»» ««

Megtalálták Nagy Péter hajóját

Külföld

Régészek bukkantak rá annak az orosz hadihajónak a roncsára, ami kulcsszerepet játszott a svédek 1719-es legyőzésében.

A csapatban régészek, búvárok és filmesek voltak, ők találták meg a Kotlin-sziget közelében, Kronstadt városánál 12 méteres mélységben az 54 ágyúval felszerelt Portsmouth nevű hajót. A felfedezést a három hónapos "Az elsüllyedt hajók titkai" elnevezésű projekt utolsó szakaszában tették.

Andrej Lukosov, a kutatócsoport vezetője elmondta, arról igyekeznek meggyőzni a hatóságokat, hogy mielőbb emeljék ki a maradványokat. Így lehetővé válna a vizsgálatuk majd a múzeumba kerülésük. A felfedezés érdekessége, hogy a Nagy Péter által tervezett Portsmouth egyszerre tűnt el egy másik hajóval, a Kronstadtba történő visszatérés során. Az még eldöntésre vár, hogy a Portsmouth közelében talált roncs a vele együtt elsüllyedt hajóé-e.

Lukosov elmondása szerint annyi leletet találtak a Balti-tengerben, hogy egy új, önálló múzeumot kellene alapítani a bemutatásukhoz. A projektnek ebben a három hónapos szakaszában 11 roncsot fedeztek fel, például az 1919-ben megtorpedózott Oleg cirkálóét, illetve egy Li-2 típusú repülőt, ami 1944-ben zuhant le. A roncsok között van még nem azonosított hajó a tizenkilencedik század második feléből, illetve ugyanebből a korszakból a német Frida Horn. Szintén több merülés történt egy erősen megrongálódott, tizenhatodik századi, negyven méteres hajó roncsánál, amit egy évvel korábban fedeztek fel. A teljes "Az elsüllyedt hajók titkai" projekt során összesen 30 roncsra bukkantak rá.

A kutatócsoport a leningrádi blokád múzeumának felkérésére a Néva medrét is vizsgálták, egy, a blokád alatt elsüllyedt hajó roncsa után kutatva. A hírek szerint a folyó mélyén több tankot és más fegyvert is találtak a búvárok.

[ The St. Petersburg Times ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab El Erg / Dolphin House

Egypt, Red Sea

13/30 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 18m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős delfin legalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés