»» ««

Új megvilágításban a Titanic katasztrófája

Tudomány

Nem két, hanem három darabra tört a Titanic az 1912. április 15-re virradó végzetes éjszakán - állítják amerikai kutatók.

Ennek következtében sokkal gyorsabban elsüllyedt a jéghegynek ütközött óriási luxushajó, mint azt korábban hitték.

A Massachusetts állambeli Falmouth Woods Hole oceanográfiai intézetében Parks Stevenson, a történelem talán leghíresebb tengeri hajókatasztrófájának kutatója elmondta, hogy a History Channel által szponzorált búvárexpedició az idén augusztusban megtalálta a Titanic hajótestének két darabját, mintegy fél kilométerre a húsz éve felfedezett roncstól. Roger Long hajómérnök elemzése szerint ez azt bizonyítja, hogy a hajóóriás három darabra tört.

Mindkét darab körülbelül 12x30 méter széles. Ezek alkották a hajótörzs középső részét, amelyet a korábbi felfedezők nem találtak az Atlanti-óceán fenekén.

Roger Long hajómérnök elemzése szerint amikor a középső rész leszakadt, addigra már csak a hajó fara úszott a vízen, és minden menekülő ott zsúfolódott össze. Emiatt ez a rész alig öt perccel később alámerült a jeges habokba. Egy másik Titanic-történész, David Brown, a korábban úgy számolt, hogy az áldozatok haláltusája legalább 20 percig tartott, amíg a roncs teljesen elsüllyedt. Ezek szerint azonban a sors "kegyesebb" volt hozzájuk.

A roncsokat 1985-ben Robert Ballard találta meg Új-Foundlandtől mintegy 600 kilométerre, 4500 méter mélységben. A mostani expedíció munkájáról dokumentumfilm készült, amelyet a History Channel jövő év február 26-án mutat be.

[ Geographic ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Yenadwak

Indonesia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés