»» ««

A legöregebb roncs

Külföld

Igazán régi hajóra bukkantak Svédország mellett a Balti-tengerben.

(C) Ocean RecyclingA 12-14. század között használt hajótípus, a kogge egy sértetlen példányára találtak rá az ország keleti partszakaszán Gotland és Oland sziget között. A szonárképeken feltűnő egyben levő hajótest láttán a szakértők abban bizakodnak, sikerült a legrégebbi, egyben levő hajóroncsot felfedezniük. Erik Bjurstörm szerint egyenesen felállt a hátán a szőr aképeket látva. A hajó kora és típusa miatt azt sem zárják ki, hogy ez volt az a hajó, amivel Valdemar Atterdag dán király utazott 1361-ben. Természetesen ez csak elméleti lehetőség, de az események történelmi jelentősége miatt nyilván szívesen játszanak el a gondolattal a régészek.

IV. Valdemár király ugyanis ebben az időszakban szerette volna csökkenteni a Hansa-szövegtség befolyását a térségben, és úgy döntött, megtámadja Gotland szigetét. Állítólag nem állhatta a sziget lakóit, különös Visby városéit, ahol sokat gúnyolták. Ezért lehorgonyzott a város előtt, és követelte, hogy három napon belül három hatalmas söröshordót töltsenek meg arannyal és ezüsttel. Ez már az első éjszaka megtörtént, de a kincseket szállító hajók közül az egyik eltűnt és eddig még nem is került elő a roncsa.

A most felfedezett 28 méter hosszú hajó pontos helyét nem hozták nyilvánosságra, csak azt lehet tudni, hogy 100 méteres mélységben nyugszik. Ilyen típusú hajót eddig még nem találtak a környéken, noha a Balti-tengerben jól megőrződnek a fahajók is, és a korszakban a kogge nagyon népszerű volt. A régészek most távirányítású robotokkal szeretnék alaposan megvizsgálni a lelőhelyet, ami talán többet elárul majd a roncsról. Az is kiderülhet, tényleg a király hajójáról van-e szó, és ott van-e a kincs. Ám ha nem, akkor is óriási szenzáció lehet a felfedezés. A kutatók ráadásul korábban már egy másik. 16. századi hajót is találtak a sziget közelében, tehát a munka kifejezetten eredményes.

[ thelocal.se ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

South West Rock, Fish Rock Cave

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 16m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésüreg vagy barlanghomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés