»» ««

Belevágtunk!

Felszerelések
2/4. oldal


Aeris Velocity Duo

Tesztünk legolcsóbb uszonya már ránézésre is kicsit másodikvonalbelinek tűnt, szerényebb kivitele, nagyon műanyag jellege (ami miatt talán sérülékenyebb is) nem tette különösebben vonzóvá. E sorok írójának a birtokában van ilyen uszony, és tisztában voltam vele, mi az "Achilles-sarka": a kényelem. Nos, tesztelőink valamennyien megerősítették ezt. Gyakorlatilag egyöntetű volt a vélemény a tekintetben, hogy ez az uszony egyszerűen nem kényelmes, a rosszul kialakított lábrész miatt. Volt, akit szorított, másnak nyomta a lábujját, a harmadik egyszerűen nem érezte stabilnak a lábán...

Ezek után némi meglepetésre négy el nem fogult tesztelőnk nem tartotta uszonyként is rossznak a Velocity Duót. Kicsivel keményebb, ezért akit zavar az lágyabb uszonyok "nincs a lábamon semmi" érzése, szimpatikusabbnak fogja találni. Bár senki nem érezte úgy, hogy igazán képes lett volna vele gyorsan menni, békázásban, forgolódásban a jobbak közé sorolták. A rövidebb, könnyebb uszony valamivel könnyebb poggyász, ám lehet, hogy hosszabb távon az aprónak tűnő kényelmetlenség nagyon meggyötri a búvár lábát. Ricsi szerint a rövidsége miatt veszi igénybe jobban a bokát az instabil uszony.

Konklúziónk az, hogy éppenséggel használható ez az uszony, ráadásul árban a legkedvezőbb, de igazán csak akkor érdemes megvenni, ha valaki egy-két merülésen ki tudja próbálni, és azon szerencsés kisebbséghez tartozik, akinek nem kényelmetlen...

Atomic Aquatics SplitFin

Ez lett a szélsőségek uszonya. Egyrészt messze a legdrágább, az árából kijön négy pár jó minőségű hagyományos uszony. Másrészt a "vagy szeret, vagy gyűlöl" hangulat uralkodott körülötte.

Ez minden bizonnyal a lágyságának egyenes következménye. Azok a búvárok, akik edzettebbek, szeretik érezni az uszonyt a lábukon és jól is haladnak a keményebb, hagyományos uszonyaikkal, valószínűleg több idő alatt (vagy sohasem) szokják meg az ilyen jellegű hasított uszonyokat. Pedig nagyjából egyetértés volt abban, hogy ha jól használja a búvár, lehet vele gyorsan menni, Ricsi és Csaba mégsem tudott megbarátkozni vele. Nem érezték úgy, hogy jó lenne békázni, forgolódni, bár a hasonló Oceanicnál jobbnak érezték e tekintetben. Ricsi az érdekes csatra hívta fel a figyelmet.

Zoli, Judit és Bunny viszont a jobb uszonyok közé sorolta az Atomicot. Judit szerint jól osztja el a súlyt a lábon, és nem volt bajuk a könnyed úszással, gyorsnak és kényelmesnek érezték. Összességében tehát nem könnyű véleményt mondani róla: nagyon lágy, könnyed örömmerülésekre biztosan jól használható, de akit zavar az, hogy alig érezni a lábon, nehezen fogja megszokni.

Oceanic Vortex V12

Főszerkesztőtársam elfogult volt az általa már évek óta használt típussal, amivel nagyon jól összeszokott, és semmiképpen sem cserélné le. A tesztelők viszont, akik csak rövid ideig próbálgathatták, messze nem voltak ilyen elégedettek. Az egyöntetűen állított pozitívum a kényelemre vonatkozott: mindenki megfelelőnek érezte ebből a szempontból a V12-t.

Az úszás során viszont már egészen más vélekedés alakult ki. Teljesen egyöntetű volt a független négyes véleménye abban, hogy békázásban ez az uszony a leggyengébb az összes közül. A kissé instabil uszonyt bokájának tekergetése miatt Judit szerette a legkevésbé, míg Zoli, aki a másik lágy uszonyt is szerette, nem volt róla ilyen rossz véleménnyel- sőt. Csaba éppen úgy nem kedvelte, mint az Atomicot, Ricsi pedig krallozásra jónak érezte, és az Atomicnál kényelmesebbnek, hatékonyabbnak. ő kipróbálta, hogy milyen felszíni úszással, miközben egy másik búvárt tolt, azt mondta némileg meglepő módon, nem volt annyira rossz. Bár gyors nem volt a haladása (azaz inkább lassú volt...), azért nem okozott gondot leúszni egy hosszt vele, pedig végig úgy érezte, mintha semmi nem lenne a lábán.

Valószínűleg itt a titok nyitja: nagyon könnyű, nem fárasztó vele az úszás, de ugyanaz igaz rá, mint az Atomicra, akit zavar ez a lágyság és hogy nagyobb terhelésnél nem igazán gyors, nem fogja szeretni.

Az írás a következõ lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 26. zozoba 2007 okt 09. 17:45  
A hasitott uszonyosok táborát gyarapitom én is, miután párszor kiptobáltam Bunny Vortex-ét. V12-m van nekem is  meg mégy 1 srácnak is. A békázás kicsit furcsa az elején abban igaza van a tesztelö csapatnak, de gyorsan rá lehet érezni, és utána semmi gond. Alapvetöen és is békázva uszok, csak ha sietni kell , vagy áramlás van akkor uszonyozok normálba. Az tény , a hasitott uszonnyal nem lehet akkor tempot elérni, viszont egy elég jo tempot nagyon könnyen lehet tartani vele, nem fáradsz el, nem görcsölsz, és a levegöfogyasztásod is jobb ez miatt...
 25. Luciferin 2007 okt 09. 11:03  
Ööö... Nagy lány, az elsődleges nemi jelleg az az, hogy valaki fiú, e vagy lány. Azt meg a nemi szervekből lehet tudni. Az elevenszülő fogaspontyoknál ezt a hímek esetében gonopódiumnak hívják, magyarul párzó szerv a neve, hogy elkülönítsék a magasabb rendűek hasonló szervétől. De nem olyan nehéz ezt megjegyezni: a hosszúfarkú a hím.
Kedves Garf: sisázás közben én északait merültem nem akad. széket foglaltam. Erről van egy videó is (remélem jó mélyen).
 24. elche 2007 okt 09. 11:00  
11 merülést nyomtam le az Aerisszel Gran Canarián. Jó? Szerintem igen. Hatékony, tudok békázni, stb. Csak éppen gyorsan feltörte a lábam két helyen a kiváló lábrész, és teljesen mindegy, mennyire lehet vele úszni, ha egy kis csapástól is megfájdul itt-ott a seb. Bunny uszonya egyszer volt rajta, nem volt vele ilyen gond. A Quattrómmal se.
 23. Bunny 2007 okt 09. 09:59  
/Keptar/kep/3581

Látszik a lábtartásomon is, hogy nem krallozva szoktam merülni ...

Ja, és még valami. Én maximálisan elfogult vagyok, ezért nem én teszteltem, hanem objektív fórumozók. Szóval az én véleményem erősen részrehajló ...
 22. Bunny 2007 okt 09. 09:58  
őszinte leszek. Én a merülés alatt 90%-ban békázok, és maximálisan alkalmas rá. Egy 2 órás uszoda alatt 5 uszonyt nem lehet tökéletesen tesztelni, emellett nagyon sokat számít a gyakorlat. A tesztelők hagyományos uszonnyal merülnek, én meg már évek óta ezzel, nyilván vannak apró trükkök, amiket az ember az idők során elsajátít. Volt anno az index fórumon olyan vélemény is, hogy nem lehet vele tolatni. Szerencsére ez engem nem nagyon zavar, és csont nélkül forgok, tolatok, békázok. Alapvetően mindent meg tudsz vele csinálni, csak sokkal kevesebb energiával, bár elismerem, sokszor több lábmozgással.

Nyilván egy kemény uszonnyal meg lehet tenni, hogy "ráállsz", vagy pl. békánál, tolatásnál egy csapással nagyobbat haladsz, ez nem is vita kérdés. Ráállni persze nem lehet, de nagyon lassú uszonymozgás kell csak, hogy ugyanúgy megállj függőlegesen pl. (vagy jó lebegő képesség ;-) ), tolatni lehet vele de nyilván lassabban, több csapással és trükkösebb, de lehet. Békázni szvsz tökéletesen lehet, azt nem értettem a többieknek miért nem ment, de lehet egyszerűen máshogy kell, amit én tudat alatt csinálok ők meg a hagyományosnak megfelelően próbálták, nem tudom. Ellenben pl. ha haladni kell, hát ... nyilván akinek van vádlija, az hagyományosra esküszik. Én képes voltam még a quattro-val is begörcsölni, na a V12-vel nincs ilyen gond. Sokszor csak akkor tudom meg, hogy volt áramlás a merülésen, amikor a felszínen a többiek emlegetik. Simán leúszom vele egy teknőst, halat, és áramlásban is volt, hogy amígy a többiek küzdöttek, én előre úsztam hogy fotózzam őket.
Na ez az, amiért én soha többet nem fogok hagyományos uszonnyal merülni, az igazi tesz amúgy egy-egy túrán van. Nem véletlen, hogy baráti körben miután odaadtam nekik 1-1 merülésre a V12-t jópáran vettek is gyorsan maguknak.
A további 21 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Local, Ras Umm Sid

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

napihajós megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés