»» ««

Phuketet is elérte a válság

Külföld

Meglehetősen rossz hangulatban zárják az évet a thaiföldi nyaralóhely búvárbázisai.

by sunpholA válság okozta nehézségeket világosan jelezte egy közelmúltbeli szomorú esemény, amikor az egyik hajótulajdonos önkezével vetett véget az életének. A korábban nem jellemző ellentétek is kiéleződtek a helyiek és az országban dolgozó külföldiek között. Összességében a bázisok egyik része bízik benne, hogy jobbra fordulnak a dolgok, de mások arra számítanak, hogy jópár cég eltűnik, és csak a legjobbak maradnak talpon.

Elsősorban a sok kicsi, nem túl tőkeerős vállalkozás került bajba a válság miatt, és egyelőre semmi jele a fellendülésnek. Nem csak a búvárcégeket érinti természetesen a helyzet, de hotelek, nyaralóhelyek és éttermek is a bezárás sorásra juthatnak, mérettől függetlenül. Phuketen a búvárkodás csúcsszezonja 2009-2010 tele lenne, de nagyon úgy fest, hogy a turisták érkeznek ugyan, ám kevesebbet költenek. A számtalan (és talán túl sok) bázisnak pedig összességében kisebb bevételből kellene kihasítania a maga részét. Ráadásul errefelé nem olcsó a merülés, és Thaiföld néhány aktuális politikai incidense után sokan inkább Indonéziába és Malajziába mennek búvárkodni. A helyiek között beszédtéma, hogy a turisták a magas árakra panaszkodnak. A régebben nagyon népszerű hajós szafarikra is nehéz eladni az összes helyet. Az üzletágban dolgozók csökkenő bevéteik és növekvő költségeik miatt tartozásokat halmoznak fel, nem meglepő hát, hogy megindult a marakodás is. A thai cégek például támadják a csak papíron helyiek által üzemeltetett, illegálisnak tartott kis búvárcégeket, amiből több száz lehet.

A legvonzóbb helyek, mint a Similan és Surin nemzeti park, drágább merülőhelynek számítanak a 200-400 bahtba kerülő belépési engedélyek miatt. Ám 2-3 év múlva, ha UNESCO Világörökségi helyszín lesz belőlük, még limitálni is fogják a látogatók és búvárok számát, ennek elvileg hatással kellene lennie a bázisok számának indokolatlan növekedésére. A cégekre vonatkozó szabályozások változása viszont további konfliktusokat rejt magában. Az sem segíti a búvárüzletágat, hogy az idén egy hét emberéletet követelő szafarihajó-tragédia történt, amit a rendőrség összesen egy oldalas jelentéssel zárt le, amiben sem a baleset okát nem tárták fel, sem azt, miért késtek annyit a mentőegységek. A Phuket közelében kialakított, nagy nyilvánosságot kapott mesterséges zátonyt alkotó repülőroncsok pár hónap alatti eltűnése is nagyon negatív hírnek számított.

[ CDNN ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Thaiföld-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

I-169 submarine

Micronesia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 46m, látótáv: 25m felett

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés