. DUPLA Ugrás 2007 aug 13. 21:33  
Asszem reggelre már elég pipa leszek ahhoz, hogy ezt a nyilvánvaló hazugságot helyreigazítási igénnyel bejelentsem az ORTT-nél. Lehet, hogy a sajtónak uborkaszezon van, de hát mégsem lehet csak úgy lekutyapi....ázni egy szakmát, egy sportközösséget, ráadásul nemzeti alapon, amúgy közszolgálatilag.
Már az ötödik jegyzékváltáson lenne túl a horvát és a magyar kormány, ha ugyanez a riport ugyanilyen téves adatbázisalapján, mondjuk a következő vezérfonalon fut:

" A világ legveszélyesebb tengere az Adria! Statisztikák szerint egyetlen víz nincs még a világon, ahol évi 15-20 magyar búvárélet végződik a habokban  Mivel az Adrián csak - egészben, vagy részben - horvát tulajdonban lévő búvárbázisok felügyelete alatt lehet merülni, gyanítható, hogy a horvátok nincsenek tisztában, vagy nem veszik figyelembe az alapvető merültetési szabályokat. Ezért a Külügyminisztérium javasolja, hogy a magyar sportolók kerüljék a "Halál-tengert". A helyi hatóságokat láthatólag kevéssé aggasztja a fekete-statisztika, hiszen  halálesetek pontos számát sem képesek megállapítani (15-20), pedig ez még a hentesnél a kért szalámi esetében is tűrhetetlen hibahatár. Ez annál is megdöbbentőbb, mivel a világon együdálló módon a horvát állam az egyetlen, amelyik külön éves búváradót is kivet, viszont cserébe még a pontos baleseti statisztikát sem képesek vezetni, nem hogy azok kiváltó okai megszűntetni."
8. DUPLA Ugrás 2007 aug 13. 20:38  
Én meg az eredeti MTI hírt olvstam és csak most néztem meg a filmet. Ez egyszerűen vérlázító csúsztatás. Az hogy az usztasák hazudnak, mint állat, nem új, de ez a SOKK-nyomozó, ripacs firkász, ha már leette a fene az Adriára miért a Krk-re ment, és miért nem oda ahol az az iszonyú sok búvár meghalt?
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
27. DUPLA Ugrás 2007 aug 13. 20:20  
Vagy tud gyorsan, sokat fogyni. Biztos Sóbi Norbi volt tantó bá".
22. DUPLA Ugrás 2007 aug 13. 15:00  
Orosz télben edződött anyag...
19. DUPLA Ugrás 2007 aug 13. 14:06  
Megjött, mert gyárilag több agya volt, mint a mesterének, és miután derékig beleállt a homokba úgy hat méteren, beugrott, hogy nem szabványos ami történik és oldotta az övet.
17. DUPLA Ugrás 2007 aug 13. 13:51  
Én újabban a két merülés közti pihenőkben videózom a szomszéd hajók brifeingjeit, készülődést, vízbeneteleit. A filmeket a rescue tanfolyamon vetítem, hogy felismerjék azokat a szituációkat mikor érdemes elkezdeni öltözni, mert akció lesz, (az oroszok a "kedvenceim") ugyanis az a tapasztalatom, hogy elmesélve egyszrűen nem hiszik el. Eddig a "csúcsélményem" az volt, amikor egy oktató súlyellenőrzés gyanánt a neoprénre felhúzatta az OWD-re az ólomövet (se ABC, se BCD) majd nagylépéssel beküldte a hajódekkről. Kicsit mélyebbre ment mint a szemmagasság....
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
1742. DUPLA Ugrás 2007 aug 13. 13:26  
Nincs személyes tapasztalatom, de a   ......... (nincs ingyen reklám, neten kinyomozhatod) NOVA LIGHT fedőnevű szerkezetéről nagyon jókat hallok. Úgy tudom újonnan 15 ezer környékén lakik, ledes, 30 lumen fényerejű, 120 méterig talán nem ázik be 80 gramm elemekkel a súlya és 6-8 órát tud full programon, méretei alapján viselhető hevederen, de zsebre is vághatod. Azért
1733. DUPLA Ugrás 2007 aug 13. 12:53  
Segíts egy kicsit, mit értesz használható áron? Talán könnyebben beindulnánk.
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
15. DUPLA Ugrás 2007 aug 13. 12:48  
Szerintem nlq is ezt a problémát feszegeti. Mármint, hogy semmilyen hazai szakmai szervezethez nincs jelentési kötelezettség, csak önbevallás. Az meg, mint az adóknál nem igazán működik. Ezzel együtt logikai alapon úgy gondolom, hogy a fizetett merülésvezetés kapcsán bekövetkező balesetek, ha szakmai ok miatt következnek be minimum foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége (halálnál, vagy maradandó fogyatékosságot okozó sérülésnél: bűntette), vagyis valószínűleg bírósági ítélettel zárulnak. Mivel a tárgyalások nyilvánosak, (ítéletek visszamenőleg is) kis nyomozással azért ebből a forrásból lehetne tényekre is szert tennie a DC-nek, pontosabban a szakmai közösségének. A baleseti platformot én is nagyon támogatnám.
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
1731. DUPLA Ugrás 2007 aug 13. 12:13  
Persze. Látod: túszokat toboroz, nem búvárokat, hogy ő nyugodtan merülhessen. A tárgyalások meg biztos el fognak húzódni.:)

1726. DUPLA Ugrás 2007 aug 13. 11:56  
Ez kevés. Lakosság, név szerint, legutolsó választások eredménye, aktuális pártszimpátia-index, fontvonal pozíciója, víztározó gát egyiptomiak által tervezett lebombázásának időpontja? Hogy lehet ilyen slendriánul felkészülni? :)

Egyszer már én is belemerültem a témába, de akkor a reptér-kikötő transzfer majdnem annyiba került mint az egész safari, ugyanis a helyi SWAT két busznyi kalasnyikovos nindzsával biztosította volna az utat.

De ez az egyiptomi átsompolygós szisztéma ez érdekel.
1719. DUPLA Ugrás 2007 aug 13. 11:21  
Lehet tudni erről a Szudánról valami konkrétabbat is?
  fórumok / Közösségi fórumok / Gépház üzen
470. DUPLA Ugrás 2007 aug 13. 00:23  
Csatlakoznék a problémához. Az enyém is csak az írástuadtlanoknak no public.
  fórumok / Hírek fórumai / 2007-08-08 Végzetes roncsmerülések
12. DUPLA Ugrás 2007 aug 12. 11:41  
Pozitiv példaként, Mexikóban (Cancun, Aquaworld DC) egy DM merül a turistákkal, oktató marad a hajón . Kijövetelkor még le sem tetted az uszonyt, az oktató nézi a komputert és gáznyomást. Kérdésemre, hogy miért, az volt a válasz, hogy ha a mélység 30 m, a gáznyomás 50 bar alatti, a dm bukta zsugáját, meg az állását.

A hátborzongató példáitokból mindg az jut eszembe: egy csomó őrült képtelen felfogni, hogy az alapvető búvárszabályokat nem a tapasztalat függvényében hozták, ezért aztán nincs is közük egymáshoz. Sok nagy arccal találkozni, akik presztizsként kezelik a kérdést. Pedig én sokkal jobban viselem, ha az instructor-kártyámmal chek-dive-on vizsgáztatják a lebegőképességemet, mint a horosztkopp által plasztikusan vázolt lemegyünk-lélegzünk-feljövünk, oszt'jó van típusú briefingeket.
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
1679. DUPLA Ugrás 2007 aug 12. 09:36  
Uszodában 600 méter felszereléses, felszíni úszás 12-14 perc alatt.  Felszerelés :regulátor és palack nélkül minden, súly az amivel merülnél, pozitiv buoyancy, légzőcsöves úszás (arca vízben, légvétel kizárólag légzőcsövön) krallozó úszással végig. Ha ezt tudod - és nem a Mariana-árokba készülsz az első merüléseidnél - mind a merülésvezetőd, mind a saját magad (ez a fontosabb) elvárásainak meg fogsz felelni.
1677. DUPLA Ugrás 2007 aug 12. 08:22  
A Híradó adaptációját nem hallottam, de az MTI ebben valószínüleg nem hunyó, az alaphírt olvastam. A zágrábi magyar konzult hivatkozza forrásként évi átalg 15 magyar haláláról ír, ami idén hét egy kivétellel (ez mindannyiunkat különösen megrázott) közlekedési balesetekről, természetes halálokról és egy szerencsétlen fürdőzőről beszélt.
Én valahol megértem a újságírókat, csórikáim a szenzációból élnek, és mivel ez döntő többségüket az egész karrierjük során elkerüli, hát kénytelenek csinálni néhányat.
A lódítási VB pillanatnyi állása nálam:
Profi Liga 1.) Politikusok 2.) Újságírók 3.) Ügyvédek.
Amatör Liga: 1.) Horgászok. 2.) Vadászok 3.) Búvárok.

Az egész kamuverseny filozófiáját nekem a dán király foglamzta meg a horgász-tanyájának feliratával: "Istenem, add, hogy egyszer akkor halat fogjak, hogy soha többé ne kelljen hazudnom."
1674. DUPLA Ugrás 2007 aug 11. 14:34  
Kössél üzletet a Mátra Múzeummal. Megkapják az ősbölény állkapcsát, cserébe összerakhatod a mammutot a kavicsbányában. Egy szempillantás alatt bevésnéd Hatvant a merülőhelyek TOP 100 -as listájába. Persze előbb béreld ki a tavat 99 évre. Több lóvé van benne, mint a publikálásba.
1654. DUPLA Ugrás 2007 aug 10. 20:21  
Tényleg, mi volt előbb én, vagy az orrom?
1652. DUPLA Ugrás 2007 aug 10. 20:01  
Ebben kiegyezhetünk, feltéve, ha mégsem kell lecsérlnem az orrom. Elég nagy, de már úgy hozzámnőtt.:)
1650. DUPLA Ugrás 2007 aug 10. 19:38  
A SUDAFED nálam is bejött.
1649. DUPLA Ugrás 2007 aug 10. 19:31  
Alapból arról volt szó, hogy athalay egynapos búvárként ráfújt egy reverse block-ra és beszakította dobhártyáját. Mert el volt dugulva a hangszere. Remélem haladó búvárként nem mondok újat azzal, hogy a problémamentes merüléshez nem az orrodnak, hanem a hangszerednek kell tisztának lennie. Ezért aztán a konzervatívok úgy gondolják taknyosan nem merülnek. Hacsak nem tiltották még be ezt a szabályt. De ettől boldogan szipuzhatsz, csak ne kapd fel a vizet ha nem lesz belőle tömegmozgalom.
1645. DUPLA Ugrás 2007 aug 10. 18:47  
Jó. Egyszer majd mutasd meg, amint tengervízzel átöblögeted az Eustach-kürtödet. Gondolom valami spéci takony-pózban kell csinálni:)
1641. DUPLA Ugrás 2007 aug 10. 16:10  
1.) Társulj egy csapathoz, amelyben legalább egy 40 feletti nő van, és máris szert tettél egy ingyen bébicsőszre. 2.) Indulás előtt lopj egy horvát rendszámot, szereld fel a kocsidra,  így esélyed van, hogy a rendőrök nem szedik el a kosztpénzedet.
3.) Hagyd a francba az Adriát, csípjél meg egy last minutot a Egyiptomba, sanszos, hogy azt olcsóbban megúszod.

Hirtelen ennyi ötletem támadt pénztárcailag.
1637. DUPLA Ugrás 2007 aug 10. 15:35  
A régi oroszórákat juttattad eszembe:
Tanár: Sto étá?
Diák: Dá, éééétáá sto!
1626. DUPLA Ugrás 2007 aug 10. 13:57  
Úgy, úgy. A Baron Gautstch-ra meg a Coriolanusra van még koncessziós díj is, (10 és 5 EUR) az gyakran csak odalent derül ki. Ha még nem csekkoltál be sehová, igyekezz, mert ezen a hétvégén tele vannak a bázisok olaszokkal.
1624. DUPLA Ugrás 2007 aug 10. 13:42  
Akkor ott találkozunk. Viszek keszkenőt, hogy tudjak majd integetni!
1614. DUPLA Ugrás 2007 aug 10. 12:47  
Gondolom életed legszörnyűbb időszaka volt. Mi volt a csúcs?
1612. DUPLA Ugrás 2007 aug 10. 12:25  
Úgy olvasom karib-specialista vagy, akkor azért ne hagydki Kubát. Az óceáni részen van egy korrekt orosz cirkáló- roncs, kezdőkkel is merülhető, de ha Varraderoban laksz érdemes átbuszozni akár naponta is a Karib-tengerre a Disznó-öbölhöz. Itt szép falakat és szerecsés áramlatban nagyvadakat is találsz. Ja, és nem mellékesen szerintem itt ehetsz legolcsóbban homárt, a két merülés közti befizethető menzaválaszték a homár és a krokodil, mindkettő egységes 15 dollár volt. (amikor ott jártam még nem utálta el Fidel Sam bácsit) És ha mégsem jönne be még mindig kárpótolhatod magad pár tonna szivarral.
1611. DUPLA Ugrás 2007 aug 10. 12:12  
Nem kizárt. És az is valószínű, hogy az én Dominikám az nem a te Dominikád volt. Nekünk Puerto Platához volt "szerencsénk", de a helyhez találóbb a Puttó Platni elnevezés.
1606. DUPLA Ugrás 2007 aug 10. 11:16  
Röviden: Kuba light. Az út tényleg nem volt drága, de a merüléseket az amik bukszájára kalibrálták. A víz nagyon szép, a színek karibosak, a visibility is rendben, de a víz alatti populációban az Adria simán veri. Koral szinte semmi, a fenék homok és annyira izgalmas, mint a Kalahári sivatag. A szálloda dahabi feeling, a csillagok számát nem a Neckermann, hanem helyi szempontok szerint számolják, így nem kell komolyan venni. Bálnáról, cápáról én is olvastam, azért is mentünk oda, de velük ez nem lett leegyeztetve, úgyhogy nem volt randink.
1605. DUPLA Ugrás 2007 aug 10. 10:57  
Úgy érted saját fotókat? Amint meglesz az öreglány boldogan! De eddig csak álmodoztam róla. Talán a télen be tudom cserkészni. Addig érd be ezzel:www.divemightyo.com
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Thistlegorm Wreck

Egypt, Red Sea

10/17 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.4) nehéz körülmények
max: 31m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés