»» ««

Izgalmas balti-tengeri roncs

Külföld

Óriási jelentőségűnek tartják a közelmúltban felfedezett 17. századi hajó jelentőségét.

(C) Deep Sea ProductionsA Deep Sea Productions nevű cég bukkant rá a hajóra svéd vizekben, Öland sziget közelében, 70 méteres mélységben. Azt gyanítják, hogy az 1676-ban elsüllyedt Svardet nevű hajót találták meg. Az expedíciót vezető Malcolm Dixelius állítása szerint szinte biztos, hogy 17. századi hajóról van szó, ezt az ágyúk alaposabb vizsgálata és a faanyag kormeghatározása alapján lehet kijelenteni.

Az ölandi csata néven ismert tengeri ütközetben a svéd és az egy egyesített holland-dán-norvég flotta csapott össze- ez volt a legnagyobb tengeri csata a Balti-tengeren. A svédek Kronan nevű zászlóshajója egy manőverezési hiba után felborult majd elsüllyedt, és vele veszett a flotta parancsnoka is. A támadás vezetését a svédek második legnagyobb hajójának, a Svardetnek a kapitánya vette át. A zászlóshajó elsüllyedését látó svédek harci kedve a mélypontra süllyedt, és amikor a Svardet csak egy éles fordulóval tudta elkerülni az ütközést a Kronan maradványaival, a hajó jelentős része azt hitte, visszavonulásra kerül sor. A magára maradt Svardet pár óra alatt olyan súlyosan megsérült a rárontó ellenséges hajók tüzétől, hogy kapitánya megadta magát. Ekkor, valószínűleg tévedésből, gyújtóbombával támadták, és a lángoló Svardet elsüllyedt, a fedélzetén levő 650 főből 600-an a tengerbe vesztek. Miután a svédek két legnagyobb, legerősebb hajója elveszett, a dánoké lett a tengeri uralom végig a háború folyamán. A svéd király azonnal vizsgálatot indított, de állítólag a győztesek sem volt boldogok, mert szervezetlenség és kapkodás uralkodott az egyesített flottában is.

A Kronan roncsát már 1981-ben megtalálták, a mostani lelet újabb elemekkel gazdagíthatja a csatáról született beszámolókat. A díszes Svardet valószínűleg számos értékes tárgyat rejt, és a Deep Sea Productions filmet tervez készíteni erről a roncsról, illetve a közelben megtalált 16. századi Mars nevű hajóról, ami korának egyik legnagyobb hadihajója volt. A Svardet pontos helyzetét a felfedezők egyelőre nem árulták el, mert nem svéd vizekben bukkantak rá a roncsra, ami egészen eddig érintetlenül nyugodott a tenger mélyén. A Balti-tenger vizének sajátos összetétele miatt a Svardet illetve a Mars is egészen kiváló állapotban maradt fenn, hasonlóan a legendás Vasa nevű hadihajóhoz.

[ ruvr.ru nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Rumi, South Plato

Sudan

11/15 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) átlagos nehézségű
max: 48m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa delfin teknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés