»» ««

Boltokban a Nautilus Lifeline

Felszerelések

Új koncepciót képvisel az elsodródás esetén használható vészjelzők között ez az elektronikus eszköz.

Talán többen elgondolkodtak már azon, miért beszélünk manapság olyan sokat az elsodródásról. Valószínűleg több ok is van a háttérben: egyrészt manapság az ilyen esetek hírei a világ minden sarkából eljutnak hozzánk, beszédtéma lett tehát ez a nagyon is létező veszély. Másrészt egyre több a búvár, egyre többen merülnek szafarikon, nyílt tengeri, áramlásos helyeken amelyeknél számolni kell minden kockázattal. Harmadrészt kicsit lazult a búvárok fegyelme, a merülőtársi rendszer, egyre több a témába belefeledkező fotós, akik esetleg nagyon le tudnak szakadni a csoporttól.

Bármi is van a háttérben, az elsodródásról érdemes beszélni, mi is próbálunk olyan cikkeket közölni, amelyekből tanulni lehet. Emellett az új eszközökre is fel szeretnénk hívni a figyelmet, talán adott esetben pont ezek egyike fog valakinek segíteni. Az EPIRB-ek, azaz személyes vészhelyzeti jeladók használata még korántsem általános és talán nem is mindenhol vannak rá felkészülve. A Nautilus Lifeline is hasonlóan fest, mégis egészen máshogy működik.

Ennek az eszköznek a külső burkolata 130 méterig vízálló, tehát a búvárok biztonsággal vihetik magukkal nagy mélységbe is. Amennyiben a búvár magára marad a felszínen, az eszköz aktiválásakor nem a műholdas kommunikációt hívja segítségül. Egyrészt vészjeleket tud sugározni a hajók 16-os, vészhelyzeti VHF csatornáján ahol a búvár pontos GPs pozícióját is megadja. Másrészt van egy vízhatlan adó-vevő egység is a készülékben, amellyel a hajó megfelelő csatornáján tud kommunikálni a búvár, maximum 12 mérföld (20 kilométer) távolságból. A Nautilus Lifeline kijelzőjén megjelenik a pontos GPS koordináta, tehát a hajóval való beszélgetés közben akár ezt is közölheti az őt keresőkkel a búvár, ennek ismeretében ugrásszerűen megnő a sikeres keresés és mentés esélye.

A Nautilus Lifeline eleme 24 órán át képes a vészjelek sugárzására. Az eszköz érdekessége, hogy egyszerű USB-kábelen keresztül tölthető, tehát a búvár maga ellenőrizheti a töltöttséget és gondoskodhat a feltöltésről. Az ára 299 dollár, ami nem mondható túl magasnak ezért a rugalmasan használható felszerelési tárgyért. A forgalmazás a közelmúltban kezdődött, ugyanis Mike Lever, a tervező eddig tökéletesítette találmányát és minden engedélyt is be kellett szerezni. Lever bízik a koncepció sikerében, ugyanis két évtizedes kapitányi gyakorlata alapján ezt a két irányú kommunikációt tartja a legjobb megoldásnak elsodródás esetén.

További információk: Nautilus Lifeline
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Dolphin Reef

Israel, Eilat

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 13m, látótáv: 10-25m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelydelfin

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés