»» ««

Belevágtunk!

Felszerelések
3/4. oldal


Tusa SF-8 X-pert Zoom

A TUSA uszonya már megjelenésében is elég egyedi. A penge jól látható szöget zár be a lábrésszel, és emiatt a gyártó szerint hatékonyabb az úszás vele. Az is feltűnő, hogy kicsit szélesebb a többi uszonynál, a szűken krallozó Jutka szerint időnként össze is akadtak úszás közben. Egyébként minden tesztelőnk kényelmesnek tartotta.

A gyorsaságot illetően jellemzően jónak ítélték az uszonyt, és a lágyabb uszonyokhoz képest alkalmasabbnak találták békázásra tesztelőink. Zoli ennek ellenére úgy érezte, ha már hasított uszonyt próbál, a lágyabb uszonyokat jobban szerette, mint ezt, ami nem tett rá túl jó benyomást, elsősorban a bokáját viselte meg. Juditnak viszont ez volt a kedvence, és Ricsi is ezt tartotta a keményebb hasított uszonyok közül a legjobb választásnak, instabilsága ellenére. Csaba ennél is azt érezte, hogy egyszerűen nem tudja igazán meghajtani gyors úszásnál- elér egy tempót, és aztán nem tud gyorsabban menni.

Tehát a Tusa hasított uszonya gyors, a tesztelők többsége számára kényelmes, és mivel merevebb az Oceanic-Atomic párosnál, érzetre közelebb áll a hagyományos uszonyokhoz. Meglehet, ezért is volt aránylag népszerű az olyanokhoz szokott tesztelőink között.

Seemann Sub XP

Ez az uszony már első látásra is merevebb és keményebb a többinél. Olyannyira annak érezték tesztelőink is, hogy ennél már nem feltétlenül éreztek valódi különbséget a hagyományos uszonyhoz képest, szó sem volt a "nincs semmi a lábamon" érzésről. Ezért aztán a mindennapokban is kemény uszonyokra szavazó búvároknak ez volt a favoritja.

Azért persze van különbség. Csaba, aki először próbált hasított uszonyt, azt említette, hogy míg a hagyományos uszonyával elég egyetlen tempó ahhoz, hogy odébblökje magát, ezzel az uszonnyal ezt nem tudta megtenni- de ezt aztán az összes többinél megtapasztalhatta. Ricsi a másik végletet jelentő lágy Oceanichoz hasonlítva azt mondta, hogy a Seemann jobb békázni, jobban érezni a húzást, de az Oceanic kényelmesebb. Megjegyezte, a lábrész kialakítása elég csúszósnak tűnik. Judit jónak értékelte az uszonyt, és ő is kiemelte, hogy érezhetően keményebb. Zoli volt az, aki a legkevésbé kedvelte, nem érezte kényelmesnek a lábrészt, és a keménységéért sem volt oda. A lábrészt alaposabban megnézve derült ki, hogy a kialakítás furcsasága miatt kétségkívül lehetnek olyanok, akiknek a lábujját nyomja az ott kialakított kis kiemelkedés.

Mivel olyan tesztelőink voltak, akik hagyományos uszonyt használnak, és ezen belül is többen a keményebbeket szeretik, jó véleményeket mondtak a Seemannról. A problémát csak az jelenti, hogy a keménysége miatt felvetődött, hogy ennyi erővel akár hagyományos uszonyt is választhat a búvár, mert itt már szó sem volt a lágy uszonnyal való könnyed úszkálásról.

Az írás a következõ lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 26. zozoba 2007 okt 09. 17:45  
A hasitott uszonyosok táborát gyarapitom én is, miután párszor kiptobáltam Bunny Vortex-ét. V12-m van nekem is  meg mégy 1 srácnak is. A békázás kicsit furcsa az elején abban igaza van a tesztelö csapatnak, de gyorsan rá lehet érezni, és utána semmi gond. Alapvetöen és is békázva uszok, csak ha sietni kell , vagy áramlás van akkor uszonyozok normálba. Az tény , a hasitott uszonnyal nem lehet akkor tempot elérni, viszont egy elég jo tempot nagyon könnyen lehet tartani vele, nem fáradsz el, nem görcsölsz, és a levegöfogyasztásod is jobb ez miatt...
 25. Luciferin 2007 okt 09. 11:03  
Ööö... Nagy lány, az elsődleges nemi jelleg az az, hogy valaki fiú, e vagy lány. Azt meg a nemi szervekből lehet tudni. Az elevenszülő fogaspontyoknál ezt a hímek esetében gonopódiumnak hívják, magyarul párzó szerv a neve, hogy elkülönítsék a magasabb rendűek hasonló szervétől. De nem olyan nehéz ezt megjegyezni: a hosszúfarkú a hím.
Kedves Garf: sisázás közben én északait merültem nem akad. széket foglaltam. Erről van egy videó is (remélem jó mélyen).
 24. elche 2007 okt 09. 11:00  
11 merülést nyomtam le az Aerisszel Gran Canarián. Jó? Szerintem igen. Hatékony, tudok békázni, stb. Csak éppen gyorsan feltörte a lábam két helyen a kiváló lábrész, és teljesen mindegy, mennyire lehet vele úszni, ha egy kis csapástól is megfájdul itt-ott a seb. Bunny uszonya egyszer volt rajta, nem volt vele ilyen gond. A Quattrómmal se.
 23. Bunny 2007 okt 09. 09:59  
/Keptar/kep/3581

Látszik a lábtartásomon is, hogy nem krallozva szoktam merülni ...

Ja, és még valami. Én maximálisan elfogult vagyok, ezért nem én teszteltem, hanem objektív fórumozók. Szóval az én véleményem erősen részrehajló ...
 22. Bunny 2007 okt 09. 09:58  
őszinte leszek. Én a merülés alatt 90%-ban békázok, és maximálisan alkalmas rá. Egy 2 órás uszoda alatt 5 uszonyt nem lehet tökéletesen tesztelni, emellett nagyon sokat számít a gyakorlat. A tesztelők hagyományos uszonnyal merülnek, én meg már évek óta ezzel, nyilván vannak apró trükkök, amiket az ember az idők során elsajátít. Volt anno az index fórumon olyan vélemény is, hogy nem lehet vele tolatni. Szerencsére ez engem nem nagyon zavar, és csont nélkül forgok, tolatok, békázok. Alapvetően mindent meg tudsz vele csinálni, csak sokkal kevesebb energiával, bár elismerem, sokszor több lábmozgással.

Nyilván egy kemény uszonnyal meg lehet tenni, hogy "ráállsz", vagy pl. békánál, tolatásnál egy csapással nagyobbat haladsz, ez nem is vita kérdés. Ráállni persze nem lehet, de nagyon lassú uszonymozgás kell csak, hogy ugyanúgy megállj függőlegesen pl. (vagy jó lebegő képesség ;-) ), tolatni lehet vele de nyilván lassabban, több csapással és trükkösebb, de lehet. Békázni szvsz tökéletesen lehet, azt nem értettem a többieknek miért nem ment, de lehet egyszerűen máshogy kell, amit én tudat alatt csinálok ők meg a hagyományosnak megfelelően próbálták, nem tudom. Ellenben pl. ha haladni kell, hát ... nyilván akinek van vádlija, az hagyományosra esküszik. Én képes voltam még a quattro-val is begörcsölni, na a V12-vel nincs ilyen gond. Sokszor csak akkor tudom meg, hogy volt áramlás a merülésen, amikor a felszínen a többiek emlegetik. Simán leúszom vele egy teknőst, halat, és áramlásban is volt, hogy amígy a többiek küzdöttek, én előre úsztam hogy fotózzam őket.
Na ez az, amiért én soha többet nem fogok hagyományos uszonnyal merülni, az igazi tesz amúgy egy-egy túrán van. Nem véletlen, hogy baráti körben miután odaadtam nekik 1-1 merülésre a V12-t jópáran vettek is gyorsan maguknak.
A további 21 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Hin Daeng

Thailand

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 50m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcetcápa teknős mantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés