»» ««

Tökéletes állapotban megtalált roncs

Tudomány

Egy svéd televíziós csoport egészben megmaradt 17. századi hajót fedezett fel a Balti-tenger mélyén.

A svéd SVT televízió Vrakletarna című sorozatának egyik epizódjában mutatták be a hajót, ami a híres Vasa nevű hajóval lehet egyidős. A roncs kitűnő állapota annak köszönhető, hogy a tenger vizének alacsony hőmérséklete és kevés oxigéntartalma őrizte meg ennyire jól.

A hajó eredete még kérdéses, de bizonyos jellegzetességekből arra következtetnek, hogy holland hajóépítők készítették. A szakértők szerint valószínűleg még soha nem találtak ilyen állapotú hajót ebből a korszakból. Egy régész szerint kérdéses, hogy egyáltalán roncsnak nevezhető-e, hiszen teljesen egyben van, még a faragványok is épségben maradtak meg. A kutatók szerint 20-25 méter hosszú kereskedőhajó volt a ma a víz mélyén nyugvó hajó.

A Svédország és Lettország között található roncs helyzetét már 2003-ban meghatározták, de csak ez év májusában vizsgálták meg alaposabban a film forgatása közben, távirányítású minitengeralattjáró segítségével. A 125 méteres mélységben a Balti-tengerben kitűnő a látótávolság, mint az a képeken is látszik.

Az SVT honlapján részletek is láthatóak a filmből.
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Car Cemetery

United Arab Emirates

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 15m, látótáv: 4-10m

speedboat-os megközelítésroncs merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajok mesterséges élőhelynagy rája

Búvárbazár

Ólom

Ár: 1.800 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2022 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés